pátek 20. prosince 2013

Recept na čokoládové ňamňam truffle

To by v tom prase bylo, abych aspoň jedno vánoční cukroví neuklohnila a na blog nedala. Čokoládové lanýžky dělám už několik let. Nejsou tak úplně vánoční cukroví, respektive nejsou jenom vánoční cukroví. Určitě je můžete udělat i kdykoliv jindy během roku. Taky jsou zabalené v papíru či celofánu bezva dáreček na holčičí vánoční večírek (ozkoušeno)! Původní recept je z Apetitu, i když já už jsem dávno dospěl do fáze, kdy všechno míchám tzv. "by voko". Pro vás jsem ovšem dohledala původní recepturu, aby teda bylo jasno. Takže si připravte:





  • 200 gramů čokolády na vaření, co nejkvalitnější seženete. Když jsem měla možnost, kupovala jsem belgickou v pětikilovým pytli. Teď jsem koupila Tesco čokoládu, ale pozor, určenou pro britský trh. Poznáte ji tak, že má puntikovaný obal, krásně popsaný obsah a alergeny a hlavně dvakrát větší obsah kakaové hmoty jak například čokoláda na vaření Orion.
  • 60 gramů pískového cukru
  • 100 gramů másla
  • 70-80 gramů smetany
  • 1-2 lžíce likéru. Zde můžete popustit uzdu fantazie, já dávám amaretto, ale určitě by byl prima i pomerančový, mátový....
  • něco na obalení, já nejradši kokos, ale stačí i kakao nebo můžete zkusit sekané oříšky, popřípadě jestli máte silné nervy, tak čokoládové hoblinky

Začneme tím, že si v kastrůlku rozpustíme máslo, cukr a smetanu.

 Až to vypadá tak nějak takhle, čili cukr je rozpuštěný, sporák můžeme vypnout.

 A do horké směsi hned mrskneme všechnu čokoládu a mícháme a mícháme....

 ....až to bude vypadat takhle krásně, přidáme podle chuti tak dvě lžíce likéru. Nebojte se, jestli bude směs řídká, ono to všechno ztuhne.

 Kastrůlek nechte vychladnout a dejte aspoň na osm hodin do ledničky. Následně si připravíme to, v čem budeme obalovat a něco, do čeho budeme lanýžky skládat. Hmotu necháme mírně cca pět minut povolit, bude se líp nabírat.

 Nachystám si kalíšky...zhruba padesát až šedesát podle toho, jak chcete lanýžky veliké


A jde se na věc! A protože s upatlanejma rukama se exponuje blbě, odteď s bleskem. Naberem lžičku hmoty...

 ...a tu v ruce lehce a rychle ušouláme do takového hovínka,

 které následně obalíme v tom, co máme připravené. Pracujte rychle, ať vám hmota moc nezměkne.

 A kuk! Truffle v sekaných madlích

 ....a s kokosem

 Upozorňuju, že je to opravdu děsně, ale děsně dobrý!


Truffle skladujte někde v chladu a v krabici, ať vám nevyschnou. Doporučuju sníst spíše dříve, do března bych je doma nesušila. Nicméně mám takový tušení, že s tím mít problém asi moc nebudete;)

Bon appétit!

10 komentářů:

  1. Tak do toho o vikendu jdu! Rikala jsem si, ze musim jeste jeden nepeceny druh udelat. A kdyz to tak vidim, musi to byt dobrota. A ten honosny nazev:) S tim se pak budu vsude chlubit, az budu rikat, jake jsem delala druhy:)) Diky za tip ! Hezke Vanoce, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Název honosný, vzhled pochybný, chuť téměř boží :D Ať chutná a krásné Vánoce! :)

      Vymazat
  2. Vypadají hodně lákavě :)) Díky za recept
    TWF Kami*

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasný popis, vypadá to zvládnutelně a velmi velmi chutně. Na Vánoce už nic nepeču, ale mohla bych se vytáhnout na Silvestra:) Díky za sdílení.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík, jsou mňam, ať se kdyžtak zadaří a krásné Vánoce!

      Vymazat