pondělí 17. května 2021

Plánování naší koupelny

Po dětském pokojíčku jsem se rozhodla vrhnout na článek o návrhu naší budoucí koupelny. V té se totiž dějí velké věci, podomítkové baterie už jsou pod omítkou, teď v týdnu snad přijde nové okno a brzy se začne moje vize uskutečňovat. Bojim se, těšim se, každopádně radši ten článek napíšu teď, dokud ještě netuším, jestli to všecko zapadne anebo ne. Kdyby to náhodou neklaplo podle mých představ a všici si budem klepat na čelo, co to ta Anka vymyslela, asi by se mi do něj už totiž nechtělo, že.

Takže tramtadadá, naše koupelnová moodboard vypadá takto:
Zadání, které jsem dala sama sobě, by se dalo zhruba popsat jako "trochu retro, ale přitom moderní a zábavný". Koupelnu jsme jinak museli vyřešit poměrně brzy - jednak kvůli rozvodům vody, ale taky kvůli obkladům, vaně, bateriím a vůbec skoro všemu vybavení, který zkrátka dost trvá objednat a doručit, kór v pandemii. Respektive když jste náročnej zákazník jak já, že. V koupelnovým studiu jsme byli snad někdy v únoru, pak chvilku hráli emailovej pingpong a teprve teď už snad máme všechno nachystaný. Kromě okna teda. 

Původně naše koupelna a její dispozice vypadaly nějak takto:



Když jsem koupelnu vyfotila, sama jsem byla překvapená, jak šíleně vybydleně na fotce vypadá - naživo jsem to totiž nikdy neviděla. Sice jsme vnímala příšernou přehršel trubek na všech zdích (která tady není vidět, ale představte si takovej ten oldschool Windows spořič obrazovky a máte to), ale tu celkovou ošuntělost jsem vůbec neregistrovala. Asi kouzlo toho, že jsem koupelnu v téhle podobě znala celej svůj život a nikdy ji nehodnotila kritickým okem. Jakmile jsme ale začali řešit rekonstrukci, bylo mi jasné, že v tomto stavu zůstat rozhodně nemůže. S překvapením jsem zjistila, že vybavení není původní, což mi proces mentálně trochu ulehčilo - původně zde byla litinová vana a dokonce i bidet, což je věc, kterou nutně potřebuju k životu a posledních 6 let bez něj bylo složitých, hihi. Manžel zase bezpodmínečně trval na sprše. A mně tudíž začaly večery se sketchupem a snahou vymyslet, jak do relativně malé koupelny se dvěma dveřma dostat umyvadlo, vanu, sprchu i bidet. 

Ze všeho nejdřív se rozhodlo, že pračka se vystěhuje na chodbu do skříně. Sice jsme na začátku nevěděli, jestli je to vůbec reálný, ale ukázalo se, že při troše snahy je reálný skoro všechno. Tím jsme získali docela dost prostoru navíc. Začala jsem tudíž shánět vanu. Chtěla jsem sehnat původní litinovou, protože zděná by podle mě byla spolu se sprchou na tak malým prostoru blbá. Koukali jsme i na moderní samostojné vany z akrylu, ale přiznám se, že to pro mě nejni. Na obrázku vypadají pěkně, ale ten plastový povrch mi prostě hrozně vadí, připadám si jak v lavóru. Po delším snažení se mi nakonec podařilo sehnat starou rezavou vanu za dobrej peníz, kterou nám jeden pán krásně opravil - ta vana v koláži není ilustrační, je to ta naše. Pouze se stala nemilá věc, že jí toptrans při převozu urazil nohu, což mě samozřejmě hrozně potěšilo, miláčci. Hotovou vanu jsem zatím naživo neviděla, ale dost se těším a doufám, že se mi nožku podaří nějak domodelovat.

Černou barvu baterií a vany určila černá sprchová zástěna, po které jsem prostě hrozně toužila na základě této mojí inspirační fotky:

zdroj

Tak jsem sama dost zvědavá, jestli budou černý baterky fail nebo sukces, ale musím říct, že vypadají krásně. A rozhodně nebyly levý, tak doufám, že něco chvilku vydrží! Na údržbu to prý překvapivě není taková hrůza, tak uvidíme. Rozhodně je to spolu se zástěnou jedno z ryze "fashion" rozhodnutí, tak se pochopitelně trochu bojím. Ale moje dlouholetá nesympatie ke chromu potřebuje zkrátka nějak "zhodnotit v terénu", esi mi rozumíte.

