pátek 11. června 2021

Křeslo Togo od Ligne Roset - začínám šetřit

Možná za to může to množství housenek, který aktuálně potkávám v rámci čtení dětské literatury (každá knížka obsahuje alespoň jednu housenku, true story!), ale do ikonického křesla Togo z dílny designéra Michela Ducaroye jsem se aktuálně totálně zabouchla. Je cáklý, ikonický, evidentně pohodlný, děsně drahý, vtipný a prostě skvělý. Sice mi trvalo se k němu dopracovat, ale teď si představuju, jak si v něm hoví moje děti s knížkou (nebo buďme realisti, s krtkem na tabletu, že) a dojímám se.

Trocha rychlých faktů na začátek a pustíme se do obrázků. Togo je asi nejznámějším kouskem francouzské značky Ligne Roset, pro kterou ji v roce 1973 navrhl Michel Ducaroy. Vzhledem k tomu, jak často se poslední dobou střední proud interiérového designu vrací právě k 60. a 70. letům, není divu, že i tohle křeslo aktuálně zažívá něco jako znovuzrození. Togo existuje nejenom jako samostatné křeslo, ale i jako lenoška, pohovka, rohový kus a dokonce i jako mini dětská verze. Dohromady si z nich můžete poskládat celou housenčí rodinku! Mně by teda stačilo jenom to křesílko. Třeba růžový nebo modrý. Kdyby vám doma někomu překáželo, tak beru! 

1. Hrozně mě na tomhle kousku baví, v jak různorodých interiérech se s ním lze setkat. Takový solitér a přitom oslovuje celé spektrum lidí.
3. Tahle fotka byla impulzem k sepsání článku, i když je tam křeslo trochu schované (ve zdroji najdete i fotku víc z blízka, ale sedí na něm člověk). Děsně se mi líbí ten zelenej potah s barevnejma ťučkama, takže jsem následně strávila dost času googlením, kolik ten kousek stojí. Blbý je, že tohle už je tak high end záležitost, že na cenu narazíte občas někde rámcově, ale jinak ho musíte poptat. Křeslo se vyrábí on demand a musíte si na něj hezky počkat.
4. To tak strašně vábí k válení se!
6. Slint

zdroj


7. Tenhle kousek paní ulovila někde na online bazošu. Se slzou v oku si přiznejme, že pravděpodobnost, že se něco takovýho podaří v CZ, se rovná nule. 
8.

zdroj

10. Tenhle interiér byl už na fotce 2., tady má ale zas trochu jinou podobu. A taky mě ta růžová fakt nějak bere.

zdroj

Tak co, znali jste housenku? Na youtube jsem dokonce narazila na DIY návod, jak křeslo vyrobit, ale na to teda nemám. Tak nezbývá než doufat, že děsně zbohatnu anebo že mě to nadšení časem přejde.

Krásný víkend vinšuju

post signature

10 komentářů:

  1. Na ebay je jich docela velká nabídka.....
    Taky se mi moc líbí. Olga

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda ale zrovna levný tam taky nejsou, co :((((

      Vymazat
    2. Myslím, že křeslo nebo sedačka je "věc" , kterou užívá člověk v podstatě denně. Takže nakonec cena za 1 denní používání se vyplatí i při počátečním vyšším nákladu.Olga

      Vymazat
    3. Musím říct, že tato perspektiva se mi značně zalíbila! Pravda pravdoucí! :))

      Vymazat
  2. Hezký, ale jsou dost nízký a dost blbě se z nich vstává. Odolávám kráse, nechtělo by se mi vysávat drobečky z četných záhybů. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Doporučuju si je vyzkoušet, na sezení to opravdu není, na válení asi prima. Já se z něj nezvedla, musela jsem to vzít bokem a na kolena ... pěknej trapas. Asi už jsem na luxus příliš chromá :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mě se také strašně moc líbí)) Našla jsem že v Praze teď housenky prodávají firma @francouzpohovka..Sice není to originál Toho, ale úplně to samé za dostupnou cenu. Zkuste se podívat. Materiál a barvu se da objednat na svůj vkus!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No toto! Já mám teda s těma kopírkama obvykle morální dilema, ale občas není čas na hrdinství :D

      Vymazat