- 200 gramů čokolády na vaření, co nejkvalitnější seženete. Když jsem měla možnost, kupovala jsem belgickou v pětikilovým pytli. Teď jsem koupila Tesco čokoládu, ale pozor, určenou pro britský trh. Poznáte ji tak, že má puntikovaný obal, krásně popsaný obsah a alergeny a hlavně dvakrát větší obsah kakaové hmoty jak například čokoláda na vaření Orion.
- 60 gramů pískového cukru
- 100 gramů másla
- 70-80 gramů smetany
- 1-2 lžíce likéru. Zde můžete popustit uzdu fantazie, já dávám amaretto, ale určitě by byl prima i pomerančový, mátový....
- něco na obalení, já nejradši kokos, ale stačí i kakao nebo můžete zkusit sekané oříšky, popřípadě jestli máte silné nervy, tak čokoládové hoblinky
Začneme tím, že si v kastrůlku rozpustíme máslo, cukr a smetanu.
A do horké směsi hned mrskneme všechnu čokoládu a mícháme a mícháme....
....až to bude vypadat takhle krásně, přidáme podle chuti tak dvě lžíce likéru. Nebojte se, jestli bude směs řídká, ono to všechno ztuhne.
Kastrůlek nechte vychladnout a dejte aspoň na osm hodin do ledničky. Následně si připravíme to, v čem budeme obalovat a něco, do čeho budeme lanýžky skládat. Hmotu necháme mírně cca pět minut povolit, bude se líp nabírat.
Nachystám si kalíšky...zhruba padesát až šedesát podle toho, jak chcete lanýžky veliké
A jde se na věc! A protože s upatlanejma rukama se exponuje blbě, odteď s bleskem. Naberem lžičku hmoty...
...a tu v ruce lehce a rychle ušouláme do takového hovínka,
které následně obalíme v tom, co máme připravené. Pracujte rychle, ať vám hmota moc nezměkne.
A kuk! Truffle v sekaných madlích
....a s kokosem
Upozorňuju, že je to opravdu děsně, ale děsně dobrý!
Truffle skladujte někde v chladu a v krabici, ať vám nevyschnou. Doporučuju sníst spíše dříve, do března bych je doma nesušila. Nicméně mám takový tušení, že s tím mít problém asi moc nebudete;)
Bon appétit!
Mňam, hned si jdu psát recept :)
OdpovědětVymazathlavně nákupní seznam :)))
VymazatTak do toho o vikendu jdu! Rikala jsem si, ze musim jeste jeden nepeceny druh udelat. A kdyz to tak vidim, musi to byt dobrota. A ten honosny nazev:) S tim se pak budu vsude chlubit, az budu rikat, jake jsem delala druhy:)) Diky za tip ! Hezke Vanoce, Petra
OdpovědětVymazatNázev honosný, vzhled pochybný, chuť téměř boží :D Ať chutná a krásné Vánoce! :)
Vymazatzajímavý! sem s tím (y)
OdpovědětVymazatŠkoda, že nejdou poslat přes internet :P
VymazatVypadají hodně lákavě :)) Díky za recept
OdpovědětVymazatTWF Kami*
A jsou fakt výborný! :)
VymazatÚžasný popis, vypadá to zvládnutelně a velmi velmi chutně. Na Vánoce už nic nepeču, ale mohla bych se vytáhnout na Silvestra:) Díky za sdílení.)
OdpovědětVymazatDík, jsou mňam, ať se kdyžtak zadaří a krásné Vánoce!
Vymazat