neděle 8. září 2019

DIY - jak na hnízdo pro mimino (antinávod)

Tak jo, po svítícím nápisu, který jsem vám naservírovala krapet externě, tu máme další článek na téma "co jsem vyrobila pro miminko". Vyrobila jsem toho fakt dost, ale rozhodla jsem se, že vám to teď začnu ukazovat od nejméně oblíbeného projektu po nejoblíbenější, ať si tu munici nevystřílím hned na začátku.

Šít hnízdo pro mě totiž nebylo úplně jednoduchý. Myslím, že už nejsem úplně šicí začátečník, ale výsledný poměr cena-vložená energie-výkon mě rozhodně příliš neoslnil. Čili - pokud vás šití opravdu moc baví a považujete se za pokročilé (anebo prostě jako já máte rádi výzvy) - běžte do toho. Pokud jste ale zatím ušili leda tak závěsy a jste jako já občas mírně netrpěliví, nechte si hnízdo ušít od nějaké šikovné paní na Fleru. Just keepin' it real, baby! Jinak taky můžete svý dítě v děloze vystavit vysokým dávkám adrenalinu v krvi a naučit ho zepár sprostých slov už v prenatálním stádiu.

Já si samozřejmě myslela, že to bude brnkačka. Nebyla. Jenomže jsem chtěla ušetřit a taky si vybrat látky přesně podle mýho vkusu. A navíc jsem tvrdohlavá a prostě jsem to vyrobit chtěla, chápete. Neušetřila jsem teda ale ani korunu.

Abych nebyla jenom negativní - ono to ve výsledku vlastně dopadlo dobře. Nedokonalosti se ztratí a obě hnízda (ušila jsem rovnou dvě) používáme každou noc. Znovu bych do toho ale nešla (i když, to já říkám často).

Výsledek druhého "ostrého" hnízda je hýr:



Na výrobu jednoho hnízdečka budete potřebovat:

- dvě látky po jednom metru, doporučuju Moje látky anebo Šití nití
- vatelín o tloušťce cca 5 cm anebo rouno, půl metru by mělo stačit
- vatelínová výplň jedno kilové balení
- stuhu
- střih, nůžky a klasické šicí potřeby

Já jsem si střih na hnízdo vyráběla sama, protože jsem ho chtěla trochu větší než dostupné střihy. Na to se ale s klidem vybodněte a kupte si střih od Ababu a případně si ho upravte. Pokud chcete moje rozměry, rozhodla jsem se pro následující:


Jak už jsem to kreslila ani nevím, ale mám tušení, že moji paní profesorku z matematiky by z mých punk rýsovacích postupů asi švihlo. Za tento krok se ale stejně musím pochválit, protože střih se mi myslím povedl. A pokud jako já strašně nutně potřebujete vlastní střih, tak na to taky nějak přijdete. Hlavní je udělat jenom půlku, abyste to měli souměrný. Mňo, jedeme dále!

V první kroku si nastříhejte látky a našpendlete je k sobě rubovýma stranama. Látky následně sešijte kolem dokola, kromě nohavic. Pak si ze střihu vystřihněte lehátko a vyšmikněte jej i z vatelínu.



Já jsem si spodek hnízda šmikla a následně obšila takto, ale podle mě můžete vynechat. Dobře se mi ovšem podle vzniklé "kapsičky" centrovalo lehátko.



Obstřihněte sešité části, entlovat netřeba. V dalším kroku si udělejte pěkný lem na nohavicích - budete vyrábět tunýlek na stuhu, tak potřebujete pěkný okraj. Jakmile budete mít olemováno, převraťte si hnízdo na líc a obšijte hnízdo cca 1,5 cm od okraje, čímž vám vznikne ten tunýlek.


Následně přichází má neoblíbená část procesu: nohavicí prostrčte vatelín na lehátko a pokuste se ho vycentrovat tak, aby byl od okraje všude stejně daleko. Lehátko dobře prošpendlete, protože ta mrcha se děsně posunuje. Já u hnízda č. 2 lehátko dokonce nastehovala a stejně se to nějak svezlo. Čili bacha na to! Jakmile budete mít přibito, lehátko prošijte kolem dokola, cca cenťák od okrajte lehátka.


Teď vás čeká prostrkování stuhy tunýlkem - nezapomeňte to udělat dřív, než vyplníte nohavice! Ty vyplňte hned vzápětí. A narvěte tam toho co se do nich vejde! (Jakože dost, třeba třičtvrtě toho kilovýho balení, třeba narvete i celý)


V posledním kroku si našpendlete a sešijte nohavice tak, že na protější stranu od tunýlku přidáte i kus stuhy, abyste mohli hnízdo svázat ve dvou bodech. Nelíbilo se mi, jak u některých hnízdeček ty spodky nohavic tak cípatě trčí, proto přidávám tento krok. Ten je ale zároveň mým nejmíň oblíbeným, protože můj stroj to prostě nějak nedával. Kdybych někdy šila ještě hnízdo číslo tři, tento krok bych udělala ručně, a pak to ještě obšila bavlnkou a smyčkovým lemovacím stehem.


Tadááá! Otřete pot z čela a radujte se! Máte hotovo!





Ve výsledku jsem i ráda, že ty hnízda máme dvě, protože už se mi párkrát stalo, že hnízdo bylo ráno durch. I když jde bez problému vyprat v pračce, nějakou chvilku to schne... Takže úspěch! Hodně zdaru přeju, ale vite jak, varovala jsem vás!
post signature

8 komentářů:

  1. Ehm, na hnízdečko se taky chystám, už mám na cestě látky. Tak jsem zvědavá, jak dopadnu :D
    Náhodou, to tvoje vypadá úplně profi! ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, z dálky asi vcelku jo :D Přeju ti, ať se podaří! Nejtěžší je všít to lehátko a sešít naplněné nohavice, jinak to zas taková hrůza není :))

      Vymazat
  2. Tyjo, tak baby diy se mi přesně trefují do vkusu. Těším se na další díl. Dnešní mě jako šicího začátečníka moc nenamotivoval :-D Ale Tvůj výsledek je parádní! B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pardon :D, ale dobrou zprávou budiž to, že ty nejoblíbenější DIY jsou i ty, co se mi dělaly nejsnáz (proto mě asi tolik uspokojil ten výsledek :D) coming soon!

      Vymazat
  3. Dobrý den, děkuju za super návod, hned jak na mě váš příspěvek vykoukl, tak jsem se pustila do šití, a konečně jsem si hnízdo zvěřejnila i na blogu. Kdyby Vás zajímal výsledek podle vašeho návodu, tak zde :-) https://atelier-ronica.blogspot.com/2019/11/hnizdo-pro-miminko.html
    Ještě jednou díky, mějte se krásně, Veronika

    OdpovědětVymazat
  4. Wau moc pěkná práce, něco takového bych chtěla taky umět ušít. Ale nemám na to vlohy ani prostředky, my jsme kupovali takové podobné hnízdečko tady ale jako taky bych chtěla umět šít, a to třeba i nějaké jiné věci, někde jsem viděla že se dají ušít i pěkné hračky pro děti.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, děkuji za super návod, já pořád zvažuju, jestli do toho jít. Mám péřovou zavinovačku, malý bude v září, ale asi je to fajn třeba na položení mimo postýlku, na gauči atd., že? Jen mi vrtá hlavou, proč se tam dělá právě ta nejproblémovější část, to dno. Nestačila by jen ta "žížalka" kolem? Jinak díky za Vaši inspiraci, dnes jsem objevila a už mám vybraných několik projektů!

    OdpovědětVymazat