pátek 28. června 2013

Papírové objekty - dekorativní kytičková kule

Předevčírem jsem byla na večírku v jednom bytě, kde se všichni na nadcházející svatbu dvou jeho obyvatel chystají tím způsobem, že skládají papírové dekorace. No není to žůžo? A mně se líbily tak děsně, že jsem se rozhodla si je udělat taky. Aspoň jednu na zkoušku. Che.



To chcete taky umět, žejo? Já vim že jo!



Na tendle papírovej projekt budete potřebovat jenom papíry dle výběru, nůžky, pravítko a kružítko a kus nitě s izolepou. Žádný lepení ničeho! Hurá!

Předpokládám, že někde na internetu existuje šablona, kterou si můžete stáhnout a posléze vytisknout, ale já jsem stará škola (tzn. nemám funkční tiskárnu), takže jsem se rozhodla si šablonu zkrátka narýsovat. Chvilku jsem dumala nad tím, jak se rýsuje pětiúhelník...a nic jsem nevydumala. Dost možná jsem to totiž ani nikdy nevěděla. Nakonec jsem to ale metodou pokus - dvacet omylů - úspěch nějak vymyslela! Pokud se vám taky nechce hledat na internetu šablona, podělím se i o postup rýsování.

Tahle dekorace se skládá ze dvanácti kytiček, jejichž základem je právě pětiúhelník. Ten si narýsujete tak, že začnete kružnicí o libovolném poloměru. Já zvolila 5cm. Do té si vykreslíte kříž a do jednoho z poloměrů na horizontální přímce zakreslíte jeho střed (třeba bod B). Z tohoto bodu si vyměříte vzdálenost k bodu, kde protíná vertikální přímka kružnici (třeba Ž). Tenhle bod pak kružítkem přenesete z toho bodu B na horizontální přímku na druhé straně. Z tohoto nového bodu C změříte vdálenost zase k tomu bodu Ž, kde vertikální přímka prolíná kružnici, no a z tohoto bodu pak značíte tuhle vdálenost na té výchozí kružnici (čili z toho Žetka uděláte dva body a z těch dvou bodů pak ten zbytek). No a vzniklých pět bodů (vlastně čtyři, Žetko máme už od začátku) spojíme do pětiúhelníku. Ze středů jednotlivých úseček pak vedem půlkružnice, což nám dá dohromady bezva pravidelnou kytičku. Já vim, že to asi vysvětluju jak idiot, takže kdyžtak mrknětě na obrázek té šablony dole, třeba to pude pochopit z toho.


No a následně podle téhle šablony vystřihněte z papírů dvanáct kytiček. Ty potom nastříhejte do půlky každýho obloučku. Já to udělala tak, že jsem si vzala štos kytiček, navrch šablonu - a podle toho jsem to šmikla do středu těch jednotlivejch stran petiúhelníku.


Takže to potom vypadá takto:


No a následně začneme kytičky skládat dohromady. Není to tak těžký, jak to vypadá. Začneme tím, že si spojíme tři kytičky dohromady.


Já jsem si tu světle modrou následně zvolila jako tu, kterou "obskládám" kytičkama ostatníma. Vznikne vám taková mistička.


Kterou potom zase jako by zaklenete zpátky. Nezapomeňte na jednu z kytiček připevnit provázek!


A máte hotovo!



Tímto tedy pokračuju v sérii po pomponech. Chtěla jsem udělat dvě papírový dekorace zaráz, ale asi na to nemám kapacitu, jelikož jsem dekoraci číslo dva nějak pokazila (a doteď nevím, jak se mi to povedlo). Takže zase příště, aspoň z toho bude pěkná papírová sérka!

Tak co vy na to? Co takhle udělat to ještě větší a jako lustr? Ánébó menší jako baňky na stromeček?

Krásný víkend

La Petite Anne

8 komentářů:

  1. luxus, do toho se dám jak budu mít čas :) Jen použiji asi barevné papíry třeba dvě barvy dohromady :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tož já použila tři, ale světlý, nicméně nějaký turbobarevný to určitě bude vypadat parádně! Tak hodně zdaru:)

      Vymazat
  2. Tohle bylo v jedne knizce, kterou jsem mela jako dite. Vyzkousela jsem z ni snad vsechny vystrihovanky a jine objekty, spoustu jich mam jeste v hlave. Knizka uz se bohuzel nekde ztratila. Myslim, ze byla nemecky psana :)..
    Ale trosku jsem doufala, ze to bude v tomto pripade nejake propojene se svetylkem :)..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že by z toho lustr/lampion udělat určitě šel, ale pořád jsem nějak nevymyslela, jak bych do toho zapracovala objímku. Ale jestli na to přijdu, tak dám vědět! :) Knížku závidím, i když už jen "v hlavě". Já zase jako dítě měla knížku, ve které bylo jako správně udělat marbling (takový to barvení papíru, co nevim jak se řekne česky)... ale knížka se ztratila někde na chalupě a já už na to nikdy nepřišla. Kde ty časy jsou...:)

      Vymazat
  3. No, wow, to vypadá krásně! A když e to rozloží, tak i docela jednoduše.) Tak třeba někdy, že by(ch)?:)

    OdpovědětVymazat
  4. Rozhodně bych to brala jako lustr, přinejmenším místo stínidla na lampu. Vidím to tak, že dnes(zítra se na to vrhnu.
    Ta objímka by šla v pohodě. Vzala bys kus plexiskla, vyřízla z něj pětiúhelník, vyvrtala do něj díru na kabel a přilepila tavicí pistolí k jedné papírové květině s obdobnou dírou. Kabel bys přeřízla trochu dál od objímky, část s objímkou protáhla dírou, zbytek kabelu připojila "čokoládou". (nevím, jak se tomu říká odborně, prostě taková věcička na spojování drátů) A tadá, možná to i funguje! :D Samozřejmě by se muselo vymyslet udělátko na zamaskování "čokolády", ale to by byla hračka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ééé, no já jsem spíš myslela, že bych použila už nějakou hotovou objímku třeba s konstrukcí k lampionu... Helé ale jestli to vyrobíš, tak se pochlub, protože to mě teda fakt dost zajímá! :)

      Vymazat