úterý 21. dubna 2020

Jak (a proč vlastně) ušít dětské povlečení

Pokud máte doma malé děti a snažili jste se jim někdy sehnat pěkné povlečení v mini velikosti, jistě víte, že to rozhodně není jen tak. Když už se rozhodnete investovat do toho nádhernýho, ale šíleně drahýho dyzajnovýho kousku, hnedle zjistíte, že nepasuje na vaši ikeáckou peřinu. Mně se to stalo hned u tří povlečení, co jsem vybrala. A tak dokonale mě to namíchlo, že jsem nakoupila látky v hodnotě jednoho hotového kousku - a ušila hned troje povléčo.

Původně jsem vůbec neměla v plánu tohle do své sérky pro dítě řadit, protože mi to přišlo až moc jednoduchý a nezajímavý. Ale vzhledem k požadavkům jsem se teda nechala ukecat, tak doufám, že to oceníte a něco ušijete! Protože jsem ale s návodem nepočítala v průběhu šití, nemám fotky z procesu. Nakreslila jsem ale skicu, tak snad to bude užitečný i tak.

Ještě bych teda chtěla zmínit, že peřinu, respektive povlečení, jsme začali používat až zhruba v 8 měsících věku dítěte, a peřinu zahrnuju pod matraci. A polštář sice povlíkám, ale dle doporučení lékařů ho nemám v plánu používat ještě dlouho, i když je komplet placatej. Fotky jsou tudíž jenom na voko :)


Látky jsem kupovala na mojelátky.cz a kromě nich a nití jsem potřebovala ještě patentky. Původně jsem uvažovala o koupi lisu, nakonec mi ale úplně bohatě postačilo tady tohle balení patentek s malým lisem uvnitř.

Celý postup je vlastně velmi jednoduchý. Napřed si vystřihnete látky s přídavkem na lem a jednotlivé části obentlujete. U polštáře pěkně začistěte oba kratší konce nudle (která může být buď v celku anebo ze dvou druhů látek, jako mám já - v tom případě si vystřihněte jeden obdélník o délce 55 + 2 cm a jeden o délce cca 80 + 2 cm, které do nudle následně sešijete). U obou částí peřiny začistěte jeden z kratších konců, kam později nabijete patentky (proto je v plánku větší okraj, abyste ho mohli dostatečně zahrnout).


Polštář funguje jako kapsička a nemá žádné patentky - kapsičku vyrobíte tak, že si polštář přeložíte rubem nahoru a "přebývající" kus látky přeložíte ještě na líc. Tenhle kousek jsem do plánku zaznačila jako 20 cm, ale ideálně by to mělo být minimálně do třetiny délky polštáře, aby se polštář nevysvlékal. A naopak za polovinou už se vám to bude blbě povlikat. Takto našpendlete, sešijte po okrajích a převraťte na líc.

U peřiny je to následovně: dva obentlované a na jedné straně začištěné obdélníky sešijte k sobě po třech stranách kromě strany s budoucími patentkami (to je ta začištěná). Ty následně sešijte taky, ale z každého okraje pouze do cca čtvrtiny - zbylé dvě čtvrtiny zůstanou volné. Obraťte na líc. Na nesešitou plochu okraje jsem si pak rozměřila 3 patentky, které jsem nabila tak, aby po zapnutí nebyly vidět, tzn. zapínají se jakože dovnitř.



Tohle celé jsem dohromady zopakovala třikrát a bylo.




Všechny tři páry jsou ze dvou druhů látek, aby se daly střídat strany. Mentolové puntíčky doplňuje čistě mentolová, geometrickou růžovou čistě růžová a zelenou džungli džungli bílou.

Pokud byste měli při shánění výbavičky ušít jen jednu věc, tahle je velice jednoduchá, praktická a hlavně se fakt vyplatí. Akorát mi jde mi z té snahy vzpomenout si na postup mírně voko šejdrem, takže pokud vám něco přijde nesrozumitelné, dejte mi prosím vědět a já postup upravím.

Tož hodně zdaru!

post signature

11 komentářů:

  1. Ložní prádlo jsem pro dítě šila už před mnoha lety a tehdy mě maminka naučila https://www.snovysvet.cz/blog/sev-hrbetovy-dvojity/
    Neentluje se, šev je skrytý a velmi trvanlivý proti párání. olga

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásný, moc děkuju za tip! Mám takhle myslím sešité koupené lněné povlečení

      Vymazat
  2. Máš to krásný! S těmi rozměry je vážně potíž...mohla bych taky něco spíchnout! I když si o spaní v postýlce nedělám velké iluze, no třeba jednou přijde. :))

    OdpovědětVymazat
  3. To je moc krásný! Já jsem jednou zkoušela ušít jen povlak na polštář z pánské košile, ale nemám stroj, takže ručně. Byla to sranda :)

    Simple living: Moje přírodní péče o pleť

    OdpovědětVymazat
  4. Důvod, proč miluju tenhle blog, je, že mě vždycky nadchne pro něco, co by mě včera ještě nenapadlo. To povlečení je absolutně boží!!! B.

    OdpovědětVymazat
  5. Odpovědi
    1. Žejo! A díky zbytkům teď manžel teď chodí s lenochodem na obličeji :D

      Vymazat
  6. To je zajímavý s těmi rozměry... Domča měla hrozně dlouho pytel, tak jsem žádnou peřinku asi nikdy neřešila. A teď už má dospělácký:) Máš to krásný a jsi mega šikovná. My se můžeme inspirovat aspoň pro naši American Girl, to je taková fany panenka.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehehe, děkuju moc ❤️ Pytel jsem zkoušela, ale to neklaplo, což je škoda, protože se děsně odkopává a cestuje

      Vymazat