čtvrtek 14. ledna 2021

Návod: DIY drahokamové mýdlo

Loňské Vánoce jsem se opět snažila hodně dárků vyrobit. Jiří dostal dvě nová trička (jejichž utajení teda bylo hodně velká výzva vzhledem k tomu, že je furt doma), udělala jsem fakt vynikající slaný karamel z kila cukru (a měla jsem udělat ze dvou, protože se nedostalo na všechny)... a pak jsem se rozhodla vyrobit mýdla. Při brouzdání po youtube jsem se totiž dozvěděla něco, co mi do té chvíle zcela unikalo. A to sice fakt, že se dá koupit už namíchaná licí mýdlová hmota, kterou vy akorát ovoníte, obarvíte a dáte jí tvar. Já žila v domnění, že kdo chce vyrábět mejdlo, musí si pořídit louh a plynovou masku a bůhvíco ještě, do čehož se mi pochopitelně nikdy nechtělo. Představa, že to pokazím a příbuzenstvu rozdávám žíravinu, mě teda úplně nefascinovala. Objevení existence hotových licích hmot ve mně ale zažehlo nadšení!

No a takto to dopadlo. Takže jestli vás zajímá, jak na to, čtěte dále!

V první řadě jsem si teda naobjednala matroš. Glycerinovou licí hmotu, parfém do kosmetiky a barvivo jsem pořídila na eshopu tvořivý svět, kde jsem před časem kupovala hnědé lékovky na mýdla. Tam ve své prapodstatě seženete na výrobu mýdla fakt všechno #notsponsored #iwish. Já přihodila i několik surových ametystů, které jsem vybraným jedincům do mýdla zalila. Přišlo mi to jako dobrej nápad, teď jsem ale nervesni, kdy mě kdo sprdne, že si odřel ruku. Toto tedy nemůžu doporučit a příště bych asi volila leštěnou variantu. Ale jako - vypadalo to fakt krásně!

Formu jsem sháněla nějakou placatou, kvůli zamýšlenému tvaru. Nakonec jsem si sehnala čtvercovou silikonovou formu na tiramisu, která posloužila skvěle. Abych to nějak přehledně shrnula, na drahokamové mýdlo budete potřebovat:

- glycerinovou licí hmotu
- parfém/silice do kosmetiky
- barvičky do kosmetiky
- silikonovou formu - ideálně placatou
- alkohol ve spreji (já použila naši domácí dezinfekci Softasept)
- hrnec, špachtle, párátka, nůž

Jakkoliv jsem si výrobu mýdla z licích hmot předem studovala, stejně jsem (jako vždy) udělala miliardu chyb, o kterých vám teď můžu napsat, abyste je nedělali.

1. Největší problém jsem měla samozřejmě s tím nejzásadnějším krokem - a to sice rozpuštěním licí hmoty. Tu si ze všeho nejdříve nakrájejte na malé kousky a následně rozpusťte ve vodní lázni. Já jsem udělala tu chybu, že jsem hmotu moc míchala - tak prosimvás, nemíchejte to. Hmotu rozpouštějte na opravdu nízkém stupni, voda by neměla úplně vařit. Jakmile vám to totiž začne bublat, je to v kelu. A ona je schopná začít bublat velice snadno a rychle. Takže: nízká teplota vodní lázně, nemíchat nebo zamíchat jen malilinko. Pár bublinek je nevyhnutelných a ty nevadí. Ale jakmile je to probublané, hmotu jste seškvařili.


2. Co se týče barvení a ovoňování, zde máte více možností. Pokud děláte celou dávku zaráz, můžete si barvu nabrat na párátko a zamíchat do hmoty již v kastrolu, to stejné vůně. Pokud chcete barev více nebo děláte více vrstev, hmotu ovoňte, a pak ji přelijte do kelímků a obarvěte až v nich. Co se týče vůně, tu jsem do hmoty cvrnkla tak nějak by voko a zkraje mi přišlo, že hotová mýdla voní moc. Jakmile se ale trochu uležely, hodně to vyvanulo a na mytí už voní příjemně. Já jsem kombinovala lotos s pivoňkou, měla jsem koupený ještě hyacint.

Můj tip: moje mýdla měla být mramorovaná, takže jsem si do hmoty párátkem nanesla opravdu jen kapku barvy, kterou jsem nerozmíchala úplně, ale jenom malinko. Do formy jsme pak lila hmotu s nerozmíchanou modrou a s nerozmíchanou červenou vždycky v jedné vrstvě obojí.

