pondělí 30. září 2019

Domov plný světla z Melbourne

Zatímco u nás léto skončilo, na jižní polokouli se na něj teprve chystají. Mám ale takovej pocit, že ve většině australských domácností mají léto celoročně! Jako třeba tady v tomhle domě v Melbourne, kde je světla víc jak u nás na ulici. Spousta bílé, zeleň a barevné akcenty - no však už to znáte, to já prostě můžu!

Tenhle domov ze šedesátých let minulého století obývá rodina ve složení fotograf architektury, stylistka a jejich dcera. Kupodivu interiér není práce jejich, anébrž vyhlášeného architektonického studia Kennedy Nolan. Realizace reflektuje vysoké požadavky majitelů na estetiku a funkci prostoru, který je směsí moderního stylu, retra a nadčasové klasiky.

Fikus lyrata, subway kachličky, betonová podlaha - všechno jsou témata mých (někdy už vyloženě prehistorických) článků. Musím říct, že mě ohromně oslovily i kuchyňské skříňky v sympaticky teplém žlutém odstínu. Já žlutou nemám moc ráda, ale věřím, že když se člověk ráno vyškrábe z postele a jde postavit na kafe, tahle žlutá exploze mu přinejmenším rozlepí voko. Na něco takhle odvážnýho člověk myslím opravdu musí oslovit designéra, který se nad prostorem zamyslí tzv. "out of box".



Čím víc australských domovů vidím, tím víc toužím nějakej spatřit naživo. Já tu exkurzi snad jednou fakt udělám :D Tolik světla a zeleně, och!


Z prostoru jde cítit něžný retro vibe, zejména na křesílcích a v detailech, jako je keramický květináč na stole anebo zavěšená kapradina. Retro mě poslední dobou začíná opravdu hodně bavit a po midcentury modern se mu asi podívám trochu víc na kobylku i v jeho dalších podobách.



Koupelna byla spolu s kuchyní to hlavní, proč jsem tenhle australský interiér chtěla sdílet. Relativně "obyč" kachličky dávají vyniknout výrazné vintage vaně, kterou doplňuje prudce moderní baterie a svítidlo. Zábavný eklektický mix, u kterého věřím, že nestál milijón.


Vždycky, když někde hájím barvy, mám na mysli přesně toto - klidně mějte interiér neutrální s bílýma stěnama a dřevem. Ale když tam potom švihnete červenou židli, prostor to neuvěřitelně rozsvítí. Akcentům třikrát nazdar!




Myšlenka závěsného svítidla u postele mě dost baví, i když nejsem přesvědčená, nakolik je to praktický. Většinou toto uspořádání vidím u stylizovaných fotek dodavatelů, kde to sice vypadá dobře, ale nejedná se o skutečný interiér. Co myslíte, není to blbost?






Originální článek a fotky the one and only The Design Files
post signature

11 komentářů:

  1. Právě proto se mému muži v A. tak líbilo, že je tam tolik světla.

    Švíca má přesně takhle žluté kachličky v koupelně (místo nudně neutrálních jako byly ve standardu) a je to jako vstoupit do sluneční záře. Fakt to člověka nabije pozitivní energií.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám žlutej asi akorát květináč :) Zatím! Jinak začínám být pocit, že jsem poslední, kdo v Austrálii ještě nebyl :(

      Vymazat
  2. Já ty Australany prostě žeru!!!!

    (A taky jsem tam nebyla, my zápecníci máme jedinou kliku, že to dáváš na blog :-)))

    B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeme se aspoň uklidňovat tím, že tamější gastronomie prý podle všeho za moc nestojí :D

      Vymazat
    2. A taky je to tam samá havěť :-) B.

      Vymazat
  3. Krása krás. A lustr nad postelí = břink!

    OdpovědětVymazat