Tahle buchta je zcela geniální záležitost v případě, že se vám doma povalujou přezrálý hnědý banány, který už se vám nechce jíst, ale ani je nedokážete vyhodit. Bábovka samotná je extrémně nadýchaná, měkoučká a voňavá a velice pravděpodobně ji sežerete ještě ten den. Recept navíc není nijak zvlášť složitý a vsadím se, že většinu ingrediencí máte všici doma...
Na tuhle bábovku budete potřebovat:
- 2 nechutný hnědý velký banány
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 190g ladké mouky
- 1 lžičku sody
- 1 lžičku skořice
- špětku drceného hřebíču
- špetku drceného badyánu
- 150g měkkého másla
- 100g tmavého třtinového cukru
- 100g cukru krystal
- 2 veliký vajíčka
- hrst vlašských ořechů a nerafinovaného cukru
Začněte tím, že si v misce rozkvedláte banány s vanilkovým extraktem na nevábný hnědý sliz. V další míse utřete máslo s oběma cukry a až je směs světlá a nadýchaná, postupně zamícháte vajíčka. Pak přichází na řadu rozmačkané banány. V této fázi se nelekněte - vypadá to, že je to sražený, ale klid, není, všecko v cajku.
V další fázi jsem si nad mísu položila síto a přes něj prskla mouku se sodou, skořicí, mletým hřebíčkem a badyánem. Hřebíčky jsem drtila v hmoždíři, kromě hrudek mouky jsem se tak zbavila i větších nepokousatelných kousků koření.
Jako poslední jsem směs vykydla do vymazané a strouhankou vysypané formy a navrch zasypala tak dvě hrstmi nasekaných vlašských ořechů a trochou třtinového cukru. Bábovka se peče na 170°C asi tak 40 minut. Podle trouby a stupně rozehřátí to odhaduju hlídat cca od 35. minuty a nedivit se, když to bude trvat i 50.
Původní recept je od Cupcake Jemma, nicméně jsem do něj s ohledem na špajzové zásoby trochu vrtala. Taky nevlastním mixér za deset litrů, celé je to tedy vyrobeno za pomoci metly a stěrky.
Kdybych to shrnula, tak z tohodle recept jsem fakt dost nadšená a rozhodně jsem ho nedělala naposled. Těsto je úžasně vláčné a voňavé a ty oříšky na vrchu... mmmmmm, mňam!
Krásný zbytek neděle a dobrou chuť
Vypadá skvělé, díky za recept :).
OdpovědětVymazatHlavně je to fakt hrozně dobrý :)
Vymazat"Nechutný hnědý velký banány rozkvedláte na nevábný hnědý sliz" :-)))) Ty jsi ztracená hvězda foodblogerský scény :-) Zrovna jsem našla ve dvou kabelkách po jednom nahnědlém banánu (potřeba draslíku se zřejmě saturovala nákupem), tak to asi zkusím!
OdpovědětVymazatB.
Ó děkuji :D
VymazatHnědejm banánům v kabelkách zdar, z lásky k nim (a teda ještě k těm na mým pracovním stole) vznikl tento článek <3
Zhnědli mi banány, plán na dnešní večer je jasný. Škoda, že máš zítra HO 😂
OdpovědětVymazatOu nou!!!
Vymazat