neděle 9. května 2021

Limewash paint - vápenná bahenní barva a jak jsem se zase jednou nadchla

Když se u nás v bytě v rámci rekonstrukce oškrabávaly stěny, zjistili jsme docela zajímavé věci. Tak například strop v obýváku byl kdysi modrý (jenom strop), dětský pokoj okrový, pokoj pro služku zelený a ložnice zemitě růžová. O modrém stropu jsem věděla, ale ta duha všude jinde mě poměrně dost překvapila. A jak jsem na ty oškrábaný stěny zírala, zjistila jsem, že se mi jejich současná podoba dost líbí. Kdybychom do nich nesekali novou elektřinu, asi bych byla bývala nějakou stěnu nechala přímo v jejím oškrábaném stavu. Se zacementovanejma cestama kabelů už to byl sice i na mě dost punk, ale nějak jsem je pořád nemohla dostat z hlavy.

Už před oškrábáním jsem se totiž tak teoreticky zasnila nad tím, že bych stěnu za postelí možná chtěla natřít nějakou jinou barvou než bílou. Myslela jsem si na takovou tu skandinávsky světle šedou, chvilku jsem dokonce koketovala i tapetama.. Jenže ta textura oškrábané zdi mi nedala spát, tak co teď? Začala jsem koukal na populární betonové stěrky. Hele dobrý, ale truhláři, kteří už si vyměřili zdi na milimetry kvůli skříním, by mě asi zabili. Pak jsem zapadla do problematiky dekorativních nátěrů, které jsou u nás ovšem většinou perleťové, se třpytkama anebo rovnou zlaté. Jo tak to ne. Ale pak to přišlo. Objevila jsem limewash, vápenný nátěr, který u nás snad ani nemá žádný speciální název, jakkoliv je úplně běžnou součástí památkové péče a nátěrů starých budov a kamene. V tom moderním interiérovém smyslu jsem ale na českém rybníčku nenašla prakticky nic. Ještěže máme ten Pinterest, žejo!

Takže co že to je ten limewash? Jedná se vlastně o ochranný, ale po přidání pigmentů i dekorativní nátěr zdí, kamene, cihel, cementu a dalších stavebních povrchů. Limewash chytá i na normálně natřené zdi nebo akrylové primery, ale v tom případě se do zdí nevpíjí a nemá už ten ochranný charakter (ze strany druhé to tolik nesaje a spotřebujete míň barvy). Barva je hodně řídká, musí se pořád míchat, má i antibakteriální vlastnosti a při troše snahy ji dokážete i vyrobit sami. Ale co je na ni nejlepší, je ta nezaměnitelně krásná struktura, která vašim zdem dodá hloubku a charakter. Asi se s rekonstrukcí dalo čekat, že se občas pro něco nadchnu, ale o limewash se mi prosím pěkně už i zdálo.

1. Já si osobně stále myslím na šedou, ale podle mě limewash sluší naprosto všem barvám, i když ty zemité jsou asi nejčastější. Když jsem ukázala manželovi pár takovýchle obrázků, klepal si na čelo, že přesně takhle vypadá naše fajnová (samozřejmě vápenná) omítka. A hele jako má pravdu, ale já chci šedou :D

zdroj
2. Co se týká možnosti koupit hotovou limewash u nás, našla jsem pouze značku Kredezeit a její bahenní vápenné barvy. Barvu si ale musíte sami obarvit pigmenty, což je aktuálně bohužel mimo moji kapacitu.
3. Jak už jsem říkala, limewash podle mě sluší všem barvám, jako třeba tady ta modrá je hodně hustá. Osobně mě to mimo šedé táhne ještě k růžové, která mi zůstala v hlavě díky těm oškrábaným zdím.

