neděle 26. června 2022

Divný tvary, pastelový barvy, kostičky a kytičky - styl, co hledá jméno

Že se nám trendy v posledních měsících začínají dost radikálně zvrhávat do pastelova jste si už asi alespoň koutkem oka všimli úplně všichni. Jejich původ osobně sleduju někde ve vodách přeslazených asijských kawaii pokojíčků a DIY na tiktoku, které prosákly v různých podobách úplně všude. To celý zkombinujte se skandinávským příklonem k pastelovým i jiným barvám a máte to.

I když pastelově růžový zdi a kytičkový polštářky už mít v ložnici asi nikdy nebudu, vlastně mi to přijde takový roztomile srandovní a naivně optimistický. Což se dneska hodí, žejo. Začlo to DIY okachličkovanýma stolkama a zrcadlama s rámem z hnusné izolační pěny, k tomu se přidaly pastelový svíčky v divnejch tvarech a olej do ohně přililo Pantone s barvou roku Veri Peri. Dneska je tohoto stylu, co pořád hledá nějaké obecně uznávané jméno, celej Instagram, Pinterest a internet vůbec. Párkrát jsem narazila na označení "danish pastel", ale upřímně řečeno ten považuju spíš za střídmého bratrance tohodle barevnýho úletu, kterým vám chci dneska vybarvit den. Možná by to mohl být danish pastel na kawaii steroidech? Inu, posuďte sami:

1. signature prvky jsou například vlnovkové zrcadlo, okachličkovaný kostičkovaný stolek, retro nábytek v cáklých tvarech a pastelové barvy všude kam se podíváš. Přidej k tomu moji oblíbenou togo housenku a já se královsky bavím

zdroj

2. Dále nemůžu nezmínit retro skleněné houbičkové i jiné lampičky. A kostičkované textilie

4. A ta vějířová stínidla poslední dobou taky začala vyskakovat odevšad

zdroj

5. Musím říct, že tenhle interiér se mi moc líbí, asi že vyznívá trošku tmavěji. Jinak je v něm ale téměř všecko

zdroj

6. Vlnovkové stolečky jsou teď taky hitovka, jeden velice podobný upcyclovala z ikeáckýho hemnes stolečku na instáči Stylemon, tak mrknite!

zdroj

7. ledvinová sofa taky musí bejt, i když to je spolu se swan chair už trochu vyšší level

zdroj

9. Jenom o pastelových svíčkách, co se teď vyrábí, bych byla schopná vytvořit samostatný článek. Tyhle jsou ještě relativně střídmé

zdroj

10. A na závěr jedno kostkované povléčo. 

zdroj

Já se teda zatím nechystám k nám domů z tohoto stylu aplikovat nic, ale baví mě to velmi a speciálně ten kostkovaný vzor mi začíná přirůstat k srdci. Co myslíte vy, too much?

Tož. Někdy příště se třeba podíváme na ten danish pastel, cořikáte?

post signature




14 komentářů:

  1. ...co dodat jako kdyby byli vsichni sjety z makronek😉... ale nakonec proc ne... jak pisete v dnesni dobe je potreba mit ty ruzovy bryle alespon s 6ti diopriemi. Mejte pekny den Helena

    OdpovědětVymazat
  2. K nicemu podobnymu se nechystam, ackoliv pastelovy barvy mam rada. Chtela jsem se vas zeptat - predpokladam, ze mate doma spaletova nebo kastlova okna, jak resite jejich zastineni? Pouzivate zaclony, zavesy, rolety..? My mame totiz spaletova, k tomu zaclony + latkove rolety mezi okenicemi..ale ty zaclony mi porad nejak vadi..kdyz je sundam, tak okna vypadaji hrozne hole, tak nevim..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme závěsy - v dětským pokoji a v ložnici zatemňovací, v obýváku bílý vzdušný. Používáme ale jakože jen když nám tam praží/děti spí, jinak necháváme roztažené, za mě to vypadá nejlíp (máme kastlovky). Jinak razím cestu Holanďanů a Skandinávců, kteří též neřeší, že je jim vidět domů - beru to tak, že neslušnej je ten, kdo mi čumí dovnitř :D Ale pokud jde čistě o slunko, tak to máme v budoucnu, jestli ještě někdy budeme mít nějaký peníze, v plánu řešit markýzou. Nesnáším žaluzky a rolety by sice šly, ale zas je mi líto našeho výhledu...

      Vymazat
    2. Jo a k tomu ještě technická - máme takovou pojezdovou lištu z ikei namontovanou do stropu přes celou šířku místnosti + hodně závěsů, aby ty drapérie byly jakože bohaté... K nám se to skvěle hodí :)

      Vymazat
    3. Dekuju, asi jde o zvyk, prece jen jsem cely zivot stravila se zaclonami:D Jenze vetrat spaletovymi okny znamena tisickrat za den odhrnout zaclonu, protoze na vetracku se okna otevrit nedaji, jedine dokoran..takze me to dost otravuje. My mame ta okna jeste jakoby pulena na ctyri tabulky, takze jeste uvazuji nad moznosti tri kovovych tycek navrtanych primo do ramu a zaveseni zaclony za horni, prostredni a dolni tycku primo na okenni tabuli, jestli mi rozumite..Neplanujete nejaky prispevek, kde by bylo z fotky videt vase zavesy?:D

      Vymazat
  3. Jo a jeste se zeptam, mate site proti hmyzu? Mame na venkovnim okne okapnicku, takze sit do ramu dat nemuzem:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to máme podobný - okapničky a větrat leda s oknama dokořán, což s malýma dětma ve třetím patře nehrozí (takže aktuálně zdecháme :)) Bude brzy článek o naší ložnici, kde máme ty zatemňovací. Ale roztažený... Já se přiznám, že záclony fakt nemám ráda a chci vidět ven :)

      Vymazat
    2. Máme špalety s okapničkami a máme i antihmyz sítě v rámu. Taky jsme nechápali, že to jde, ale je to takový předsunutý rám nebo jak to říct. Nedělá se to na celá okna, vždycky jenom na část. Máme to na míru každému oknu jinak a ani to nebylo tak drahé, cca šest tisíc za čtyři okna, cena červen 2022.

      Vymazat
  4. Takhle nejak to musí vypadat uvnitr jednorožce :-D Ja bych mela strach, ze to je styl, co se hodně rychle okouka. Ale řekněme si to na rovinu, asi uz jsem na to stará... B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano, já taky, ale pobavit se můžem :))

      Vymazat
    2. To jo. Je to trend, ktery by me bez Tebe asi uplne minul. Diky za rozšíření obzoru... B.

      Vymazat
  5. U hodne veci si dokazu rict “libi, ale zit bych v tom neumela”. Nooo to nebude ten pripad! Ale zase treba Kudrlince a jejimu vkusu 3lete princezny by se to libilo!
    U Vas doma by se mi libilo moc!

    IK

    OdpovědětVymazat