neděle 24. ledna 2021

Bouclé - retro kudrnatá křesílka jako trend roku 2021

Bouclé křesílka a pohovky zejména v krémových tónech a oblých futuristických tvarech se začaly objevovat už vloni. Lze ale očekávat, že letos o tomhle navrátivším se retro trendu uslyšíme ještě o dost víc! Co myslíte?

Co je to vlastně to bouclé, česky někdy buklé? Slovo pochází z francouzštiny a znamená v podstatě "kudrnaté". V tomto kontextu se jedná o látku (nejen potahovou), která má takovou ňuňu plyšovou texturu plnou smyček a kudrlinek. Buklé ale může být i na oblečení, na přehozech, polštářcích anebo kobercích.

Když jsem pátrala po historii bouclé křesílek, jako první bylo asi tzv. Womb chair designérEero Saarinena z roku 1946. V dnešní době se ale navrací spíše to sedmdesátkové pojetí naducaných oblých křesílek v krémových tónech, ze kterých je neznámější patrně Pacha chair designéra Pierre Paulina z roku 1975, které se prodává dodnes. V dnešní době ale máme možnost se kromě stále vyráběných originálů inspirovat i novými reinterpretacemi v levnějších cenových relacích a dokonce jsem narazila i na pár DIY verzí. Tak pome na to!

1. Jednou ze značek, která bez obalu rovnou navazuje na sedmdesátky, jsou dánští ferm LIVING. Jak jejich tvorbu intenzivně sleduju cca posledních 6 let, vůbec mě to od nich nepřekvapilo, sedne jim to do konceptu jak zadek na hrnec. Rozhodně jsou to ale kousky, na které si člověk musí tak nějak vizuálně zvyknout. Od hranatých pohovek z ikei, na které jsme všichni zvyklí, je tohle fakt hoodně daleko.

2. Ještě jednou ferm LIVING, tentokrát v příjemné hnědé. Musím říct, že jakkoliv mi tenhle trend přijde zábavný, domů bych si kulaté bouclé křesílko spíš nepořídila. Tahle pohovka mě ale láká hodně, jen ji vidím, mám hroznou chuť ji ošahat a lehnout si na ni.

zdroj

3. Níže prosím již zmíněné Pacha chair

zdroj

5. No a teď to dále vezmeme trochu jinak. Jako vždy jsem chtěla najít co nejméně dyzajnované fotky v opravdických zabydlených interiérech, což šlo zrovna u téhle highendové záležitosti hrozně blbě. Logicky - jakmile s něčím přijdou drahé značky, chvilku trvá, než se něco podobného objeví i v levnějších řetězcích. Nakonec jsem ale uspěla na stránkách kanadské firmy Article, která si pod výrobky feeduje fotky z instagramu. A najednou to bouclé dostává o dost přívětivější rozměry, co?

zdroj

9.
10. A jako vítěze článku pasuju tohle DIY youtubera Lone Fox, který si křeslo vyrobil sám z korpusu z ikei. Zlatýho bludišťáka získává nejenom za samotný DIY proces, ale hlavně za to originální pojetí, kdy křeslu přidal za pomocí pěnových nudlí takový super vlnitý okraj. Udělal na to video, který si můžete pustit tu.

zdroj

Tak a máme to za sebou. Co vy a bouclé, už jste se s tímhle trendem taky srazili? 

Krásné nedělní odpoledne vinšuju

post signature

Žádné komentáře:

Okomentovat