neděle 24. listopadu 2019

DIY návod - hrací deka LIST pro miminko

Tramtadadáá! Konečně nastal čas podělit se s váma o jeden můj oblíbený DIY projekt, na který jsem dost pyšná, a to sice hrací deku pro miminko ve tvaru listu. V žebříčku od nejotravnějších baby DIY po nejuspokojivější jsme se skokem přesunuli do vysoce uspokojivé hladiny. Přeskočila jsem jeden takový neutrálnější projekt a rozhodla se do Vánoc vypublikovat tohle, kdybyste třeba někdo chtěli deku vyrobit jako dárek. Je to totiž překvapivě snadný a výsledek je bájo! Takže nebojte, furt v pohodě stíháte.

Hrací deky ve tvaru listu jsem viděla na netu a pochopitelně se mi děsně líbily. Investovat do nich kolem dvou tisíc se mi ale nějak nechtělo, navíc jsem prostě chtěla vyrábět, žejo. Celou dobu jsem absolutně netušila, co dělám - postup je tudíž mírně punk, ale o to větší pak byla radost!



Na list budete potřebovat:

- dva metry plátna vyšší gramáže o šířce aspoň 140 cm
- tlustší vatelín (1,5 metru, pokud je šířka metr, 1 metr, pokud je šířka kolem těch 140 cm)
- nitě ve stejné barvě, měla jsem tuším 2-3 klasické špulky
- krejčovská křída a klasické šicí potřeby
- a pochopitelně šicí stroj

V prvním kroku jsem si látku přeložila napůl, takže mi vznikl obdélník o rozměrech 1 x 1,4 metru. S křídou v ruce jsem pak vymýšlela tvar listu - pokud by vás zajímalo, co to je za strom, tak je to prosím pěkně tzv. vlezlsenaplátno obecný. Ale samozřejmě můžete zkusit něco reálnýho, já chtěla list co největší a nejobdélníkovější, aby mi vznikla co největší hrací plocha s co nejmenším zbytkem látky.


Pak jsem do přeložené látky strčila vatelín, takže mi vznikl takový sendvič.


Sendvič jsem následně sešpendlila (všechny vrsty a bacha, ať to nemáte na rubu pokrčené) a sestřihla.


Takže jsem dostala totok:


Následně jsem vatelín vyndala a obstřihla o cca 1,5 cm by voko, aby se pak vešel do"obalu". Je to trochu srandovní postup, ale fungoval báječně!


V dalším kroku jsem si vzala oba dva listy a obrátila je na rub. Listy jsem následně sešila kolem dokola zhruba 1,5 cm od okraje, kromě stopky a pár cm kolem ní. Okraje pak stačí sestřihnout, entlovat není potřeba. Přes stopku pak list převraťte zpět na líc a ďourou dovnitř vpasírujte vatelín. Sešpendlete okraje stopky dovnitř, sešijte a můžete začít prošívat!


Ještě než s tím prošíváním ale začnete, celý list si důkladně prošpendlete skrz na skrz, aby se vám látka neshrnovala. Jako první prošijte centrální část, ze které pak budete dělat jednotlivé žilky. Mně se dobře šilo normálně s těma posunovacíma pacičkama, když jsem je dala dolů, tak mi to úplně nešlo.


I když doporučuju hlavní žilky předkreslit, ve výsledku jsem jich pak ještě hodně přidala podle oka. Prošít všechny žilky na celým tomhle postupu trvá nejdýl, jinak je to fakt ízy pízy. A víte, co je na tom nejlepší? Že je to list, takže když se vám to trochu zkrabatí a shrne, vypadá to jenom jako další žilky. Jupí! Já si vždycky napřed udělala ty hlavní, co jdou od středu až po okraj - a pak v dalším kole přidávala menší.


A je to! Tohle je výsledek po častém praní slintů a pětiměsíčním používání:


Koníčci se na dece pasou báječně!


Pokud se vám deka líbí a postup vás láká, určitě běžte do toho - poměr cena za materiál a vložené úsilí versus výsledná satisfakce je opravdu velice příznivý! Až si řikám, jestli neušiju ještě něco dalšího.

Pokud jste ještě neviděli moje předchozí miminkovská DIY, klikněte semdle.

A příště zlatý hřeb!
Tož krásný nedělní večer vinšuju
post signature

9 komentářů:

  1. Žolíííí ! ŇAM! Vaša mici mňau má šikovnou mamuljenku švadlenku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viděla jsem na mobilu dvě první slova a hned jsem věděla, žes to psala ty :)))) Děkuju, muah!

      Vymazat
  2. Moc hezká deka a jednoduchý postup. Já bych jen klasický vatelín nahradila bavlněným (mají v Berninacentru). Krásně hřeje, hezky se prošívá a krásně si ty látky na sebe "nacucne" takže se nikde nic nehrne (jasně, špendlit se musí vždycky). Používám ho do patchworkových dek a je top. Krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík za tip! V Karsu, kde jsem nakupovala já, měli akorát rouno, a to už by na mě bylo moc drahý vhledem k tom, že jsem fakt absolutně netušila, jak to vyrobím a co z toho vznikne :D Ale pokud bych dělala nějakej další list, koupila bych něco lepčího a asi bych zkusila jako látku použít len

      Vymazat
    2. Jasně. Ten co kupuji já je levný a je na netkané textili, takže se nesráží a je pevnější. Len je super nápad. A super tip na dárek pro miminko.

      Vymazat
  3. Ta je nadherna! Holcicka i deka ;))) deka je mily ostruvek vkusu v zaplave “detskych motivu” a verim ze vam pak poslouzi i jinde ...

    Coz je vlastne nejvic eko reseni!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Zrovna jsem dneska přemýšlela nad tím, jak tenhle postup "prodat" těm, co žádný dítě nemaj. Tak se nad tím možná ještě zamyslím, jako předložka před postel by to myslím taky šlo, žeee?! :))

      Vymazat
    2. Nebo do koupelny!
      No a podlouhly list (typ konvalinka) by byl bajecny podsedak na zahradni nabytek :)

      Netusim kolik to zabralo casu, ale ja tohle najit pod stromeckem, tak budu nadsena :)))

      Vymazat
    3. Do koupelny čéče nefim, to by asi blbě schlo, ale podsedák je super nápad!
      Jinak času to kupodivu tolik nezabralo - nejvíc času sežralo to žilkování, ale i tak jsem to vyráběla max dva večery :)

      Vymazat