pondělí 10. června 2013

Bruschetta - něco na zub takhle večír

Řekla bych, že je asi dost trapný, že jsem za dobu existence tohoto blogu byla už dvakrát v Itálii, ale ani jednou jsem nepsala o italským jídle. Přitom je to jedna ze zásadních motivačních věcí, proč tam vůbec jezdit. Dneska to tedy částečně napravím supertrupr jednoduchým a kratičkým tipem na lehčí večířku/svačinu/něco na zub k vínu a podobně. Kdo zná, odpustí mi jednoduchost tohoto receptu, nicméně to máte vlastně jako celou italskou kuchyni. Velmi jednoduchá, ale geniální - bruschetta.

Budete potřebovat:



  • zralá rajčata - ale doopravdy zralá, hezky si je vočuchejte. Rajčata dovezený z druhé půlky zeměkoule a utržený před měsícem, "dozrálá" někde v bedně,  nebudou to pravý ořechový. Potřebujete měkká, zralá a hlavně voňavá rajčata, takže nešulit!
  • bazalku
  • česnek
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • bagetu nebo chleba či co chcete 


No a dále je to prostě ízy. Nasekejte rajčata na kostičky, osolte, opepřete, oolejujte:), obazalkujte a promíchejte....a nechte třeba hoďku odležet. Italové by možná oddělali zrníčka, ale já se ráda pokecávám, haha. Pokud máte rajčata bez chuti, musíte více dochucovat. Já zrovna bohužel měla, takže jsem hodně solila, olejovala i pepřila. Pomůže to, ale jenom trochu.




Následně si opečte bagetky nebo chleba. V itošce už jsem jedla bruschetty na pečivech různýho druhu. Na jihu na tmavým chlebu, v Toskánsku na světlým nebo dokonce na speciální křupavé "placce". Bageta je asi taková nejpředpokládanější, ale jestli máte rádi nějakej tmavej chleba např., strach bych z toho neměla. Opečené pečivo potřete stroužkem česneku a pokapejte olejem.

 No a pak už zbývá jenom odleželá rajčata naskládat na bagetky a všechno to hezky upatlaně zkonzumovat. Nejíst bez talířku na bílým koberci!




Pokud se vám to zdá až příliš jednoduché, můžete si bruschettu všelijak zmodifikovat. Přidejte třeba černý olivy nebo pecorino... A zalejte sklenicí vína! Jako rovnou do břicha, né do směsi. No a tak.

Buon appetito!
La Petite Anne

2 komentáře: