neděle 11. dubna 2021

Plánování dětského pokojíčku & nová postýlka

Tak jo, přátelé, dneškem zahajuji na blogu novou etapu! O tom, že se budeme stěhovat, jsem se už párkrát mírně nenápadně zmínila. Jelikož se ale v úterý rozběhla opravdická rekonstrukce našeho nového bytu, není již cesty zpět a je třeba začít pořádně plánovat i to, co by člověk normálně řešil až za pochodu. "Za pochodu" si tentokrát z hned několika důvodů nemůžu dovolit, k čemuž vám něco povím zase někdy jindy. Faktem ovšem zůstává, že jsem se ve svých 32 letech pro mě dost překvapivě dostala k vlastnímu bydlení a možnosti zrekonstruovat byt přesně podle svých představ! Dlouho jsem tomu nemohla uvěřit a upřímně jsem s něčím takovým ještě hodně let vůbec nepočítala, protože v Brně to s bydlením fakt není jen tak. No ale k věci. Pokud vás to bude bavit a zajímat, ráda bych dneska začala novou sérku návrhů našeho budoucího bydla, a to sice tím nejjednodušším - dětským pokojíčkem pro naši mrňavou opičku, která právě místo spinkání dělá čurbes jak půlka školky.

Finální moodboard vypadá takto a kromě lustru jsou všechny věci víceméně na tuti:



Dětský pokojíček považuju za nejjednodušší hned z několika důvodů - je nejmenší, dispozice je daná a většinu věcí už máme doma. Jednou z nich je nová obláčková postel Adeko, kterou jsme dceři pořídili na Bonami. Rozhodně doporučuju na jejich dětské postele mrknout, protože ty od Adeka jsou podle mě aktuálně fakt nejhezčí, co jdou u nás sehnat. A že jsem se nahledala! Postýlku jsme pořídili částečně i díky spolupráci, tímto tedy Bonami srdečně děkuji, protože je fakt skvělá a koupila bych ji i bez slevy. 

Chtěli jsme totiž postýlku, která vydrží hodně dlouho (čili klasické rozměry) a nebude dceři připadat trapně dětská už třeba v desíti. Zároveň ale musí být nízká, aby do ní dokázala sama vlézt už teď a mít alespoň mírnou zábranu, aby z ní při nočních kotrmelcích nespadla. To všechno jsme našli a i když je teď proces uspávání zatím stále trochu složitější, to dětský nadšení, když manžel postel složil, bylo fakt neuvěřitelný. V blízké budoucnosti se ještě chystám pořídit nějaké dětské povlečení, protože jsem úplně nepočítala s tím, že hned přejdeme na klasickou peřinu (polštář stále nepoužíváme). Tohle je z H&M a je na naše postele, ale asi ho dceři přenechám, i když ho máme dvakrát.

A jedeme dále. Pokojíček aktuálně vypadá celý nějak takto:



Já myslím, že pro představu stačí. Oškrábané zdi nachystané na sekání nové elektřiny, strhnutá podlaha čekající na nivelačku, díry ve zdi po odvrtaném obložení, ze zdi trčící plynové trubky, které při zavádění plynu do budovy nebyli řemeslníci před x dekádama schopní zasekat.... zkrátka krása! Jinak úplně původní podlaha zde byla přírodní linoleum, které bylo ale ve špatném stavu, a přes něj byla položená příšerná "jasanová" plovoučka. Dřevěné obložení chci do pokoje vrátit, ale natřít ho na nějakou příjemně krémovou barvu. 

Níže je k vidění patrně původní lino ze začátku 30. let a kus obložení i s knihovničkou, kterou chci určitě zachovat.


Těžce profi plánek pokojíčku vypadá aktuálně takto:


Postýlku nechci přišoupávat do rohu, ale uvidíme. Kromě kousků z moodboardu by měl do pokoje přijít ještě starý sekretář, který ale potřebuje opravdu hodně práce. Aktuálně je černo-zelený a omlácený a ani vám ho nebudu ukazovat. Křesla máme doma aktuálně dvě a ještě nevím, které přijde do obýváku a které dáme do pokojíčku. Na výběr je buď toto mnou čalouněné křesílko po babi anebo ikeácký ušák v mentolové barvě. Ten by se asi do prostoru hodil víc, ale je dost veliký a pokojíček má jenom 12 m2.

Na podlahu přijde marmoleum v tyrkysové barvě, stejně jako do pracovny - v obou místnostech přírodní lino původně bylo, i když v konzervativnějších odstínech, hehe. Na levou zeď chci pořídit černobílou tapetu se zvířátkama z kolekce, která vznikla ve spolupráci s Katie Scott.

Dál přijde do pokojíčku komoda, kterou jsem natírala DIY křídovkou, bedna na hračky a chlupatý koberec. Baldachýn je moje nejnovější DIY, které mám už sice hotové, ale nafotím vám ho až v hotovém pokojíčku, jo? Kromě podlahy a tapety (plus samozřejmě stavebních prací, že) tedy nepředpokládám žádné další větší investice, maximálně ještě zvažuju ten lustr. Miffyho má děcko slíbený od babičky k červnovým narozkám.

Navrhovací proces byl v tomto případě fakt jednoduchý a nemá moc smysl ho popisovat, nedělala jsem ani žádnou vizualizaci, které u složitějších věcí (koupelna, kuchyň, obývák) kreslím napřed ručně, a pak ve Sketchupu. Zásadní zde bylo akorát vybrat podlahu. Moje idea bylo něco zelenkavého nebo modrého, v podlahovém studiu jsem se pak hned zamilovala do odstínu aqua. Budeme objednávat Marmoleum Forbo a chtěla bych k tomu jenom říct jednu nepřekvapivou věc, a to sice fakt, že na obrazovce ty barvy vypadají jinak než ve skutečnosti. Někdy jakože o dost, jak jsem se na vlastní kůži přesvědčila. 

Zbytek vybavení byl tak nějak jasný, protože jsme ho už měli. Dispozičně tam také nejde nic moc extra vymýšlet, hlavní invence tak tkví asi v barvách. Růžová a tyrkysová je moje oblíbená kombinace, tak věřím, že to bude fungovat.

Níže ještě přidávám nějaké moje Pinterestové inspo:

zdroj

Baldachýn si představuju nějak takto - spíš jako bunkr a čtecí koutek než jako moskytiéru nad postel

zdroj

Super Ikea hack! Poličku máme a na stojánkoknihovničku číhám!
A jedna z českého Instagramu i s naší postýlkou:

zdroj

Takže to je plán. A protože jsem vám ho ukázala, musím ho teď taky dodržet, hehe. Článek "po" coming....někdy v létě, doufám.

Dejte mi prosím vědět, co o takovémto konceptu článku soudíte? Je to pro vás zajímavý anebo byste to ocenili nějak jinak, třeba i s tou vizualizací? Zas aby to pak bylo ňáký překvapení taky, žejo... Pokud máte jakýkoliv otázky k pokojíčku, tak sem s nima!

A já jdu zase dumat nad kuchyní, ze které brzy zešedivím, uf.

post signature

26 komentářů:

  1. Jako vypadá to hezky, já se těmahle pokojíčkama vždycky kochám, ale u kochání to jen končí :) My ho máme zatím seskládaný z toho, co se nám doma tak porůznu sešlo, přičemž čím míň otevřených skladovacích prostor, tím líp, protože když moje děti vidí na hračky, tak je prostě musejí vytáhnout. Všechny. Když na ně nevidí, ta iluze pořádku se udržuje líp :) Plus teda se mi sice moc líbí vaše postýlka, ale upřímně, my vybírali postele tak, aby se na ně vešel i dospělý. U téhle prostě nevím, jak by se na ni třeba můj metr devadesát vysoký manžel při uspávání poskládal, natož aby na ní pak spal s robětem celou noc, což se u nás zhusta děje a ještě dlouho dít bude. A ta vaše mi připadá malá, i když píšeš klasické rozměry, tak nevím, co si z toho vybrat. Každopádně nápady se mi líbí s jsem zvědavá na výsledek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to je super ta bedna, protože naše děcko si ty hračky z ní nedokáže zatím samo vytáhnout :D Takže můžu aspoň částečně ohlídat, jakej bordel budu zrovna dneska uklízet, ale je to boj, samozřejmě :)))

