neděle 3. května 2015

Ficus lyrata aneb kytka, kvůli které bych se i naučila zalívat

Je to tak, tenhle fikus se mi prostě hrozně líbí a strašně bych nějaký takový velikánský chtěla vlastnit. Mám doma jednoho takového malinkatého, ale s mýma schopnostma nevim nevim, jestli někdy vyroste. Kdyby náhodou vyrostl, tak bych chtěla, aby vypadal nějak takhle:

1.
zdroj


Nechápu, jak může být nějaká kytka tak fotogenická. Jasně všechny rostliny jsou vlastně krásný, ale tenhle fikus má zkrátka fazónu. Ficus lyrata pochází ze Západní Afriky a v přírodě roste v deštných pralesích apod., čili v místech, kde je teplo a vlhko (a tím pádem je citlivý na mráz). Roste hlavně jako keř, ale někdy i spíš jako strom s tím, že v květináči nikdy takových rozměrů jako v přírodě logicky nedosáhne. V interiéru většinou ani nekvete a neplodí, ale s takovejma listama - koho to zajímá.

2.

zdroj
3. Jestli jste si někdy všimli, tak například v architektonickejch fotografiích interiérů květiny obvykle chybí. Možná pánům architektům připadají jako rušivá konkurence ostatních prvků v interiéru, co já vim, každopádně je fakt, že to tak někdy opravdu být může - i květiny je třeba do interiéru instalovat s citem. Pokud se to ale umí, interiéru zeleň rozhodně prospěje. A duši taky, žeano.

zdroj
4.
zdroj
5.
zdroj
6.
zdroj
7. Kytka ladí všude. Do interiérů barevných, světlých, tmavých, černých, bílých, pastelových...jakýchkoliv. "Doplněk", který má potenciál vypadat skvěle kdekoliv.


zdroj
8.

zdroj
9.

zdroj
10.

zdroj
11. Další výhoda je ta, že kytky se hodí do jakékoliv místnosti. Samozřejmě se musí vzít v potaz požadavky konkrétních kytek na světlo, teplotu atd., ale jinak jim bude stejně dobře v ložnici i v obýváku.

zdroj
12. V přírodě je tenhle fikus velikánský keř, čili může vyrůst opravdu hodně když se o něj budete starat...

zdroj
13.
zdroj
14. Fikus lyrata je příbuznej fíkovníku - v angličtině se mu proto říká i fiddle leaf fig, kdybyste někdo chtěli googlit víc inspirace.

zdroj
15. Pohlazení na duši, ich

zdroj
Jaký kytky máte doma vy?

post signature

9 komentářů:

  1. velmi pekne. prijemne svieze a moderne
    www.donnaiveh.com

    OdpovědětVymazat
  2. Chápu! Mám tři, jeden pidi, jakože mini odrůda, ne že nevyrostl. A pak dva. DVA opravdické a rostou tak, že jsme kvůli nim museli zapomenout na druhou pohovku, protože nám od obýváku prostě nevleze. Mají ale ty nejkrásnější a nejlesklejší listy na světě a tak jim všechno odpustím! :))

    PS: Zalévám jak si vzpomenu, sem tam jim dám nějaké hnojivo a jedou, kluci, jako o závod! .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám toho mini, ale teď jsi mě úplně navnadila, o víkendu jedu shánět jednoho opravdickýho! Ale jestli mi chcipne, tak budu plakat (naposledy jsem ubezdušila tymián, ten jde ale aspoň ošmikat a strčit do jídla :D)

      Vymazat
  3. Zrovna se snažím přijít na rostlina, co by nám tady přežila a nekvetla, tahle je moc krásná! Tak se po ní asi kouknu, ty lesklé listy jsou fakt paráda. Pamatuju, že jsme měli takový fikus doma a jednou za čas jsme ho sprchovali ve vaně :)

    OdpovědětVymazat
  4. U nás zatím přežívá břečťan a kaktus (a ty na obr. č. 7, aaach) + teď i máta s bazalkou, ale já jsem spíš zahradník-amatér-nešika, tak si radši moc kytek nekupuju, protože je mi jich už dopředu líto, že chcípnou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám právě dost podobě. Představ si, že mně ale chípl i kaktus :D

      Vymazat
  5. je nádherný a u nás docela rychle jede do výšky. Jak z něj ale udělat strom, aby se rozvětvil??

    OdpovědětVymazat