úterý 4. srpna 2015

V Provence za zelenými dveřmi...

Tak. A je po dovolené. Ač to vypadalo, že se letos na déle jak na prodloužený víkend nikam nepodívám, moji nejskvělejší rodičové se nade mnou slitovali a vzali mě s sebou na prázdniny. Jeden z nejkrásnějších zážitků byla bez pochyb Provence a naše airbnb bydlení v domě za zelenými dveřmi. 

Krásné tři noci jsem tak usínala v domě ze sedmnáctého století, který s francouzskou lehkostí zařídila jeho majitelka, interiérová stylistka a snad nejtypičtější Francouzka, kterou jsem kdy potkala, Dominique. I když mi Dominique s manželem Jean-Nöelem článek povolili, přeci jen jsem nechtěla udělat obří fotoromán jejich domova, nafotila jsem tak spíš pár zákoutí, která mě nejvíc zaujala. Tak pojďte taky na chviličku dál... Vy se zasníte a já zamáčknu slzu!


Jestli Vám přijde, že je ta fotka celá taková šišatá, máte vlastně pravdu. Není ale šišatá ani tak ta fotka, jako spíš podlaha a střecha. S vodováhou by tady nikdo neuspěl, ale koho to zajímá?




Celý dům je plný vtipných a hravých řešení, umění, kousků z blešáků, moderních doplňků a kousků nábytku a i bizarních šíleností. Všechno dohromady vytváří naprosto jedinečný koktejl, který mě prostě dostal. Kytky ze stropu? Jo.


Letní večer na terase s lahví vína, olivami, sýrem, salámem, domácí tapenádou a hummusem je něco, co bych chtěla zažívat minimálně jednou týdně. Když ta terasa navíc vypadá takhle, jsem ochotná na ní vydržet i o chlebu a vodě! Koberečky jsou podle mě z Ikei a jsou z materiálu, který nějaká ta letní bouřka nemůže rozhodit.


To nejsou limetky. To jsou grapefruity. Respektive budou. Faktžejo!


Velká tabulová okna byla většinu času dokořán a i přes vedro tak celý kamenný dům příjemně profukoval. V zimě to musí být asi jiná káva, ale na léto je takový dům naprosto ideální!


Dům Dominique a Jean-Nöel pořídili zhruba před deseti lety. Stojí v malé vesnici, která není tolik zatížená šíleným letním turismem, ze strany druhé je ale živá a se skutečnými lidmi - ty nejmalebnější (a tudíž nejturističtější) provensálské vesničky jsou totiž spíše letní sídla zazobanců, takže nemají skoro žádné trvalé obyvatelstvo.

Všimněte si reliéfu na zdi. Docela by mě zajímalo, jestli je úplně původní a jak byl předtím barevný, fm fm fm (inner kunsthistorik otevřel jedno oko).


Kromě vína dozrává v Provence i hodně oliv a meruněk. K snídani je tak nejčastější brioche (sladký mňam mňam chleba) s marmeládou. Domácí pochopitelně. To chceš!



Abyste si nemysleli, fotky jsem nacvakala během několika minut poslední den před odjezdem před snídaní. Všechno je tedy 100% in natura, neproběhl absolutně žádný styling ani poposouvání čehokoliv - přesně takhle to tam všechno leží a běží. I ty káble od routeru, který sice v Elle Decoration nepotkáte, ale jenom proto, že jsou schovaný ve skříni, případně odstraněný ve fotošopu.



Kdybyste někdo chtěli strávit několik dní v Provence, krásný dům a naprosto úžasnou a vřelou společnost Jean-Nöela a Dominique můžu jen doporučit. Pro další fotky a info mrkněte sem.

Hmph, myslím, že potřebuju dovolenou. Krásný srpen přeju,
post signature

12 komentářů:

  1. Tak to teda nemá chybu, takovéhle dovolenkové bydlení. A jak říkáš, že je to fakt autentické, tak to smekám...akorát ta cena teda, to je jediná chybka asi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za dvoulůžák se snídaní pořád levnější než nejlevnější hotel ;) Bylo tam fakt krásně, achjó!

      Vymazat
  2. Krásné bydlení, airbnb je prostě nejlepší! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V září si dávám airbnb znova, tak jsem zvědavá, jak dopadnem tentokrát :)

      Vymazat
  3. Krásné, nejvíc se mi líbí budova z venku, jak je porostlá, to mám moc ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas, takových domů jsem ve Fr pofotila spousty...nejkrásnější je, když i kvetou, třeba mučenky <3

      Vymazat
  4. Merci beaucoup ma chérie ! ton français est parfait & ton reportage super ! je suis très fière ! Merci merci !

    OdpovědětVymazat
  5. Taaak to je hodně pěkný! To bych brala hnedka :).

    OdpovědětVymazat