čtvrtek 19. května 2022

Těším se na balkón a sbírám inspiraci

Když jsem kdysi v roce 2015 bydlela v podnájmu, strašlivě jsem tenkrát toužila po svém vlastním balkónku - a tuto touhou jsem tenkrát přetransformovala i do stále docela aktuálního článku. Ani by mě tenkrát nenapadlo, že o sedm let později budu mít nejenom balkón, ale dokonce i terasu, celej byt, manžela a dvě děti. První dvě položky teda v dost šíleným stavu, takže nás letos čeká jedna balkonová rekonstrukce. Na terasu jsme nechali vyrobit aspoň nové zábradlí, abychom na ní vůbec mohli s dětmi vlézt, balkón potřebuje opravit komplet, protože aktuálně je trochu jak nějaká disciplína z pevnosti Boyard. 

Momentálně čekáme na termín od řemeslníků, bojíme se a opatrně se těšíme. Já se nemůžu dočkat, až si konečně pořídím červenou lavičku Brusen z ikei, která se mi líbí už několik let...a kterou pochopitelně letos pořád nemají skladem. Jinak jsem ale neměla v plánu nic zásadního - pár truhlíků, světýlka, možná stolek a kobereček? Když jsem ale vlezla na pinterest pro inspiraci, musím říct, že mě to trochu otrávilo. Samá vyplétaná židle, šedá barva, boho akcenty v neutrálních tónech... nic, co by mi nějak vadilo, ale vážně je to všechno, co se dá aktuálně na balkónech vidět? Hledání obrázků, který by mě něčím opravdu inspirovaly, jsem tudíž strávila o dost dýl, než kolik jsem měla v plánu. A taky jsem se dostala na místa, kam na internetu obvykle nesměřuju (protože neumím portugalsky ani španělsky). Výsledek níže.


1. Za mě má boho vypadat nějak takto prosím pěkně. Přírodní barvy klidně, ale výrazný jsou ještě lepší! Kdybyste někdo věděl o takto barevným venkovním koberci, tak beru hnedle!


zdroj
2.  Jak nad tím tak přemýšlím, tak mám pocit, že když dokážete udržet naživu rostlinstvo, nic moc dalšího na tom balkoně vlastně fakt nepotřebujete.

zdroj
 
3.  Taková ležací plocha by se mi velmi líbila, náš balkón je ovšem rozměrů standardních

zdroj

4.  Tihle mají balkón jako takový prodloužení obýváku a to se mi teda líbí moc

zdroj

5. Lehátko v džungli. Beru

zdroj

6. Tenhle pultík mi přišel jako strašně dobrej nápad. I na malinkým balkónku se takhle můžete luxusně nasnídat anebo i něco málo popracovat. Ženiální!


zdroj

7. Následující dva obrázky nejsou balkóny, ale dvorky. Oba mě ovšem tak zaujaly, že jsem je sem nemohla nedat. Tady se mi konkrétně líbí terakotová dlažba a způsob, jakým vyhnali zeleň do vrchu
8. Tenhle kus dvorečku je styling od legendární Emily Henderson, rozhodně mrkněte na zdroj a pokochejte se celým článkem! A čekujte tu lucernu na zdi

zdroj

9. Následující dva obrázky jsou dva úhly jednoho balkónu z Lisabonu. Tady se mi prosím pěkně líbí úplně všechno a takovej chci. Dřevo na zemi, kachličky na stěně, osvětlení, doplňky, modrý zábradlí, kytky... a přitom je to furt čisté a jednoduché.


zdroj

10. Taková vestavná lavice s úložným prostorem mi přišla jako super nápad, ačkoliv pro rodinu s malýma dětma ne úplně ideál. Snažíme eliminovat jakékoliv "skokánky", ale nemít děti, tak mi to přijde prima


zdroj

11. A jeden skleník na závěr. Och, ten se k nám vůbec nevleze, navíc nemáme žádnou boční zeď, ale nápad je to teda grandiozní!

Tak teď jenom aby už řemeslníci přišli a v ikei naskladnili červenou lavičku. Eeeeek!

post signature


8 komentářů:

  1. Jooo, tak tu lisabonskou zašívárnu bych si dala líbit!!! Těším se na ten Tvůj. Jinak souhlasím, že přehlídka balkonů na netu jedna velka nuda, jak člověk vidí první tři, jako by viděl všechny. Já ještě řeším, že mam k dispozici malý prostor, metr na šířku a dva na dýlku. Líbilo by se mi nějaké pololežení, ale to by asi muselo být na míru - a na to nejsem bohatá, ani šikovná... B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, máme skládací lehátko. Sice to není žádný designový doplněk,ale jelikož je náš balkón podobně velký jako váš,je pro nás stěžejní ze lze složit a na balkón se pak vejde vic než jeden člověk.

      Vymazat
    2. Ten náš je jenom o něco málo větší, tak plánuju víceméně akorát tu červenou lavičku... na kterou si se skrčenejma nohama snad i lehnu :D Uvidime no, co z toho vyleze

      Vymazat
  2. Bydlení bez balkonu si vůbec nedokážu představit. Užíváme si ho v míře největší. Na balkoně snídáme, obědváme i večeříme. Ve starém "pavouku" si lebedím při čtení a odpolední kávičce, obklopená bylinkami, muškáty a letitým ibiškem. Náš panelákový balkon miluju. Přeji hodně hodně invence při zařizování, ať se daří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní naprosto famózně, musíte to mít úžasný! Děkuju, hrozně se těším!

      Vymazat
  3. Krásný balkony, úplně mě ty fotky vrátily zpět do bytu, když jsem si poprvé zařizovala balkon a úplně se v tom vyžívala. :)

    Simple living: Co pro sebe můžete udělat na jaře

    OdpovědětVymazat
  4. S narustajicim poctem deti (no jooo, to je u vas taky!) bych se jen vyhnule cemukoliv splhacimu u zabradli! Lavice, zidle, velke kvetinace…

    Protoze moje hadata jsou dost zvidava (a ja zase uz stara a moje trpelivost mala)!

    Jinak ano, vzpominam ze jsme kdysi o zdanlive nesplnitelnych snech mluvily… je to uzasne co vse se muze splnit ze?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím na to, proto nic moc na balkóně nebude. Naše mladší dítko má období lezení na vše právě teď, je to... strašný :D

      Vymazat