Co se týká sprchy, s tou jsem si taky krapet nevěděla rady, kam umístit. Dispozici těch tří komponent (sprcha/vana/bidet) jsem přehazovala jak to jen šlo, nakonec jsem došla k závěru, že jediná možnost je zmenšit stávající okno, které bylo nepřiměřeně obrovské a z části sloužilo jako zrcadlo. Tím jsme získali dalších x cenťáků na sprchu. Momentálně je místo okna díra ve zdi. Finální plánek vypadá takto:

Jak vidíte, dveře se budou někde na 70/80ti procentech otevírat do bidetu, takže uvidíme, jestli to bude fungovat. Zapojila jsem do plánování washi pásku a tríček z kurzu z Londýna, kdy jsem si všechno v měřítku vylepila páskou na koberec. Tahle varianta se zdála jako relativně v pohodě, tak uvidíme, držte palce. Jestli to nebude úplně eňoňůňo, beru to prostě jako daň za to, že tam za každou cenu chceme narvat všechno. Řešení by byla zástěna bez dveří, ale to se nám taky ňák nezdálo, že by nám při cachtání táhlo na cemr.

Moje měření na koberci v měřítku někdy v jednu ráno:


Možnost bidetu na protější stěně jsme zavrhli jako horší - dveře by šly sice otevřít na stopro, ale zase by člověk při vycházení ze sprchy vešel přímo do něj. No uvidíme. Jiří už se chystá na to, že časem vzdáme vanu a bidet přesunem. Já s tím teda zatím nepočitám.

Samostatná kapitola je cementová dlažba, kterou doplní bílý, malilinko strukturovaný obklady. Zvolila jsem modrotyrkysovou diagonální dlažbu, kterou chci nechat vyskládat v takovým jakože náhodným, ale vlastně ne úplně náhodným uspořádání. Diagonála se dá totiž vyskládat až překvapivě hodně způsobama, proto jsem si dala tu práci a nachystala panu kachlářovi plánek. Tuším, že bude nadšenej. Preview pro představu:


Myslím, že k dlažbě toho budu chtít říct víc, ale uvidíme, až bude položená.

Bílé obklady budou klasické čtverce cca 14x14 cm, kterými jsem chtěla navázat na ty původní. Ty bohužel fakt nešlo nijak zachránit, všechny zdi musely pryč a rozvody se musely udělat komplet znova. Samozřejmě jsem dumala i nad jinýma možnostma, jako například subway tile, mozaika 5x5 cm, herringbone, malé obdélníčky... ale dospěla jsem k závěru, že tady módně experimentovat nebudu. Jedinou odchylku od původních obkladů jsem si dovolila ve zvolení lesku s jemnou strukturou, kterou si nenápadně plním sen o zellige. Upřímně si ale myslím, že tyhle marocké kachličky by byly v naší koupelně zkrátka "moc". Měla jsem proto radost, když jsem v SIKO našla něco tak jakože mezi, a to sice kolekci Village:

zdroj
Taková klasika, ale ne úplně. 

Co se týče nábytku a doplňků, tak zrcadlo bude zlaté sádrové, co nám teď visí v kuchyni. Svítidla aktuálně vybírám a toaletka bude asi na míru anebo nějak vylepším nějakou ikeáckou skříňku. To už beru jako "detail" na dořešení potom. Původně jsem chtěla zachovat vysokou dřevěnou skříňku na ručníky, ale na tu zeď mezi umyvadlem a dveřma, kam jsem ji chtěla dát, přijdou nakonec vypínače. Čili budu muset najít nějakou nízkou alternativu. S košem na prádlo v koupelně momentálně nepočítám, spíš bude ve skříni na chodbě hned za rohem, kde bude i pračka. Uvidime uvidime.

Jinak už x let je můj sen pořídit si krásný a kvalitní ručníky s nějakejma šílenejma vzorama třeba od Marimekka. Vzhledem k tomu, že téměř všechny naše osušky jsou po cca pěti letech v dost otřesným stavu, možná si fakt udělám radost.

No a na závěr pár mých koupelnových inspo fotek. Každá je trochu jiná, ale všechny mě něčím inspirujou a doufám, že výsledkem pak bude náš originál. Snad teda i funkční.

zdroj

zdroj

zdroj

zdroj

Mňo, to bylo dlouhý. Tož uvidíme, co z toho vyleze. Zas kde jinde a kdy jindy experimentovat, žejo?! Jestli tam vidíte nějakej mega fail, se kterým už nic neudělám, tak mi to prosimvás snad radši ani neřikejte, heh.

Tak příště dáme doufám tu kuchyň, se kterou pořád bojuju, přitom už bychom ji měli objednat.

