čtvrtek 24. října 2013

IKEA Stockholm

Já vím, že už jsem s tou Ikeou lehce trapná, ale včera jsem tam po delší době byla zase na "exkurzi". Tentokrát jsem si ovšem všimla takového zajímavého fenoménu. Respektive dvou. Fenoménu číslo jedna jsem si teda všimla už při mé minulé návštěvě a překvapivě to podle mého soudu není nic pozitivního, což může být na tomto blogu relativně osvěžující. Nevím, jestli v Brně najali nového interiérového designéra nebo se jedná o marketingový tah, ale oddělení obývacích pokojů mi přišlo jako jeden velkej průšvih. Proč? Vypadalo to jako by se Ikea vydala cestou "jdu na ruku českému zákazníkovi", čili takovej strohej pseudomoderní interiér s bílou koženou sedačkou, bílejma zdma a vůbec veškerým nábytkem, do toho jedna váza se sušenou kytkou a růžovej koberec. Abych byla upřímná, mně se to, co si průměrný Čech představí pod pojmem moderní interiér, vůbec nelíbí. Ikeu jsem vždycky brala jako do jisté míry toho, kdo ten vkus udává, kde se člověk inspiruje a sbírá nápady. Místo toho jsem viděla několik (ne všechny) takových nějakých uni nuda interiérů, který vypadaly spíš jak z Asko nábytku něbo něčeho podobnýho. Jestli jste si toho taky všmli, budu ráda, když se o názor podělíte v komentářích.

V tomhle článku bych se ovšem chtěla věnovat fenoménu číslo dva. Ten spočíval v tom, že se mi podezřele často stávalo (a stává když listuju katalogem), že mě do oka vždycky praštily produkty s nápisem Stockholm. Tak jsem si říkala, kurnik, co to je za kolekci, že se mi tak líbí? Tak jsem se rozhodla ji podrobně prozkoumat.


Všechno to odstartovala vázokarafa, která se mi úplně hrozně hrozně moc líbila (ale já ji vůbec nepotřebuju!), tak jsem ji pořídila i se skleničkama LL k narozkám, protože jsem tušila, že by se jí mohla líbit dost podobně. Jelikož jsem ale o ní plemptala i před jinými lidmi, dostala jsem ji k narozeninám taky, což mě teda velice potěšilo. Je totiž děsně dobrá a stojí nějakejch stopadesát korun. Je to tato:


Což není úplně dobře vidět, tak tedy znova:


Dál máme doma Stockholm koženou tmavě hnědou pohovku, kterou jsme koupili s 20% slevou, když Ikea slavila 20 let v ČR. Je teda úplně bezvadná a teď na ní mají nově trávově zelenej sametovej potah, kterej mě ohromě baví!




Křeslo jsem obdivovala už při několika minulých návštěvách, hrozně se mi líbí hlavně ten šedý potah a parádně se v něm sedí.




Malá křesílka jsou mi taky dost sympatická...





A ke křesílku taburet...



Líbí se mi, jak je to skutečně kolekce v pravém slova smyslu. Všechny výrobky na sebe nějak navazují, mně to připomíná jeden velký švédský les. Asi dubovej.



Tyhle velké polštáře má zase dva babička. Stockolm všude kam se podiváš!

Co dál? Asi stolečky. Ten žlutej na mě teda hrozně šibalsky mrká, uličník jeden. Ale ty lístečkové jsou taky dost prima, řekla bych.




Vázy jsou teda překrásné, ale nejhezčí budou asi obě spolu...



Mísa tu musí bejt taky. Jak říká Irenka, nedá se svítit.



No a pak mě ještě dost zaujaly některé koberce.


A ještě sem musím dát ty komody, protože ty mi taky přijdou velice sympatické, nadčasové, hezky čistý design, přitom tak nějak "teplý". Mají buď béžové nebo ořechovou dýhu, akorát tu největší skříň mají buď ořechovou nebo zelenou.






Židle bych brala hned. Jednoduché a přitom sofistikované, funkční, okuladné...ich



Tahle kolekce je prostě dobrá. Ikea o ní tvrdí, že je to řemeslně kvalitní nadčasové kolekce, pro kterou jsou volené takové materiály, které budou zrát do krásy i pro příští generace. Jsou proto z odolných a ušlechtilých materiálů, od čehož se taky odvíjí na Ikeu trochu vyšší cena. Ale tak nějak bych řekla, že i vyšší designérská angažovanost či jak to říct.






Tak co, taky se vám kolekce Stockholm líbí tak, jak mně? A máte z ní něco doma? Nebo plánujete?

Všechny obrázky jsou (překvapivě) ze stránek Ikea. Bacha, v rozkliku není všechno, z nějakého důvodu jim na odkazu kolekce některé věci chybí.

Mějte se krásně
La Petite Anne

11 komentářů:

  1. Tak já to mám stejně, kolekce Stockholm je mimořádně zdařilá! Ale doma z ní (zatím) nemám nic, každopádně pokukuji po žlutém nočním stolku.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem se už taky zamilovala do této kolekce :-D, zrcadlo, židle, vázy, lustr....teď co dřív :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem šla nadšeně pro konferenční stolek...a v obchodě jsem se málem poblinkala, jak je v reálu odpornej..takový hnus..dřevotříska s polepem jak z domácí tiskárny..suverénně nejošklivější věc z Ikey...měla jsem chuť na to plivnout, ale to by se ihned rozpil a zpuchřel "přírodní dojem hřejivost"...úplně jsem se oprasila.. opravdu to vypadá ještě hůř než stolky ze Sconto nábytku..a to je co říct.. takže opravdu jedině zadarmo se zlatým prasetem..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jakej? Ty lístečky jsou z dýhy, nebylo to něco jinýho?

      Vymazat
  4. tenhle byl solitér a měli v ho v aranži se zelenou sedačkou Stockholm..která je fakt krásná..už jsi viděla mimochodem limitovanou edici ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nebyl to ten Lovebacken či jak? Limitku jsem viděla, byla taky na designbloku, mám doma krabice a momentálně řeším, co do nich narvu :D

      Vymazat
  5. Slovo "okuladné" je nejhezčí slovo, které jsem slyšela/viděla tento rok. Hrátky s češtinou jsou ještě krásnější než hrátky s Ikeou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) "okuladné" kdysi dávno prohlásila jedna moje přítelkyně a já z toho slova byla tak perplex, že jsem ho okamžitě a natrvalo zařadila do slovníku :)

      Vymazat
  6. jak se prosím jmenuje ta žídle? co je na obrázku v zelené a hnědé barvě? nemohu to nikde najítna jejch webu. Dik

    OdpovědětVymazat