neděle 12. května 2013

Domácí galerie - holý zdi jsou vopruz!

Když se zamyslím nad nešvary českých domovů, kromě obligátní meruňkové barvy, o které jsem psala už tady, se kromě přeplácáných bytů zaskládaných porcelánovejma blbinama, pověšenýma puzzle a umělýma slunečnicema objevuje i extrém zcela opačný. Mám na mysli domovy téměř prázdné, kde kromě základního nábytku nenajdete prakticky nic. I když máte rádi čisté interiéry a málo krámů, nemusíte se bát doplňků, protože bez nich bude váš byt spíš holobytem. Nechci ale psát obecně o doplňcích, protože to je téma na tisíc a jednu noc, ale konkrétně bych se zaměřila na zdi.

Holé zdi jsou dle mého názoru jednou z velice častých "chyb" českých domácností. Nemusíte být bohatý sběratel umění, aby vám doma visely obrazy. Nemusí to být totiž ani obrazy, ale oblíbené plakáty, fotografie, prázdné rámy, dětské obrázky, strány z atlasu nebo třeba mapy. I zdi jsou přeci součástí bytu, takže i ty si zaslouží vaši pozornost!

Ono to asi dost souvisí s naší kulturou a s tím, jak jsme byli vychováni. Já bych holé zdi mít nemohla. Tajně sním o dni, kdy si koupím svůj první dovopravdický obraz a už na něj šetřim! Nebo znám jednu slečnu, která sem do Brna přijela na několik let studovat. V rámci zútulnění pokoje se vydala do antikvariátu, kde si zakoupila několik grafik, aby si je mohla doma pověsit. Ukažte mi pětadvacetiletýho kohokoliv, koho by to napadlo! No a pak znám taky ty, kterým doma visí tak akorát kalendář. A právě těm bych chtěla ukázat, jak zásadní může taková domácí galerie být v celkovým vzezření vašeho domova. Holý zdi nebrat!

Nástěnkogalerie nad pracovním místem? Ano! Skrumáž rámečků plus drobná plastika...a z několik obrázků a pohlednic máte vlastní umělecký dílo.

http://marcushayfluffnstuff.blogspot.cz/2011/09/apartment-feature-ideat-magazine.html
Prima nápad, zejména nad pracovní místa, ale i kamkoliv jinam, jsou galerie či nástěnky s dočasnými exponáty. Na zeď přilepte kolíčky nebo svorky a obsah můžete libovolně měnit!

http://www.scandinaviandeko.com

Samozřejmě není třeba mít jednu velkou galerii v celém bytě (i když z druhé strany, proč ne), ale můžete se zaměřit pouze na jednu konkrétní stěnu, kde si ovšem dovolíte totálně se urvat ze řetězu.

Jako třeba tady všude:

http://www.savvyhomeblog.com/2012/07/deconstructing-art-of-hanging-art.html
Pokud ale máte doposavad zdi holé, tohle by pravděpodobně bylo příliš velký sousto, neníliž pravda. Pravidlo amerických soutěží go big or go home tedy můžeme nechat amíkům a domácí galerii si udělat klidně komornější.


http://www.babble.com/home/22-ideas-for-creating-a-gallery-wall/


Ten koberec je mého srdce totální žampión!

http://smallshopstudio.com/2013/05/02/daydreaming-my-someday-summer-home/
Myšlenka drobných plastik v kompozici se mi líbí čím dál tím víc!

http://www.shelterness.com/50-ideas-to-decorate-walls-with-pictures/
No dobře, tohle už je trošku větší výstavka, ale mně se to dost líbí:)





















http://www.fengshuidana.com/2013/04/11/creating-gallery-wall-glam/
Pokud se vám myšlena domácí galerie zalíbila a rozhodli jste se ji zrealizovat, napřed si ujasněte několik věcí. Pokud chcete pověsit tři obrázky vedle sebe, ideálně požádejte o pomoc nekoho druhýho, kdo vám obrázky přidrží u zdi a společně se doberete ideálního umístění. Pokud chcete něco složitějšího a máte toho hodně co pověsit, tak tady máte víc možností. Kompozici můžete udělat souměrnou:

http://homerenovationpins.com/2013/01/03/botanical-gallery-wall-dining-room/
Relativně souměrnou:

gallery walls
http://www.fengshuidana.com/2013/04/11/creating-gallery-wall-glam/
Nebo zcela abolutně tutifruti nesouměrnnej maglajz.

http://edenroselifestyle.blogspot.cz/2010/06/today-im-obsessing.html
Dále se můžete rozhodnout, jestli chcete celou kompozici odvíjet od jednoho konkrétního díla, kolem kterého budou soustředěny všechny ostatní, nebo jestli bude mít každý obráze stejnou váhu. V případě větších kompozic rozhodně nedoporučuju začít to přibíjet na zeď jak to padne pod ruku. Kompozici si rozmyslete, rozložte si ji třeba po zemi a následně vyfoťte. Podle fotky pak můžete postupovat při samotném věšení.

Jelikož v dnešní době existuje návod snad i na utření zadku, na závěr přikládám pár možností kompozičních řešení.

http://purplehomes.blogspot.cz/2012/02/creating-picture-galleries.html

A kdybyste neměli co pověsit, pak pamatujte, že...

6 komentářů:

  1. Naprosto souhlasím! Rámuju a přerámovávám "ostosedm", bez obrázků by mi bylo smutno, potřebuju koukat na něco hezkého. :) A nesnáším meruňkovou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Meruňková je zlo! :D (ale samotný meruňky jsou prima:)

      Vymazat
  2. Opět krásná inspirace. Já se na to chystám, fakt:) Už mám nakoupeno několik obrázků, ale nejsem schopná si sehnat rám. Ale koupila jsem washi pásky, tak přemýšlím, že to přilepím, ale mám strach, abych to nezkazila.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šup do toho, půl je hotovo, či jak to je:) To nezkazíš, navíc washi pásy se dobře odlepujou...

      Vymazat
  3. Super příspěvek, teď momentálně u nás doma dávám přednost velkým obrazům. V pracovně si lepím plakátky zmiňovanou washi páskou. Moc hezký blog. Monika

    OdpovědětVymazat