neděle 10. května 2015

Marocký svatební pléd handira

Protože začíná být už fakt docela teplo, moje myšlenky čím dál tím míň směřujou tak, kam by měly....a čím dál tím víc odplouvají do teplých krajin, na dovolenou a vůbec kamkoliv pryč, kam se letos rozhodně nepodívám. Tak když mě letos žádná teplá krajina nečeká, aspoň se nad ní můžu trochu zasnít, ne? A aby se to dalo použít i tu na blogu, tak sem si říkala, že vás seznámím s handirou.

Handira je marocký svatební "pléd", který tradičně tkají berberské ženy v pohoří Středního Atlasu z ovčí vlny, bavlny a lnu a při jeho tkaní předávají nevěstě zkušenosti a cenné rady o životě v manželství. Po svatebním obřadu si nevěsta pléd uváže kolem krku, což je symbolicky spojeno s cestou do jejího nového domova, na které by ji měl zahřát a přinést štěstí. Nebo jí taky strhnout pupek, protože díky všem těm cingrlátkům a třásním je handira těžká jako prase. 

Pokud máte rádi v interiéru trochu exotiky, taková handira se hodí jako kobereček, přehoz na postel, na pohovku...a mně by se obzvláště líbila jako čelo za postel, který furt nemám.

1.
zdroj


2. Handira je většinu v krémových odstínech se stříbrnými penízky, ale mívá často i tkané barevné části a podobně.

zdroj
3.
zdroj
4.  Jo tak totok můžu.

zdroj
5.

zdroj
6.

zdroj
 7.

zdroj
8. Na zemi sice handira asi dvakrát praktická není (dupnout na ni bosou nohou není myslím nic moc), ale vypadá to teda very najs.

zdroj
9.
zdroj
 10.
zdroj
 11.
zdroj
Hernajs já chci do Maroka. Hezkou neděli!!!!

post signature

1 komentář:

  1. Nejvíc se mi líbí 3. Ten dekor na zdi a ty palety jako čelo postele... takové jednoduché a dostupné...

    OdpovědětVymazat