sobota 1. května 2021

Australský dům z konce 60. let (a hodně dřeva!)

Dneska jsem si po dlouhé době sedla, otevřela The Design Files - a projela všechny nový články, co jsem ještě nečetla. A jeden retro kousek vám sem hnedle musím vrznout, protože mě naprosto dostal!

Tenhle dům z roku 1969 patří interiérové designérce Amelii Hasketh, která jej s rodinou před několika lety koupila. A místo toho, aby jej strhla a postavila místo něj něco nového (jak je prý pro tyto stavby v Sydney bohužel typické), kompletně ho zrenovovala a podle mě dovedla k dokonalosti. Čím jsem starší, tím víc miluju retro dřevěné obložení, které má u sebe doma například moje babička. Jinak mám ale pocit, že narazit na něco takového (autentického) u nás, je téměř scifi. Stejně jako na interiéry inspirované 60. a 70. léty - logicky, u nás to byl hlavně panelák a papundekl, trochu něco jinýho než na západě. A možná i proto je tenhle štýl něco, co mě tolik baví - protože se to u nás zkrátka tak ňák nevidí. Nebo znáte někdo něco podobného u nás?

Naprosto nenávidím celopokojové koberce. Ale tenhle, tak ten je, na ten bych se přemluvit nechala. Takovej mecháček!



Já normálně nejsem úplně fanda všeho dřevěnýho, ale tady zvolili tak neskutečně krásný odstíny a povrchy, že se tam toužím okamžitě teleportovat a celou tu zeď si ohmatat a očichat. A pak usnout na gauči. V článku jsem se dočetla, že i když původní cedrové obložení úplně odpadávalo, desigérka odolala dobře míněným radám, ať to všechno natře na bílo, jak současné trendy kážou. S přehledem odolala s argumentem, že hnědá k té éře prostě patří. Díkybohu!


Co to sakra je za kytku to vedle ficusu? Nevíte někdo? Nějakej filodendron?





Kamínka a krby mi přijdou pro tohle období v interiérech naprosto typický. Úplně vidím ty koktejlový párty, co se tam před několika dekádama odehrávaly.


Koupelny jsou spíše moderní a současné, ale nějaké retro odkazy tu sou. Velká mozaika/malé kachličky na mě poslední dobou vyskakujou i z ledničky a určitě se chystám tohle téma zpracovat víc, ale zas nechci mít o kachličkách každej druhej článek. Už to ale přestává být únosný, vidím je fakt VŠUDE. Až si řikám, jestli jsem je do té naší koupelny neměla chtít taky. Spoiler - budeme mít taky takovýhle baterie, uaaa!






Já bych tam prosim pěkně klidně bydlela. Co vy?

Originální článek The Design Files 

post signature

6 komentářů:

  1. Mozno je to tento https://soonafternoon.com/philodendron-xanadu/

    OdpovědětVymazat
  2. A teraz som si vsimla, ze svokrine jazyky v predzahradke :-) pri dverach, retro so vsetkym. Hela

    OdpovědětVymazat
  3. Ano,ano,nutne potrebuju clanek o kachlickach! Chystame se na novou koupelnu a ty mozaiky jsou bozi.

    OdpovědětVymazat