čtvrtek 16. července 2020

DIY návod - závěsná polička na chatu

Bonžúr! Dneska vám povím něco o tom, jak jsem na chatu vyráběla poličku do koupelny. Bylo to překvapivě hrozně snadný, takže z toho nakonec udělám takový popisnější návod. Protože pokud máte doma vrtačku, tuhle záležitost zvládnete taky. Fakt! Věřte mi, je to easy.


V rámci vyhazování prehistorických krámů (nebo jak by řekl můj švagr politik "předmětů"), padla za vlast i extrémně škaredá plastová koupelnová polička. Ta sice jakžtakž plnila svůj účel, ale byla zbytečně obrovská a jen se v ní kupily další předměty, které nikdy nikdo nevyhodil. Dlouho jsem ale nemohla přijít na to, jakou náhradu bych za ní vymyslela. Měla jsem sice nějakou představu (závěsný regálek z načervenalého dřeva, jako je v celé chatě včetně stropu koupelny), ale moje představa se jaksi nestřetla s realitou. A pak mě napadlo zkusit vyrobit polici na laně. Protože proč ne, žejo. V hobbymarketu jsem tudíž zakoupila následující matroš:


  • obyčejné dřevěné prkno požadované délky a šířky, já měla 12 cm na šířku a kolem 2 metrů na délku
  • lodní lak
  • 3 metry lana
  • plochý frézovací vrták do dřeva o šířce 14 mm (což byl víceméně průměr mého lana)
a z vlastních zásob jsem doplnila
  • lihové mořidlo
  • pilku (ehm, já to prosím uřízla jenom listem omotaným na jedné straně izolačkou, takže fakt no stress)
  • šmirgl na začištění
  • vrtačku
  • háčky a hmoždinky na zavěšení do zdi
  • nějaký zlepšovák pro lepší stabilitu police, viz. dále
Prkno jsem si rozměřila na tři police, které jsem následně uřízla a okraje ošmirglovala. Kus mi zbyl, z toho bude taky polička, ale jinde. V dalším bodě přišla na řadu zábavně edukativní část aneb něco, co jsem ještě nikdy nedělala - a to sice vrtání děr do dřeva. Hele a je to easy. Vyznačila jsem si kam, vzala vrtačku a prostě to vyvrtala. Není to těžký, složitý, nic. Jen je lepší si to před koncem otočit a dovrtat z druhé strany, když to provrtáte rovnou, pravděpodobně se vám to pak trochu uštípne.

Protože to můj muž taky ještě nikdy nedělal, hned mi to vyrval z ruky, aby si to taky vyzkoušel. Tak jsem si to aspoň vyfotila 


Začištěná prkýnka s dírama jsem namořila a po uschnutí nalakovala lodním lakem. Ten hodně dlouho schne, takže doufám, že bude stačit jenom jedna vrstva.



A pak už stačilo policemi provléct lano a pod každým otvorem udělat suk. Ještě jsem se nerozhodla, co udělám s přečuhujícím lanem, ale zatím jsem ho nechala jen tak. A je to hotový!


Tak a teď ještě přiznání a varování v jednom - pokud budete mít polici širokou, udělejte na každé straně dva otvory, tzn. čtyři v jednom prkně. Polici pak budete mít stabilní a pohoda jahoda.

Já mám poličku širokou jen 12 cm, dvě díry na každé straně tím pádem nepřicházely v úvahu. Stabilní poličky s jedním otvorem docílíte například využitím extra těžkého a vysokého prkna - anebo budete jako já muset použít ještě nějaký zlepšovák. Tím může být například hoodně silná oboustranná lepicí páska anebo párek malých nenápadných konzoličiček. Anebo se na to vykašlete, ale v tom případě na poličku určitě nedávejte nic, co by se při pádu mohlo rozbít.




Za mě dobrý hele. Tak co, kdo to zkusí?
post signature

3 komentáře:

  1. Meli jsme takovou policku kdysi doma a pod kazdym sukem tam byla zespodu policky mala kovova tycinka, ktera drzela tu policku “narovno”. Tak jen tip. Jinak vypada super 👍

    OdpovědětVymazat
  2. Meli jsme takovou policku kdysi doma a pod kazdym sukem tam byla zespodu policky mala kovova tycinka, ktera drzela tu policku “narovno”. Tak jen tip. Jinak vypada super 👍

    OdpovědětVymazat