neděle 20. září 2020

Co s prázdným krbem - nápad z chaty

Chatová sezóna už letos víceméně skončila a já trochu pláču. Ale ze strany druhé mám konečně čas podělit se s váma o další příspěvek z naší chatičky!

Na chatě je funkční krb, který je zároveň i jediným zdrojem tepla za chladných nocí. Jenže jak už to tak v posledních letech bývá, chladné noci letos přišly snad až koncem srpna. Za nocí horkých je pálení ohně uvnitř chaty úplná pitomost. Tím pádem mě celé jaro a půlku léta extrémně rozčiloval pohled na krb, kam jsme naházeli hromadu různých papírových odpadků s tím, že to spálíme. Ve výsledku jsem na ten binec čuměla čtvrt roku. 

Kromě toho, že jsem nechtěla čumět na odpadky, mi po večerech dost chyběla i atmosféra zapáleného krbu. A na základě toho se zrodil nápad, jak tuhle situaci vyřešit. 

Ještě než přejdu k samotnému "projektu", musím říct, že ňák stárnu. Byla jsem stoprocentně přesvědčená, že jsem kdysi napsala článek o "nefunkčních" krbech (běžných například v Anglii), které slouží jako knihovničky, výstavky... a který mě inspiroval i k tomuto mini DIY. Jenže jsem zjistila, že ten článek neexistuje. Našla jsem jenom tenhle s krbama funkčníma. Nechápu, ale tak aspoň mám další téma, protože falešné krbové římsy aktuálně docela frčí. O tom tedy jindá.

Měla jsem vizi, že v ikei koupím tác a svíčky, hezky je naaranžuju - a budu je používat jako takovou výstavku v krbu. Za horkých nocí místo ohně zapálím svíčky, za nocí studených akorát vyndám tác a můžu chystat oheň. Teoreticky zcela triviální plán, ale jak už to tak bývá, v reálu se to zase trochu zašmodrchalo. Takhle vypadá prázdný krb:


Původně jsem chtěla kovový tác, ideálně v matné černé barvě - a úplně nejlíp za pár šušňů, hrc prc a jakýpak s tim saky paky.. To samozřejmě neklaplo. Tak jsem vzala tenhle březový s tím, že ho namořím stejnou barvou, jako dřevo, kterým jsme kamuflovali díry v obložení stěn. Jenomže jsem idiot. Tác je totiž nalakovaný, ale velmi jemně, skoro to nejde poznat. Mořidlo mi na něj tudíž nechytlo, na což jsem nebyla vůbec připravená (dyť to řikám, že jsem idiot). Takže následující tři dny jsem lak šmirglovala příliš jemným papírem (jediným, který na chatě byl) a nadávala jak dlaždič. Bájo! Hele ale ve výsledku to dopadlo dobře. Jenom budu muset výhledově udělat hádejte co. Jo, ještě ho nalakovat.

Ve snaze chytit odstín palubek v chatě se nám letos sešlo asi pět odstínů mořidel, takže tohle jsem měla pokrytý báječně.

Namořený tác do krbu hezky sedí, to se musí nechat. Svíčky v různých velikostech jsem naaranžovala od půlky tácu tak, aby byly co nejvíc vpředu a zároveň tak, aby postupovaly od nejvyšších vzadu po nejmenší vpředu.


A takhle to dopadlo. Až díky téhle fotce jsem si všimla, jak křivý krb vlastně je!


Fotka zapálených svíček bude příští rok. Jakmile jsem tuhle věc vyrobila, přišly chladné noci.

Krásný nedělní večer vinšuju

post signature

10 komentářů:

  1. Skvělý nápad, u nás dome je krb v létě jenom odkladiště papírů na spálení, a nějaké zkulturnění by si určitě zasloužil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žejo! Měli jsme to právě přesně takto a už mi to lezlo na mozek

      Vymazat
  2. Jako dekorace hezké, ale zapálené svíčky na dřevěném tácu? To možná bude rychle hořet nejen krb, ale i celá chata.... hezký podzim. Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby náhodou nějakým záhadným způsobem chytl tác v krbu, tak to myslím žádný velký problém nebude. Protože je v krbu. :))

      Vymazat
  3. Tohle se mi vždycky líbilo. I v těch anglických zaslepených krbech. Ale nebudou se vyšší svíčky roztekat, když u nich hoří ty menší? Každopádně to vypadá uchvatně! A jsem rada, ze končí chatařská sezona, snad tim končí i ta ma závistivá :-D B.

    OdpovědětVymazat
  4. Anci,
    jste v poradku? Zadne prispevky a me se styska!

    Iva

    OdpovědětVymazat