      Jinak oni ty postýlky vyrábí ve víc rozměrech - my vzali klasiku 90x200 a manžel se tam vejde! Taky to bylo jedno z našich kritérií :) Naopak se o tu zábranu může i dobře opřít

      Vymazat
    2. Aha, ona totiž díky tomu vlnkování vypadá menší, ale je to očividně jen optický klam, tak to je dobrý :)

      Vymazat
    3. Jo vona v té koláži fakt vypadá malá, sem to nějak blbě vyfotila, ale není! :))) Mně teda akorát dělá problém to vstávání od země, holt ňák stárnu, ale pro dítě ideál

      Vymazat
  2. Tak to jste mne hodně pobavila, pokojíček má jen 12 m2 ...... hezké bydlení - zřejmě na zámku:-)) - i zařizování. Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem teda ve 12 metrech bydlela roky a pro jednoho je to vcelku fajn (kór když měří cca metr :D), ale na žádný vyskakování to teda nikdy nebylo. Dvěma už se tam vejde akorát tak postel :D

      Vymazat
  3. Jéé, tak to mě hodně zajímá! A super tip na postel! Zrovna to řeším taky, ale známí nám nabídli takovou tu mezivelikost a asi do toho půjdu. Mé živelné zařizování ve stylu "mrknu a vidím" má své mouchy - momentálně mi na velkou postel chybí 10 čísel nebo bych musela oětovat naši baldachýnovou zašívárnu (mimochodem absolutně boží, ale způsobující permanentní strkanice a vystrkanice mezi mnou, mužem, batoletem a psem). A stejně si nejsem jistá, jestli do budoucna postel spíš nevystrčím do výšky. Taky pracuju s 12m2 a nepřipadá mi to jako plesový sál... B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tak dlouho hledala pěknou menší anebo rostoucí postýlku, aby se nám vešla v ložnici do rohu, až jsme radši koupili byt :D Ale jak to pak budu na zámku jednou řešit, až to spaní bude třeba zdvojit, to fakt netuším. Nechávám to k řešení hypotetické budoucí Ance

      Díky za recenzi baldachýnové zašívárny, hned se na instalaci těším ještě o chlup víc!

      Vymazat
    2. Přesně. Máš na krku celou rekonstrukci a ještě abys řešila, co bude - a budoucí Anky si budou sedět s nohama na stole! Jen jim nějaký úkoly nechc :-D

      Vymazat
    3. tak nějak tuším, že ta těch úkolů bude mít poměrně dost :D

      Vymazat
  4. Och, tak já jsem teda nadšená, přesně takové články miluju a těším se na další a pak i na výsledek - vypadá to bááječně :).
    Ještě teda musím říct, že váš blog žeru už nějakou dobu, styl psaní, nápady na DIY a prostě všechno :D a zrovna ho postupně chronologicky pročítám od jeho úplných začátků :). Což mi teda na chvíli ještě vystačí, ale čím více článků nových, tím lépe, hurá :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jupí! To mám radost velikou! Občas pochybuju, že blogy dneska ještě někoho zajímají, tak mě taková zpráva dycky děsně namotivuje :))

      Vymazat
    2. Neblibni, ja ten blog miluju! Rada bych přidala i IG, ale nejak tem novotám nemůžu přijít na chuť :-) B.

