čtvrtek 1. srpna 2013

Domácí pappardelle s omáčkou z mascarpone

Dneska zase jídlo!

Tak jsem se konečně hecla a šla na věc. Respektive na domácí těstoviny! V hlavní roli váleček na pappardelle a semolinová mouka.

Váleček na těstoviny jsem dovezla taťkovi z Itálie. Dobrá zpráva je, že vám stačí kudla. Semolinovou mouku jsem koupila asi za 70-80 korun v obchodě s italskejma specialitama, ale ani tu nepotřebujete, stačí pekařská hladká mouka s označením 00. K těstovinám jsem zvolila mou asi úplně nejoblíbejnější omáčku z mascarpone. Recept na ni kdysi našli naši na víčku právě od mascarpone a od té doby ho děláme snad častěji, než omáčku rajčatovou, protože je prostě skvělá.

Focení výsledného produktu není úplně dle pravidel dyzajnovýho foodstylingu, k tomu ovšem můžu říct jediné - už jsme měli všichni hlad, hezky to vonělo a my to chtěli co nejrychleji sníst.




Na 4 porce budete potřebovat:

na těsto


  • 200 gramů hladké mouky 00
  • 200 gramů semolinové mouky
  • ...nebo zkrátka 400 gramů mouky 00...
  • 4 vajíčka
  • vodu dle potřeby


na omáčku


  • balení mascarpone
  • 80 g prosciutta
  • 3 stroužky česneku
  • tymián
  • sůl, pepř, olivový olej
  • parmazán na posypání



Začneme těstem, které zpracujeme z mouky, vajec a případně trochy vody, a následně necháme minimálně půl hodiny uležet v lednici. Poté vyndáme a nažhavíme náčiní! Respektive svaly a válečky.


Fakt bych se měla zamyslet nad pořízením silikonové podložky v jiné barvě. Tak nějak je všechno žlutý:) No, asi lepší jak zelený.


A začneme válet! Těsto si rozdělte a snažte se ho vyválet napoprvé, tedy nemačkejte ho zpět na nový použití. Jde to sice taky, ale není to ono. Těsto totiž musíte mít z obou stran pořádně pomoučený, aby se vám nepřichytilo, když se ho budete snažit zpracovat znovu, bude už o něco tvrdší. Válejte, seč vám síly stačí, co nejtenčeji dokážete. Taky to musí být rozválený rovnoměrně, jinak budete mít půlku těstoviny rozvařenou a druhou půlku tvrdou.


Následně nechte těsto třeba deset minut proschnout a začněte krájet. Půjde to líp. Já se s válečkem musela na začátku trochu seznámit, ale myslím, že nám to bude nakonec klapat. Nevím, jestli jde taková věc u nás sehnat, každopádně s nožem to půjde taky. Jenom to bude trvat dýl a asi se vám nepodaří mít každou těstovinu stejně širokou. 

Šišatý pokus č. 1:

Následně těstoviny uvařte v opravdu hodně osolené vodě, skoro takový moře v kastrólu by to mělo bejt. Myslela jsem, že těstoviny budou hotový, jakmile vyplavou, ale úplně to tak není. Radši do jedné kousnětě, než je slijete s tím, že jsou hotový. Pokud je ale budete mít opravdu tence vyválený, budou relativně rychle, třeba už za tři minuty, tak bacha na to!

Následně si ve velké pánvi připravíme hyperrychlou omáčku - na olivovém oleji osmažíme nakrájený česnek, přidáme mascarpone, jakmile se rozpustí, prohřejeme v něm nakrájené prosciutto. Pak přijde na řadu tymián, sůl a pepř a míchání. Mascarpone nesmíte ohřívat moc dlouho, jinak se vám totiž zdrcne. Jakmile tedy bude mít hustší krémovou konzistenci, vypněte hořák a do pánve k omáčce mrskněte slité a oolejované těstoviny. A celé to hezky promíchejte. Následně to kydněte na talíř, zasypejte parmazánem a snězte.



Tahle omáčka je fakt děsně dobrá, doporučuju tedy zkusit, i když se vám nebude chtít dělat s těstovinama. V tom případě prostě použijte sušený, že ano.

Buon appetito!

La Petite Anne






4 komentáře:

  1. To vypadá a jistě i chutná božsky! Díky za inspraci, minimálně tu omáčku určitě co nejdřív zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
  2. No tak na to neviem či sa dám, či som dosť zručná. šalát podľa teba sme zvládli ale toto je vyšší level fakt, sa ani nedivím, že že to fotenie muselo byť šup šup.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale žádnej vyšší level, minimálně ta omáčka je turbo easy:))) A ňamňam! :)

      Vymazat