Absolutně NECHÁPU, jak je to možný, že jsem tuhle geniální věc jménem semifreddo, čili vlastně "napůl zmrzlý", letos na horách ochutnala poprvé v životě. Asi jsem si dycky myslela, že je to nějaký kafe, ale ani to mě neomlouvá. Já, takovej všesežral! A kór v Itálii! I tentokrát jsem chtěla panna cottu. Jenže nebyla. A servírka doporučila. A Anka se rozpustila a hned doporučovala dál, takže jsme pak celá rodina u jednoho stolu jedli semifreddo, jak kdyby nic jinýho neměli. A já hned věděla, že to budu muset doma co nejdřív zreplikovat. No a o víkendu jsme měli rodinný oběd a moje chvíle nastala. Den předem teda, nějakou dobu to totiž polomrzne.
Semifreddo je něco jako zmrzlina, ale zmrzlina to není jasný pane. Strukturou je semifreddo mnohem jemnější, ne tak tuhé a ani tak ledové. Ve zkratce - je boží. Pokud jste si někdy lámali hlavu nad tím, jak udělat zmrzlinu bez zmrzlinovače, abyste z ní neměli nepoživatelnou krychli ledu - tak tady máte odpověď. Semifreddo si můžete udělat v podstatě jakýkoliv - ovocný, oříškový, čokoládový... Já se snažila co nejvíc přiblížit tomu, co jsem ochutnala - a to bylo amarettové semifreddo v teplé čokoládě. A tady je recept. Protože to fakt stojí za to.
vyfotit něco, co taje - to se mi teda úplně nepovedlo |
Na amarettové semifreddo budete potřebovat:
- 8 žloutků
- 100 gramů cukru krystal
- velký kelímek smetany (375g)
- špetka soli
- vanilková pasta/vanilkový lusk
- velký panák amaretta
- čokoládovou polevu (těsto na lanýžky s vetší dávkou smetany by voko)
- jahody/maliny anebo obojí
Recept je v podstatě velice jednoduchý, akorát náročný na vajíčka. Já začala tím, že jsem si do tuha vyšlehala šlehačku. Pak jsem ve vodní lázni metlou vyšlehala žloutky s cukrem a špetkou soli, až byla směs světlá a nadýchaná. Krém jsem přecedila přes sítko, přecijenom vajca mají tendenci cuckovatět, a následně do krému přidala lžičku vanilkové pasty a amaretto a obojí zašlehala šlehačem. V poslední fázi jsem krém po částech zamíchala do šlehačky.
Směs jsem pak rozdělila do 12 bábovičkových silikonových formiček, akorát mi to vyšlo. Semifreddo ale můžete udělat i vcelku do fólií vystlané formy na chlebíček a servírovat jej nakrájený na plátky.
Já jsem si formičky vyskládala na prkýnko a plné jsem je přikryla potravinovou fólií. Takto nachystané šly do mrazáku. Zmrzlé už by měly být za cca 4-6 hodin, jistota je samozřejmě přes noc. Před vyklepnutím jsem je nechala trochu povolit. Když je dáte pod teplou vodu, roztečou se moc, jak mně na fotce hore.
Před servírováním jsem si nachystala čokoládovou "omáčku" - což je v podstatě moje těsto na lanýžky, akorát s větší dávkou smetany. Recept je z roku 2013!!! čili fotky jsou naprosto směšný, ale pokyny stále funkční. Tuhle směs používám v drobných obměnách i jako polevu na dorty, je fakt skvělá. Třeba jako v tomhle dortu, kterej už jsem teda taky dlouho nepekla.
Na závěr jsem na odlehčení přidala jahody a maliny, na první focení mi zbyly už jen maliny, na druhé už jsem zas měla jenom jahody. (Jo, musela jsem nějaký fotky přidat, nešlo to jinak)
Byl to sukces! Prý to mám dělat častěji. Říkali všichni, kromě manžela, kterej sladký nejí, pokud to není štrůdl. Ale častěji to rozhodně dělat budu, i když asi v letních ovocných obměnách.
Tož dobrou chuť a dejte mi vědět, jak se vám zadařilo! A hlavně jestli tenhle dezert znáte anebo jsem byla jediná?! A já jdu asi dělat gigantickou pavlovu či co, pač mám lednici plnou bílků.
Papa a buďte zdrávi
Jezis Anci, to vypada na straslive obzerstvi!
OdpovědětVymazatSchovavam si tuto myslenku na leto a terasu...
My ted dopekly banana bread, jinak milujeme ovocny kolac z pomazankoveho masla, mrkvovy dort, tvarohovou babovku a chcem zkusit citronovou babetu!
Ps: moc dekuji za oazu bez zminek o tom k... projist se karantenou a jeste k tomu ve sladkem, tomu rikam plan!
❤️❤️❤️🙏 hlavně se z toho nezbláznit :)))
VymazatJá mám už strašně dlouho na listě creme brulée, tak třeba to letos konečně klapne :D
A kdyby něco, tak:
Vymazathttps://www.idnes.cz/zpravy/nato/koronavirus-covid-vysadkar-armada-cviceni-zelinka-video.A200318_112616_zpr_nato_inc
:D :D :D
VymazatBože, mňam. To vypadá úžasně!
OdpovědětVymazatSimple living: Probuzení ze zimního spánku
Eště mi v mrazáku jedno zbylo a je mi líto ho sežrat :D
VymazatS tou čokoládou to zní hodně dobře! Semifreddo znám a docela jsem v něm jela, než jsem si koupila zmrzlinovač. Akorát mě vždycky štvalo, že se nedá moc dělat do zásoby, vysychá. A já mám syslí duši :-) B.
OdpovědětVymazatZmrzlinovač <3 Dobrá poznámka s tím vysycháním, díky, ale teda musím říct, že nám těch 12 báboviček moc dlouho nevydrželo, už jsou všechny pryč :D
Vymazat