neděle 10. února 2019

Naše chodba s kelimem a galerií

Volejte sláva a tři dny se radujte! Na podzim jsme po třech letech (!) konečně dodělali chudáka otloukánka našeho bytu - chodbu. Je dost neomluvitelný, že nám (ehm, mně) to trvalo tak dlouho, ale na mou obranu - s chodbama je to prostě těžký a o naší to platí myslím ještě o chlup víc. Je to totiž dlouhá tmavá nudle s jedním světlem, ve které nám dlouho stačila jenom DIY čalouněná lavice, zrcadlo a věšák. Jinak tu nebylo nic, až na obrovskou holou bílou stěnu, ze které mi sice trochu tikalo voko, jenže prostě galerie na stěně prostě není jen tak hele. Vyladit obrázky tak, aby šly pěkně k sobě, je proces. Teda minimálně pokud jste já. No a taky co si budem vykládat, nedodělaná chodba člověka tíží vo dost míň než třeba ložnice, že.

Po svatbě jsme rozšířili sbírku obrazů u nás doma, takže v létě jsem začala vhodné kousky štosovat opřené o zeď a přemýšlet, jak s nima naložím. Jiří byl "nadšenej", jak perfektně se to těch pár měsíců luxovalo. Nakonec jsem v bytě provedla mírnou rošádu, dovezla si ještě jeden zarámovaný plakát od rodičů....a všechno to k sobě zapadlo jak zadnice na hrnec. Nechat tomu čas se prostě vyplatilo, fakt. Ale vyfotit to, to je teda dost čelindž, protože nemám širokoúhlej objektiv a chodba má asi metr na šířku. Ale je to fakt moc hezký! Musíte mi to věřit.


Zde moje obrázky našich konstelací, které jsme měli původně nad postelí, a plakát z Petersborough petroglyfů v Kanadě, který jsem si odtamtud v deseti letech dovezla. Níže plakát od Hanny Konoly, plakát z art eventu IKEA (se kterým jsem provedla naprosto nevyslovitelnou svatokrádež, ehm, to vám ani nemužu napsat) a grafika od Blažka. Na fotku už se nevešel tisk Alenky na čajovém dýchánku od Anny Bond, moje zarámové swatche akvarelek a zelená kovová hlava.


Další velmi zásadní prvek, který této části našeho interiéru hrozně pomohl od jeho nehostinnosti, je náš milovaný afghánský kelim z Maimany, o které jsem někdy před rokem psala článek TU. Miluju orientální vlněné koberce a kelim jsme si přála už dlouho. Teď už mi do sbírky chybí akorát jeden azilal a mám to komplet. Koberec hned po položení zafungoval v podstatě jako kouzlo. Naše chodba najednou není jenom naprosto prázdný prostor mimo kontext našeho bytu, ale jeho součást, na kterou mě těší se koukat stejně jako na všechny ostatní. Dává to smysl? No prostě mám děsnou radost z naší chodby, tak jsem vám to musela nafotit, i když je to prostě "jenom" chodba.

Ačkoliv jsme v bytě renovovali parkety, v chodbě nešly udělat zaráz s pokojema. Teď s kobercem to už ale ani vlastně není potřeba.
S kelimem doma žijeme už rok, tak jenom pár poznatků k jeho údržbě: je super. Vypadá furt stejně (a to se po něm dost chodí), nijak se nehýbe a neklouže (máme pod ním ale protiskluzovou podložku z IKEI) a dokonce i obavy z toho, že na červené bude hodně vidět jakýkoliv bordel, se ukázaly jako vcelku liché nebo minimálně přehnané. Rohožku musíme rozhodně luxovat častěji a těch pár bílých nití, co se občas někde vyskytnou z prádla, když tak člověk sebere. Jenom nedoporučuju stavět nad něj sušák s prádlem - ve vlhku totiž může trochu pouštět.

Článek vyloženě o kelimech jsem psala zde, o malé skvělé české značce Maimana, ze které je ten náš, zase ZDE

Jak očalounit lavici KLIK
K naší chodbě samozřejmě patří i mé DIY "pusinku", které žel bohu nende moc vyfotit. Návod najdete ZDE.



No když se to veme kolem a kolem, dalo to docela dost práce, aspoň mojí hlavě teda. A přitom taková blbost, co?

Dali jste si na předsíni/chodbě u vás doma záležet anebo utřela?

Krásnou neděli vinšuju
post signature

12 komentářů:

  1. Mně se to líbí MOC!! Já taky promýšlím různá zákoutí až příliš (a přitom taková blbost :) ale výsledek stojí za to, člověk se tam pak cítí hezky. Chodba úžasná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky, měla jsem trochu nerv, jestli je to dostatečně nosné téma :))) Tak jsem teď radostná, hi

      Vymazat
  2. anko, supr clanek, pac taky konecne po trech letech (asi nejake zlomove obdobi ve vztahu s chodbama, ci co) dodelavam a nutne potrebuju malou galerku na zed, takze diky za inspiraci :) mate to krasne, zavidim ty spica dvere!

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná chodba a ta lavice je nejlepší,hlavně ta úžasná látka.Zrcadlo máme skoro stejné,ale v ložnici.Dveře jsou taky krásné.Chodbu máme hotovou,ale jelikož už to bude 10 let, tak už ji mám okoukanou a vymýšlím manželovi, jak ji bude (jistě rád),předělávat:)Ale to si budu muset ještě počkat, na řadě je přestavba garáže, takže zatím sbírám inspiraci.
    Mějte se krásně.
    Irena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bydlení je zkrátka nekonečný proces, jsem zvědavá, jestli ta naše chodba dá v tomto stavu aspoň rok :))) Brzké dokončení garáže přeju!

      Vymazat
    2. Děkuji:),ale to bude běh na dlouhou trať.Poté,co manžel zrekonstruoval celý dům už má čímdál míň energie a chuti budovat něco dalšího, takže tak za dva roky dám vědět:)))A jestli mu zbyde elán na tu předsíň, tak to bude zázrak.

      Vymazat
    3. Tak pak leda vzít to do vlastních rukou 💪💪💪 Pokud to teda nebude vyžadovat vyloženě bourání a stavění :)))

      Vymazat
  4. Vypada to moc pekne. Verim, ze sestavit sesbírat tu kolaz da praci.
    Nase chodba je nejslozitejsi prostor, co znam: 5 x dveře + vstup na schodiste a to na plose cca 10m2. Porad nad ni premyslim, upravuji, delam, cp muzu, porad to není ono. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, zachránilo mě, že si to nakonec pěkně sedlo barevně - jinak se mi na tu velkou stěnu osvědčily velikánský formáty 50 x 70 a 70 x 100 v kombinaci s pár menšíma (ono to možná není na fotkách úplně vidět, jak jsou veliký). Jinak naše chodba má šestery dveře (čtyři na nevyfocené stěně), ale zachránil to ten koberec a jedna velká zeď, který ve výsledku přebily zbytek :) Chce to prostě asi najít nějaký dominantní prvek 🤔

      Vymazat