zdroj

4. Tady si nejsem na stopro jistá, jestli to v reálu není spíš benátský štuk, ale chtěla jsem tím ilustrovat, že limewash se dá v jednotlivých nátěrech i barevně kombinovat pro ještě větší hloubku a efekt
5. Z evropských výrobců limewash mě nejvíc zaujali dva - švédští Kalklitir a němečtí Bauwerk. Kalklitir dodávají barvu v prášku a musíte si ji sami namíchat, Bauwerk vám dodají už hotovou barvu v obří škále odstínů. V každém případě je limewash docela drahej špás, ale pokud ji budete aplikovat na nesavý povrch, docela se to dá. Osobně mám v plánu objednat dva tři vzorky Bauwerk s tím, že uvidíme. Na stránkách mají i kalkulačku množství a vůbec to mají celý moc pěkně udělaný, videa na youtube, pinterest, hezký IG - no zkrátka jestli vás limewash zaujala, rozhodně na Bauwerk mrkněte. Ale i na Kalklitir, ten má zas takový víc vintage fotky a marketing, Bauwerk je spíš moderní a kůl.
7. Já měla na mysli něco takovýho, ještě ale o chlup světlejší. Co myslíte?

zdroj

8. Určitě chci zkusit i jeden růžovej vzorek, rozhodně ale bude muset být hodně tlumenej.

zdroj

9. 
zdroj
10.

zdroj

Taky se vám to tak líbí jak mně? Nebo vás flekatý zdi neberou? Já jsem fakt nadšená. Neříkám, že bych si takhle nechala vymalovat celej byt, ale tu jednu stěnu rozhodně. Navíc jsem po zhlédnutí několika videí na YT dospěla k závěru, že bych to hrozně chtěla natřít sama. Přijde mi to jako velice terapeutická technika a fakt se mi dost chce. Tak mi držte palce, ať to klapne!

Krásný zbytek neděle

post signature

14 komentářů:

  1. Vypada to..jako flekata zed no:D pak je taky moznost vymalovat vzorovanym valeckem, napr. nas kamarad je sbira - ma snad 80 vzoru a celou garaz pomalovanou jednotlivymi vzorky, aby si zajemce o zapujceni valecku mohl vybrat..on sam ma vymalovane vsechny zdi v dome timto klasickym vzorovanym valeckem i s ikonickou linkou pod stropem a tvrdi, ze bile zdi patri do kravina:D je to velky staromilec

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D válečky jsou hustý! Ale teda vzory jsou na mě obvykle dost oldschool :))

      Vymazat
  2. Mně se to líbí! Přesně na zeďza postel nebo na gallery wall. A super je ta zelená koupelna. B.

    OdpovědětVymazat
  3. Takovyhle zdi sme si udělali, když sme vymylovali černým čajem)) dvě až tři vrstvy, třeba tři celé krabičky Levného černého čajea bylo to příjemné béžové. Malovali sme velkou kulatou stetkou tak nějak.. Cikcak)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hustý, tak to je pecka DIY verze! Jak to obstálo v čase?

      Vymazat
  4. Wohoo, to se mi líbí moc! A jsem hoooodně zvědavá, jakej bude výsledek rekonstrukce, těším se na tvůj eklektickej rukopis :D !

    Andy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Andy, já sem taky dost zvědavá :D Uvidíme, jestli to bude vůbec publikovatelný (a jestli jo, tak kdy)

      Vymazat
  5. To je pecka! Škoda, že jsem o tomto nevěděla před rokem, když jsme malovali byt. Přesně toto by se mi líbilo v obývacím pokoji a ložnici. Tak asi budeme muset v brzké době opět malovat 🙈 Díky za článek. Jana

    OdpovědětVymazat
  6. Je to nádhera! Už to vidím a už sním. Vybrala bych si malinko jemnější modrou do ložnice. Samozřejmě jen na jednu stěnu. Doplnila bych stříbrnými ptáčky od Daniela Piršče. To by se mi krásně usínalo.

    OdpovědětVymazat
  7. Je to nádherný. Ve francouzštině se to myslím jmenuje “chaux” jestli si to s něčím teda nepletu a značka Marius Aurenti má spoustu odstínů a vzorků a i jiný věci… taky už jsem ti studovala a chystám se na to už dlouho… tak snad někdy… až vyrostou děcka asi 😅

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kůl, díky za doplnění! Na značku mrknu! Aktuálně uvažuju (muž o tom ještě neví :D), že by nátěr slušel i zdem u nás na terase :)) Jinak jako projekt fakt můžu doporučit, není to náročný a moc mě to bavilo

      Vymazat