3. Samotné lití už je v pohodě, zde můžete kombinovat barvy, vrstvy nebo třeba nějaké okvětní lístky, bylinky, kávu....co já vim co všechno. Jakmile hmotu vylijete, určitě se vám objeví minimálně pár bublinek. Ty velice snadno a rychle zlikvidujete tak, že na ně našplícháte alkohol. Další vrstvu můžete lít za pár minut, hmota tuhne velice rychle. Spíš ale budete mít problém rychle hmotu tavit, takže bych řekla: jakmile vylijete první vrstvu, můžete začít vyrábět druhou.

4.  Mýdlo jsem dělala hned dvakrát, ale to první bylo "na zkoušku", tudíž jsem si postup nefotila. Když jsem pak mýdlo okrajovala do požadovaného tvaru drahokamu, vznikla mi hromada krásných odřezků, u kterých jsem hned věděla, že z toho chci udělat mýdlo "naostro". Ty vám ostatně zbudou z každých "drahokamových" mýdel a můžete je použít vždycky do další várky. Na mýdla na fotkách jsem tudíž použila tyto barevné odřezky, které jsem zalévala už pouze čirou (ale mírně ovoněnou) glycerinovou hmotou bez barvy. 

Já jsem si formu rovnou vystlala odřezky a pak teprve začala zalévat. ALE - toto byla chyba, určitě doporučuju si v případě tohoto postupu napřed vylít alespoň tenoučkou vrstvičku hmoty na dno formy a až na něj vyskládat odřezky.


5. Já dělala asi tři vrstvy hmoty, víc bych toho v kastrůlku zaráz neutavila. Na jednu várku mýdel do formy o rozměrech 20x20 cm jsem spotřebovala celé kilo licí hmoty (zde ovšem včetně odřezků). Do prostřední vrstvy jsem po vylití zamáčkla i pár zmíněných ametystů. Následně jsem hmotu nechala zatuhnout asi hodinu. Vyklopený blok vypadal takto:


Ten jsem si nakrájela dohromady na šest menších bločků - 3 kusy ve dvou řadách. Myslím, že ty vypadají krásně už samy o sobě.


Pak ale přišla na řadu sranda část s kudlou. Napřed jsem každému mýdlu ufikla rohy.


V dalším bodě jsem pak pod úhlem seřezala všechny okraje. Hmota je velice měkká a poddajná, nemusíte se toho bát, jde to snadno a je to zábava. Takhle vypadá hotové seřezané drahokamové mýdlo proti světlu


No nejni to krása? Já jsem z nich tak odvařená, že když jsem si o Vánocích malovala akvarelkama arcikam (koukali jsme na Hobbita), zjistila jsem, že mi z arcikamu vylezlo moje mejdlo. True story!

A protože se mi myslím fakt povedly, rozhodla jsem se je i pěkně zabalit. To zahrnovalo shánění stříbrnýho pečetního vosku 23. odpoledne. Mýdla jsem balila do střihového papíru z papírnictví, co se prodává v rolích. Zdobila jsem stříbrnou nití, pečetí a ručním akvarelovým štítkem s infem o tom, co to vlastně je.




A tím jsme se dostali na konec této drahokamomýdlové ságy. Tak co, navnadila jsem vás to zkusit? Případně - nechcete někdo mýdlo? Pár by se jich tu ještě našlo a chci zkusit jiný barvy :)))

Tak čistým rukám zdar

post signature

12 komentářů:

  1. To vypadá skvěle! Píšu si do hlavy jako prázdninovou aktivitu na chalupu...

    OdpovědětVymazat
  2. Já patřím k těm bláznům co vaří louh, ale je fakt, že musím vždy u toho děti a muže zavřít do ložnice s množstvím jídla a nápojů, aby mě vážně, ale opravdu vážně v té kuchyni nechali samotnou :) Každopádně mě opravdu moc zajímá, co je ta pěkná věc, která vypadá jako něco mezi kouzelnou hůlkou a brkem na psaní... Prosím, prozradíš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš můj veliký obdiv, mám z toho mega respekt. Skleněné pero jsem dostala od Ježíška a je koupené na eshopu Hanky Krasopisky :) Je prima na psaní tenkou rovnoměrnou linkou

      Vymazat
    2. Děkuji moc za odpověď, hned se na to jdu mrknout, protože vypadá opravdu fantasticky :)

      Vymazat
    3. Hehe, mrkni i na krasopera! A pečetidla. A pečetní vosky. A barvičky... :D :D

      Vymazat
    4. no právě, jsem mrkla....achich ouvej...to je taková krása a člověk má pocit, že vše potřebuje :)

      Vymazat
  3. Mýdla vypadají úžasně, před časem jsem dělala gelová mýdla s dětmi ve škole,byly nadšené. Jenže co jsem si nastudovala složení, už se doma myjeme všichni jen těmi ručně dělanými z olejů a louhu. Vždycky bezpečně vím, co jsem do nich dala... Ivča

    OdpovědětVymazat
  4. Ježíš to je krásný! Píšu si na seznam!

    OdpovědětVymazat