neděle 14. února 2021

Židle Wishbone CH24 - ikona dánského designu

To jsem se při chystání dnešního článku zase poučila. Víte, co je to wishbone? To je prosím vidlicovitá kostička, kterou mají ptáci mezi krkem a hrudníkem. A pokud jste stejně jako jsem byla já zmatení, co v tom slově v angličtině dělá "wish" - tak to prý vychází z obyčeje, že když při porcování nějakýho upečenýho ptáka dva hodovníci kostičku společně rozlomí, tak ten s delším kouskem si může něco přát. Aha! A přesně podle této kostičky se jmenuje Wishbone Chair (někdy taky označená jako CH24 anebo "Y"), ikonická židle dánského designéra Hanse Wegnera z roku 1949. Židle se šňůrovým výpletem a opěrkou z ohýbaného dřeva se od toho roku vyrábí v mnoha barvách a mám pocit, že poslední dobou na ni narážím úplně všude. Což mi teda nijak nevadí, protože je fakt božská. Máte taky ten pocit?

Na wikipedii jsem se dozvěděla, že úplně nejvíc tuhle židli milujou v Japonsku, kde se jich za rok prodá celá hromada. A údajně mají o téhle židli i celou knihu! To zní jako opravdická vášeň. (Pravda je, že Wenger tuhle židli vytvořil v rámci série tzv. čínských židlí, které byly inspirovány opravdickým historickými židlemi z Číny, ale to už vás pro víc info odkážu na wiki nebo do knihovny.)

Ale pojďme k věci. Logicky na mě při hledání inspirace tahle židle nejvíc vyskakovala ve skandinávských interiérech, kam sedí věru náramně. Já se ji ale snažila najít i v trochu jiných kontextech, tak můžete zhodnotit, nakolik jsem byla úspěšná.

1. 
zdroj

2. Jak je vidno, i retro design si může porozumět s vintage skříní. Tahle fotka je ze stejného interiéru jako ta první, mrkněte když tak na odkaz, je to zajímavá podívaná.

3. Tohle je mi ale velice sympatické
5. Kombinace černého rámu a přírodního výpletu je asi moje nejoblíbenější. Přijde mi, že takhle má ta židle největší grády! 
6. Tady jsou ze svojí židle tak odvaření, že ji maj i na plakátě

zdroj

7. A tohle je moje nejoblíbenější fotka. Takto bych to prosila k nám domů, joooo? Velký stůl a příjemně retro vyznění ve velmi aktuálním pojetí, mňam mlask

zdroj
8.


zdroj
9. No že je to fešanda
10. A jedna fotka z úplně stařičké kolekce mojí oblíbené značky OYOY, kteří už tuhle fotku ani nemají v image bance. A mně stejně nějak zůstala v hlavě 

zdroj
Origoš wishbone u nás koupíte třeba na Designpropagandě nebo ve Stokist. Dají se sehnat i levnější kopie, ale to jsou....no....plagiáty, žejo. Licencované kopie jsem nenašla, ale třeba někde něco existuje

Tak se přiznejte, kdo z vás ji má? Můžu si ji přijít osahat?
post signature

16 komentářů:

  1. Tys moc nečetla Kačera Donalda, že? „Přací kůstky“ se tam totiž vyskytovaly hodně běžně (a Donaldovi zbyl vždycky ten kratší kousek). Židle je teda ale pěkná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cooooo? Kačer Donald rozlamoval kosti jinejch ptáků? :D :D to je konec

      Vymazat
    2. Asi jako když Bobík žere buřty, no :D

      Vymazat
    3. Buheheheh :D že mě to v dětství nikdy nenapadlo

      Vymazat
  2. Jsou krásné. Jak se na nich sedí? Máte to vyzkoušené? Mně se vždy líbily ty vyplétané francouzské, ale sezení nic moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nemám, ale pokud odolaly tolika létům prověřování, tak očekávám velice kvalitní posed :D

      Vymazat
    2. Tak držím palce, ať se na nich dobře sedí.

      Vymazat
  3. Já mám tedy kopii, které se trochu rozlézá ten výplet, ale jinak je z krásného jasanového dřeva, heboučká na omak, takže bych se těch kopií tolik nebála :-) stejně tipuju, že je vyrábí ve stejné fabrice v Číně. Máme tu kožešinku a je hodně pohodlná, s kožešinkou i bez.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to už jsem párkrát slyšela, že je něco levnějšího beztak ze stejné čínské továrny jak originál - a upřímně řečeno to zatím nikdy nebyla pravda. Schválně jsem to teď hledala a origoš se vyrábí v Dánsku z dánskýho dřeva :) Neříkám, že jsou kopie všechny šmejdy, to vůbec ne. Problém s tím mám jinej... ale zase nemám židli :D

      https://design-milk.com/behind-scenes-carl-hansen-factory/

      Vymazat
    2. Tak jestli se opravdu vyrábí v Dánsku, tak i chápu tu šílenou cenu. Mě vždycky strašně naštve, když dánské značky vyrábí v Číně a člověk to pozná, až když mu to přijde domů a je na tom nálepka Made in PRCH. Cena často bohužel neznačí evropskou výrobu, i když se to občas zdá.

      Vymazat
    3. Dobrý den odkud máte kopii, prosím? Také sháním, ale nedaří se mi najít. Díky :)

      Vymazat
  4. Jeste ze mame malej stul a tyhle krasavice se k nemu nevejdou. A z vypletu by se zrejme blbe umyvaly detske kydanky...

    Protoze jinak bych byla tuze smutna ze je nikdy nebudu mit!


    Iva

    Ps: podedila jsem v ramci recyklace dve napodobene sedacky. Byly krasne, ale usetrena cena materialu se fakt nekde propise.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehehe, to je trefný, úplně vidím tu zatvrdlou kaši zapasírovanou v sedáku a hned se cítím líp :D

      Vymazat
  5. Hele vymluvy proc si neco nemuzu koupit kvuli detem, to by mi slo :)))

    OdpovědětVymazat