úterý 4. března 2014

Klasické koberce a koberečky

Ačkoliv by se zde asi nejlépe vyjímalo slovo "perské", radši jsem v nápisu zvolila obecnější "klasické". To, co máme tendence nazývat perským kobercem, totiž jednak lehce zavání zařízením vil ukrajinských papalášů a jednak klasické orientální koberce spadají i pod jiné geografické oblasti. Takové afgánské, kurdské a bůhvíjaké ještě koberce se od těch perských liší například barevností, ale zejména tím, že mají geometrické motivy, zatímco ty perské jsou honosnější florální.

Pár let doma jeden (tuším afgánský) koberec máme. Je naprosto boží, hodně červený s černou a bílou, má krásné geometrické motivy. Přitom náš obývák rozhodně není žádný starožitnictví. Klasické koberce výborně fungují i v moderních nebo moderně klasických interiérech a pokud víte jak na to, může se u vás doma stát tím nejoblíbenějším "solitérem".

Pořizovací cena těchto koberců je samozřejmě vyšší než modrá/hnědá/flekatá role uřízlá na míru, ale pokud o koupi začnete uvažovat, stačí chvilku sledovat nabídky prodejen s orientálními koberci. Mají totiž tendence krachovat a koberce zlevňovat na téměř skandální ceny. Seriózní obchod vám navíc vyhlídnuté koberce půjčí domů, abyste si mohli zkusit, jestli tenhle teda jó nebo né nebo có.

Takže pome na to. Mně se nejvíc líbí ty geometrické, protože ty florální jsou většinou na můj vkus až příliš zdobné. Takže jestli máte pocit, že ty florální ve výběru diskriminuju, tak máte pravdu.





zdroj
zdroj

zdroj

zdroj

zdroj

zdroj

zdroj

zdroj

zdroj

zdroj

zdroj

zdroj

zdroj

zdroj

zdroj

zdroj

zdroj


zdroj

zdroj

zdroj

zdroj

zdroj
zdroj























Podobné koberce samozřejmě koupíte i za pár šušňů, například v Ikei. Pokud jste prachatí, doporučila bych ovšem investici do něčeho lepšího. Některé z perských koberců se prodávají i za statisíce, ale to už je doopravdická jízda a na instalaci do muzea. Jiné jsou opravdu drahé třeba proto, že nejsou z vlny, ale z hedvábí a někdy obojí dohromady. Co je ovšem jistý je, že s touhle nadčasovou záležitostí nemůžete šlápnout vedle.

Máte doma klasický orientální koberec?
post signature

16 komentářů:

  1. Nevim kam na ty interiery porad chodis,ale jsou pokazde superbezvadne! Koberecky se mi libi i kdyz to pro me neni nic bez ceho bych nemohla byt,spis mi hezky nostalgicky pripominaji detstvi (babicka mela prave ten floralni z prvni fotky)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No hledám a pídím, za pět minut to nejni, tak jsem ráda, že to někdo ocení! :D Já bych jeden jednou chtěla moc - možná i proto, že třeba před deseti rokama jsem si beztak říkala "blé", ale jak stárnu, nadčasový věci jsou pro mě stále zásadnější....

      Vymazat
    2. Oceňuju, oceňuju ;) A moc, páč já na to čas ani nervy nemám, tak jsem ráda, že to dělá někdo za mě a já se pak můžu jen kochat:) A jak na to koukám na velké obrazovce znova, značně mě začíná fascinovat ten ze 7. obrázku...ten si umím doma představit:o)

      Vymazat
    3. Hahah, ráno "nic, bez čeho bych nemohla být", večer mírná fascinace.... počkej za dva dny :D

      Vymazat
  2. Babka jeden pravej peršan má v obýváku a je jak novej, bo se na něj nesmí šlapat. Už asi 50 let. Ovšem, můj šálek kávy to není, spíš se mi dost líbí ty s "grafickýma" vzorama a vůbec spíš ty jednodušší kousky, nicméně, materiály, ze kterých se ty koberce vyrábí mě baví asi uplně nejvíc. To je pak investice na celý život (viz. ta babka a její koberec).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D To mi připomíná sedačku u babičky, která je zhruba stejnou dobu zakrytá dekou, aby se neproseděla, chichi. Já moderní koberce s vlasem nějak nemusim, líbí se mi akorát ty "plochý" nebo jak se tomu řiká, ideálně barevný a geometrický...

      Vymazat
  3. Ten první interiér je naprosto bezkonkurenční! bára.kára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je, proto je na prvním místě, aby nalákal na zbytek :D

      Vymazat
  4. Ty interiery jsou nadherne... Mne se tedy persani libej, ale jen v urcitych prostorech. Musi se proste umet nosit:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně, fláknout je kamkoliv určitě nejde, to by mohlo dopadnout jak lodičky k teplákům:)

      Vymazat
  5. Některé interiéry se mi líbí moc - nejvíce ten fialovo-bílý koberec v bílé kuchyni a nebo ten podélný v nerezové kuchyňce - luxusní a originální :)
    TWF Kami*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten v té bílé kuchyni mám taky v soukromém top výběru:)

      Vymazat
  6. Krásný, a já mám jeden takový doma, heč:)...http://jcdn771.asmira.com/photo/29/339929/album/37895884_720.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný! A nejen koberec, celej obývák! :)

      Vymazat
    2. No, znam dost lidi, co si mysli, ze jsem magor a mam doma hnusny babickovsky nabytek....dobre jim tak:)

      Vymazat
    3. Ugh, vůbec nechci vědět, jak to vypadá u nich doma:))

      Vymazat