neděle 1. března 2020

Tkací souprava - předplatné Cosy Craft Clubu II.

Vážení přátelé, sice o fous, ale druhý projekt z mého předplatného DIY balíčků od Cosy Craft Clubu jsem v únoru nestihla. Ani ten den navíc mě nezachránil! A výjimečně si nemusím sypat popel na hlavu za extenzivní prokrastinaci, naopak. Se svou překrásnou tkací soupravou jsem strávila mnoho únorových večerů. Akorát mě dohnala má nadutost (nebo nadšení, záleží, jakou optikou se na to díváte), kdy jsem se po hlavě vrhla do imaginárního levelu 3, ačkoliv jsem měla začít hezky jedničkou. Výsledný produkt na fotce níže je projekt s pořadovým číslem 2., který jsem komplet utkala během včerejška. Jedničku vám ale ukážu taky a rovnou přihodím i všechny chyby, kvůli kterým bude následně bez milosti zrecyklována.

Vždy koncem měsíce dává Cosy Craft Club předplatitelům vědět, jaký balíček je na příští měsíc čeká. A pokud vám DIY z nějakého důvodu nevyhovuje, máte možnost vyměnit si ho za nějaký již minulý balíček. Na únor se posílalo batikování hedvábného šátku, jenže já už se toho nabatikovala opravdu hodně a šátek bych zcela jistě nenosila (takový závěsy, to by byla jiná, ale tuto myšlenku už jsem rozvíjela zde.). Tentokrát jsem tedy využila možnosti výměny a nechala si poslat balíček s tkacím setem, který pro CCC připravila Rachel z glasgowského studia Squid Ink Co., na které stopro mrkněte. V obchodě mají totiž i celou řadu krásných tkacích setů!


Musím říct, že tento set je co se týče součástek velice vyňuňaný, z druhé strany ale slovy mého muže "není pro žádný blumy". Jinými slovy - v přiloženém návodu najdete instrukce, ale ty rozhodně nejsou blbuvzdorný a týkají se pouze základů. Jinak jsem v balíčku našla rám na tkaní, dva "člunky" na útek, hřebínek, provázek na osnovu a několik klubíček s vlnou. To vše v krásném pytlíčku s potiskem. Trochu mi v balíčku chyběla jehla, kterou jsem potřebovala taky, ale stačila mi klasická s velkým okem, co jsem měla doma v šití.


A teď k těm mým failům při tkaní:

Fail č. 1: Návod mě hned namlsal na tvorbu trojúhelníků. Sice vysvětluje jak na první a jak na něj navázat, ale už ne jak na něj navázat tak, aby vám vznikly "šipky". V důsledku toho jsem utkala hned několik šipek, které se mi protahovaly do výšky, ale už nikoliv rovnoměrně do stran. Trvalo několik pokusů, než jsem přišla jak na to, i když teď už mi to přijde jasný jak facka. Kraje, ze kterých začínáte, vám určují šířku šipky - jakmile jste tedy spoko, teprve pak začnete ubírat útek z osnovy a postupovat ke středu a do výšky.

Fail č. 2: Není větší opruz, než když dotkáte šipku z druhé strany, konečně se vám setkají příze....a vy zjistíte, že jste nezačali tkát zrcadlově a příze se vám setkaly buď pod anebo nad dvěma řádky osnovy (místo jedním). Toto se mi stalo hned několikrát a to párání bych opravdu neoznačila jako mou oblíbenou činnost.

Fail č.3 akka ten zásadní: I když jsem si osnovu hezky vypla, občas to stejně svádělo k utahování. Jednu šipku jsem utáhla natolik, že mi to zkazilo celý kobereček. Ale obecně jsem první kobereček utahovala celej natolik, že mi z toho vyšla dlouhá hnusná a šišatá nudle. Navíc jsem si tím vyplýtvala růžovou a zároveň i moji barevnou combinaison preferé. Bů. Projekt č. 2 prostě není z hlediska barev moje oblíbená kombinace, ale tak snad bude jednou i projekt č. 3.

A abyste věděli, že nekecám a nepřeháním, tak zde je ta smutná (nezačištěná) nudla. Achjo


Chvilku jsem si myslela, že článek nebude vůbec. Ale nakonec jsem se včera hecla, zvolila jednodušší design, měla v paměti všechny své předchozí chyby - a voiláááá! Takhle to dopadlo. Kobereček jsem opatřila špejlí a provázkem na zavěšení a myslím, že napodruhé už je to vcelku reprezentativní kousek, i když ty třásně furt potřebujou vylepšit.



První díl z této sérky najdete ZDE. Stejně jako minule platí, že tento post je "sponzorovaný" mým manželem a není vytvořen ve spolupráci s CCC.

Tož docela dobrý, né?
post signature

5 komentářů:

  1. Krasny!
    A nemohl by manzel poradit memu muzi ohledne vyberu darku? :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, mě to taky napadlo, že jako dárek je to úžasný :) Tereza

      Vymazat
    2. No ani on to neměl z vlastní hlavy :))

      Vymazat
    3. Takze umi naslouchat :)))

      Vymazat
    4. Ale né mně :D :D Já jsem sice docela otevřená ohledně toho, co chci, ale na to mi vždycky řekne "to si musíš vybrat sama". Tak eště že mám ve svým okolí podobně kreativní špióny :))

      Vymazat