      Vymazat
  5. Dobrý den, Aničko. Dnes jsem Vás našla náhodou, skrzevá křídovou barvu ;). Moc mě potěšilo, že ještě pořád se najdou tak inspirativní a šikovné ženy, které blogujou... ♥. Ale k věci, jak se žije růžové komodě s DYI barvou, drží ještě? A druhý dotaz - zafixovávala jste barvu voskem? Díky za Váš čas na odpověď Marta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Marti :) Barva drží naprosto senzačně, našla jsem nedávno jeden milimetrový oťuk, to je vše. Barvu jsem voskem nefixovala, ale použila jsem na výrobu barvy Balakryl Satin, což podle mě udělalo to kouzlo - ten povrch je krásný a příjemný na omak a neodírá se. Zkoušela jsem potom na židličku koupenou drahou křídovou barvu, taky jsem ji nevoskovala - a to je katastrofa nad katastrofy, musím to celý udělat znova. Takže tak :)

      Vymazat
    2. Pořád myslím na tenhle Tvůj příspěvek... Prozradiš, jaka barva to byla? Ja se chystam na celkem velky kridovy projekt (barevně sjednotit tri velke kusy nabytku v dětském pokoji) a nechtěla jsem na tom delat pokusy... Teď jsi me zviklala... Vybrala jsem značku Finess, jen cekam, az naskladni lak. B.

      Vymazat
    3. To byla moje DIY křídovka z namíchanýho odstínu Balakryl UNI Satin - recept je v článku o komodě z května 2019 :) Nebylo pak potřeba zalakovat/voskovat, drží parádně doteď. Jako určitě se tím nic nezkazí, ale není to u tohoto receptu nutný. U kupované křídovky bych určitě voskovala/lakovala

      Vymazat
    4. Dík. Článek o komodě mam samo nastudovaný! Myslela jsem, ktera byla ta blbá koupená. Lakovat budu určitě, myslím, že to dostane zabrat, hlavně stolečeknna tvoření (přemýšlející smajlík) :-)

      Vymazat
    5. Jo ahá! Pardon, to sem nepochopila. No byla to ta nejznámější nejdražší co začíná na A. :D Ale jako já si úplně nemyslím, že ta barva je špatná, jen ji stoprocentně musíš zavoskovat. Tak ji nechci hanit, akorát mám prostě lepší a o dost levnější zkušenost s tímto...

      Vymazat
    6. Je mi to jasný! Díky!

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Děkujuu, taky doufám! Akorát vzhledem k aktuálnímu stavu počmáranosti našich zdí trochu přehodnocuju prozatím tu tapetu, ale uvidime :D

      Vymazat
  7. Dobrý den Aničko, máte to nádherné a tolik nápadů, že nestíhám ani slintat, natož realizovat. Něco mále jsme také dodělali, ale pro ty, kteří nestíhají nebo chtějí rychle (u nás to bylo obojí), jsme pořídili dvě postýlky DO TÓNU na https://www.aminabytek.cz/nabytek-do-detskeho-pokoje, ale jinak komodu a skříň jsme renovovali (no a pak sháněli právě barevně sladěné postele). Moc děkuji za inspiraci, teď se pouštíme do chaty a budu tady častěji než kde jinde! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milý komentář! Chatu jsme vylepšovali vloni a doteď jsem to na blog nedala, já ostuda. Takže díky za připomenutí, musím to napravit! A držím palce :)

      Vymazat
  8. Tak to je fakt skvělá inspirace! Díky moc, to se zrovna celkem hodí. Taky se teď chystám zařizovat pokojíček pro toho našeho raubíře. Namalovala jsem si podobný plánek a zjistila jsem, že zbyde docela dost volného místa. Což je na hraní super. Říkala jsem si ale, jestli ten prostor nějak rozumně nevyužít a nekoupit mu do pokoje třeba nějakou dřevěnou prolízačku nebo něco takového. Dívala jsem se, že takové věci se dají sehnat třeba tady. Náš malý má hodně energie, tak díky něčemu takovému by ji alespoň mohl využít. :)

    OdpovědětVymazat