Papa a držte palce, ať to klapne

post signature

14 komentářů:

  1. Ja už tak nějak tuším, že to bude bomba! Mimochodem, ručníky jsem si po letech lacinych smirkáčů dopřála z egyptske bavlny a jsou boží. B.

    OdpovědětVymazat
  2. wc s bidetom by nebolo riesenie na usetrenie miesta? Tesim sa na fotky hotovej kupelne. Hela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do jisté míry bylo, ale není to úplně ono. Nelze ovšem vyloučit, že to tak časem nedopadne... :)

      Vymazat
  3. My jsme měnili zazděnou vanu za litinovou letos a je to skvělé. Je parádní, bytelná, prostorná a pro mě do malé koupelny čistší řešení, než obestavěný kvádr.
    Jen upozorňuji, že ty nožičky jsou krátký a moc dobře pod ně nejde vtěsnat klasický odpad z vany, bez zásahu do podlahy.
    Tak jen, aby jste nedopadli jako my, krátký nožky provizorně, nebo taky nafurt na špalíčkách :D Dělám, že to nevidím, ale obrečela jsem to.
    Viděla jsem realizaci vyřešenou tak, že vana je bez nožiček, ale napříč jsou dva dřevěné trámy, zasekané pro tvar vany, ale to mi nikdo nechce udělat, že je to složité.
    Tím by se upravila výška a zároveň se pohledově zakryl odpad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jsem sama zvědavá, jak se to podaří nainstalovat. Já jsem docela vostrá když na věc přijde a na různý fligničky, který mají řemeslníci tendenci často vymýšlet, reaguju velice nepříjemně :))) (byt před rekonstrukcí byl totiž takových zlepšováků plnej). Děkuju za upozornění, hned to jdu prokonzultovat.

      Vymazat
  4. Moc držím palce při plnění si koupelnového snu. Ale přeci jenom mám malinké připomínky k plánku:(vlastní zkušenosti z asi "150ti" budovateských přestaveb našeho domu) otevírání sprchového koutu na 70-80% bude dělat problémy. Třeba ne úplně hned, protože radost z hotového díla posílí opatrnost, ale časem... A zvlášť když jsou doma živé=temperamentní děti. A nebo stačí mít třeba bolavá záda nebo koleno po operaci a hned je na problém zaděláno. A neměl by být bidet v jedné místnosti s WC, aby plnil opravdu účel, ke kterému je určen. Já bych volila raději WC sprchu. ALE nebuduji já ale vy, tak ještě jednou - držím palce. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jono, my víme, bude tam muset být nějaká zarážka. Ale doufáme, že to nějak pude a teď už stejně není cesty zpět :D Ale co se týče bidetu v koupelně, tak s tím mám teda osobně jen nejlepší zkušenost. Navíc mi jde i o pohodlné umývání dětské prdelky, ten náš řízek začíná být na zvedání do umyvadla docela záhul... :) A děkuji moc, Jano!

      Vymazat
  5. Ahoj Anko, ten návrh vypadá skvěle! Moc držím palce, ať to dopadne podle představ! Můžu se zeptat, kde jsi našla tu vtipnou koupelnovou předložku? Právě hledám něco podobného a zatím bohužel bez úspěchu. Máš nějaký tip? Díky moc! Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vtipný předložky mají pravidelně v Urban Outfitters (tuhle jsem taky našla tam) - akorát je problém, že na USA stránkách mají vždycky lepší výběr jak na těch evropských :D Jinak je to s předložkama špatný :(

      Vymazat
  6. Pěkný návrh a určitě i realizace. Jen mě napadlo, že bych si pořídila elektronický bidet (sedátko). Kolikrát si říkám, že lidi utratí hodně peněz za různé věci a taková nejen hygienická, ale i zdravotně prospěšná věc v domácnostech nebývá. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No my s tím sedátkem právě máme zkušenost a není to za mě úplně ono... Plus mi jde i o mytí dětských prdelek, na což je klasický bidet taky super

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Teda jestli tomu správně rozumím, tak jste ušli fakt velkou cestu. :) My jsme se rozhodli předělat koupelnu teď v listopadu. Asi to nebylo úplně moudré rozhodnutí, myslím teď kvůli ceně. Ale když už, tak už. :) Teď vybíráme sprchové kouty, tedy jeden, abych byl přesný. Ale vybíráme mezi několika. :) Mě by stačila klidně i taková ta zástěna, ale manželka říká, že po mě nebude vytírat, takže budeme asi volit klasiku. :)

    OdpovědětVymazat