Minulý rok v zimě, když mě po měsíci na umělé výživě vypustili z nemocnice domů, zněl můj hlavní úkol vykrmit se. Ale pokud možno netučně a ještě lépe bezezbytkově. Doma na neschopence jsem si pak několik měsíců užívala dlouhé a klidné snídaně, na což teď už jen se slzou v oku vzpomínám. Fakt je ale ten, že jsem díky současnému životnímu stylu vychytala tak turbo rychlou přípravu, že si tyhle lívance v pohodě zvládám udělat i teď. Takže jak na ně:
Na těsto:
- 1 zralý banán
- 1 vajíčko
- 3 lžíce jemných ovesných vloček
- 3 lžíce hladké mouky
- 100 ml mléka
- kávová lžička skořice
Na servírování:
- pravý řecký jogurt (my kupujeme Koliós na Rohliku)
- zralé nektarinky
- skořice
- javorový sirup
Sice bych vám mohla napsat, ať si je naservírujete s čím chcete, ale nenapíšu. Je to totiž právě tahle kombinace sladkých a kyselých surovin, které z lívanců dělá něco velmi mňam. Fakt, nekecám.
Příprava je jednoduchá a jestli máte doma smoothie maker, budete mít těsto hotový asi tak za minutu. Já dám do "shakeru" všechny ingredience a rozmixuju dohladka. Než jsem přišla na tenhle zlepšovák, těsto jsem dělala ve vysoké odměrce tyčovým mixérem, což je stejně rychlý, jen to umývání pak trvá o minutu dýl. Výhoda smoothie makeru je i ta, že těsto vyrobíte v shakeru s víčkem, ze kterýho můžete budoucí lívance dávkovat rovnou na pánev. A když víčko zaklapnete, těsto v pohodě schováte do druhýho dne do lednice, juch!
Těsto je trošku hustější, než klasické palačinkové, ale ne zas tak o moc. Když tak otestujte a případně přidejte trochu mouky/mlíka. Já lívance opékám úplně nasucho na titanové pánvi, ale ješte nedávno jsem je dělala na obyč Tescomě a výsledek byl stejný. Napřed kápnu loužičku, trošku rozprostřu lžící a finito. Pánev nechcete mít úplně rozpálenou, lepší je nižší stabilní teplota - pokud se vám hned po vylití těsta udělá hrozně moc bublinek, teplotu snižte. Lívance nejsou zákeřné, netrhají se ani nepřipékají, ale je třeba je dělat spíš na tu nižší teplotu.
K snídani vám bude stačit cca malých 5 lívanců (dávka těsta je minimálně na dvoj až trojnásobek), které zakydnete řeckým jogurtem, na to naskládáte nektarinky, zasypete skořicí a nakonec zakápnete javorovým sirupem. A papáte.
Žádné komentáře:
Okomentovat