úterý 30. listopadu 2021

DIY vánoční rohožka a adventní věnce 2021

Začátkem listopadu na mě začaly vyskakovat pozvánky na nejrůznější workshopy adventních věnců. Což o to, na workshop já bych šla vždycky ráda, ale přeci jen mi přišlo trochu na hlavu dávat dva litry (který nemám) za to, aby mě někdo učil něco, co už umím. Tak mě napadlo - co takhle udělat takový malý rodinný workshop u nás doma? A tak se i stalo. Jenže během plánovaní se to v mý hlavě začalo celý nějak zamotávat a nafukovat, takže jsem hned zatoužila hned po dvou věncích, lucernách a "perníkové" rohožce, kterou podle Anthropologie vyráběly ve videu The Sorry Girls. Mňo. A tak tu máme dnešní článek. 


Na tohle jednoduchý, ale trochu trvající DIY budete potřebovat:

  • velkou kokosovou rohožku
  • řezák, tužku
  • bílou barvu (měla jsem normální bílý balakryl), štětec, kalíšek s vodou
Sice jsem chtěla tvar rohožky udělat nějaký svůj origo a líbila se mi myšlenka několika domečků se špičatýma střechama vedle sebe, ale nakonec jsem ji zavrhla, že by ten vršek nebyl praktickej. A dobře jsem udělala, varianta jednoho domečku se špičatou stříškou uprostřed se ukázala jako roztomilá a přitom turbo jednoduchá (a bude praktická přiražená ke schodům). Střecha zabírá přesně jednu třetinu výšky rohožky a na jedné straně jsem udělala i malý komínek. S metrem jsem si všechno naměřila a nakreslila na zadní stranu rohožky a následně uřízla řezákem.


Tohle je fakt jednoduchý, stačí proříznout tu gumovou vrstvu a následně oddělit vlákna. 


Vyšlo mi tohle, což už mi samo o sobě přijde jako dost roztomilý.


Pak přišla na řadu ta otravnější část - malování. Na kokosové vlákno se pochopitelně maluje extra blbě, ale vyvinula jsem postup, který docela dobře fungoval: do kalíšku s vodou jsem si odlila trochu barvy, takže jsem měla takovou hodně řídkou barvu. Tu jsem štětcem nanesla na rohožku a následně vydatně šmrdlala - barva s vodou začne trošku pěnit a hezky zalézat do vláken. A v tuto chvíli jsem si štětec namočila do neředěné barvy a nanesla na tuhle "pěnu". Barva se takhle hezky rozlezla po pěně a vsákla. Nebudu lhát - celá rohožka trochu trvá (kór když máte jako já na tyhle projekty čas jenom v noci). Ale stojí to za to!

Výsledek i s hlavním letošním věncem hýr! Věnec je takový, jak jsem ho dělala - chaotický a rozlítaný. 



Nějak záhadně jsem pak stihla i sníst kus quiche, jeden a půl zákusku a následně ozdobit svícen z ferm Living mimosou a trochou eukalyptu. Úplně nakonec jsem ze zbytků vyrobila ještě jeden věneček, protože jsem děsně chtěla použít muchomůrky, co jsem si koupila u Stoklasy.


A zde zbytkáč. Je to vtipný, protože mi nakonec přijde, že tenhle je nejvíc "já". 


Trochu pochybuju, jestli budu mít v příštích dvou letech čas něco hezky nafotit, ale tak můžeme společně doufat. Workshop byl ovšem supr nápad, protože takhle nazdobeno jsem první adventní neděli snad ještě neměla. Co vy, stihli jste to letos?

Takže krásný advent přeju!
post signature

10 komentářů:

  1. A kdo z rodiny se zucastnil? Je to super napad..ja na takovou "dilnicku" (ne, v nasich podminkach tomu opravdu nemuzu rikat workshop:D) chodim pravidelne (jarni, podzimni, vanocni) a je to pro me hrozne relaxacni (kdyz s sebou vezmu i deti, tak hrozne stresujici:D). Ale u nas jsou ty ceny nekde uplne jinde + prijemne prostredi + nemusim nic chystat ani uklizet..a jeste se pri tom podivam do MESTA:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pár kreativních žen :)) To je super, co vyrábíte? Pro mě to teda nebyl úplně zenový relax, ale občerstvilo mě to velice

      Vymazat
  2. Ha, tady jsem napřed, podobnou akci pro rodinu a kamarádky pořádám už roky (taky tomu teda říkáme dílnička :-). Během adventu pak míváme ještě jednu, skvělé tradice. Jinak já jsem dělala věnec z jedlových větviček a zapíchala jsem mezi ně zelené jmelí. Je to bomba. K tomu pár červených ozdobiček a bílé svíčky. B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dost dobrý! A o vyrábíte na té druhé? Ještě bych potřebovala ještě "workshop" na cukroví, já když jsem takhle organizovaná, tak jsem pak děsně výkonná :)))

      Vymazat
    2. Cedulky na darky nebo PF. Pak mame jeste takovou soukromou dílničku na zdobení perníčků s kamarádkama (ta je teda mladá, teprve druhy ročník behem tri let), na to zas musím být organizovaná ja. Ale je to super - tim, ze je to pravidelné, vsechny s tim počítají a odpadaji vymluvy "uklid, pecu, nestiham". Takovy zastaveni, kterych se snazim provozovat co nejvíc.

      Jinak ac me zaujaly ty mimozy, posledni venec se mi taky libi nejvíc. Ty muchomurky se mi zdaly jako kyc, nikdy bych neverila, ze to muze byt tak super. B.

      Vymazat
    3. Hernajs vy ste dobří! Jinak muchomůrky jsou kýč zcela jednoznačně, ale trocha kýče v životě neuškodí, si myslim :)

      Vymazat
  3. Krása, brala bych to všechno :-) Můžu se prosím zeptat, kam chodíte v centru Brna na materiál na věnečky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V centru bohužel nikam - větve na základ jsem měla od babičky a ty lepší věci byly z velkoskladu...

      Vymazat