neděle 14. března 2021

Marocké kachličky zellige v barvách duhy

Sáhodlouhá story o cementových kachlích, jejíž štřípek jste možná zaznamenali v rámci vybírání vzorků na IG, stále ještě není u konce - a vyprávět vám ji proto budu až jindy. Z toho stejného soudku je ale téma obkladových kachliček zellige (nebo taky zellīj, zillīj nebo zelige), které se k cementové dlažbě velmi často používají jako komplementární obklad. Zellige vychází z arabského slova zalaja, které znamená klouzat - a velice přímočaře tím odkazuje k jejich hladkému a lesklému povrchu. Pokud máte pocit, že vám tyhle kachle i slovo něco připomínají, ale v Maroku jste nikdy nebyli, možná znáte jiný derivát tohoto slova, a to sice portugalské azulejo. Jo, je to v podstatě furt to samý!

Zellige kachličky jsou nedílnou součástí islámského umění a marocké, respektive maorské architektury. Doteď můžete v Maroku i jinde potkat celé paláce, fontány, bazénky i podlahy vyvedené mozaikami z těchto kachlí. Z toho vychází i docela široká škála tvarů, ve kterých se dnes tyhle kachle prodávají i komerčně. Kromě klasického čtverce a obdélníku tak potkáte i tvar rybí šupiny, kosočtverce, trojúhelníky, pětiúhelníky a další tvary, které ani nedokážu pojmenovat.

Pro komerční užití v dnešní době existuje i bezpočet levnějších a průmyslově vyráběných verzí zellige a přiznám se, že touto cestou do naší budoucí koupelny půjdeme i my. I ty opravdické se ale dají stále sehnat, jenom nepočítejte s cenou kachle z Horbachu, žejo. Kromě vysoké ceny ale počítejte i s autentickou patinou, která je podle mě naprosto nádherná, ale nehodí se všude. Což je zrovna i náš případ, naštěstí pro náš rozpočet.

V tomhle výběru jsem se snažila najít samé opravdické zellige, ale je mezi nimi minimálně jedna výjimka. Schválně můžete tipovat, která!

1. V současných interiérech můžete zellige nebo jejich deriváty potkat všude po světě zejména v koupelnách a kuchyních. Ačkoliv se vyrábí snad ve všech myslitelných barvách, začnem bílou, která je podle mě prostě boží. Slint!


zdroj

2. Člověk by u tohoto typu kachle čekal, že bude dominovat zejména v rustikálních interiérech - kvůli své proměnlivé barvě i povrchu. Ale hele není to úplně tak, jen se to musí umět.

zdroj

3. Tahle zelená, ta se mi líbí naprosto příšerně moc. Fakt slovy nedokážu vyjádřit, jak moc moc moc. Připomíná mi sprchu v našem pokoji v Portu, kde jsme s manželem trávili část líbánek. Ale vůbec celá tahle kombinace s moderní černou kuchyní mi přijde skvělá.

zdroj
4. Tady si nejsem úplně jistá, jestli je to pravá kachle či né, ale faktem zůstává, že tahle mentolová barva je u zellige poměrně dost oblíbená.

zdroj

5.

zdroj

6. Nad koupelnou mojí oblíbené instagramerky Kelly Mindel ze @studiodiy slintám už dlouho. Tam bych se fakt dost chtěla osprchovat! I když není možný, aby to naživo bylo fakt tak zelený. Co myslíte?
7. Tyhle se nějak nelesknou, tak je tipuju na kopie, ale růžová kuchyň mě teda stejně baví velmi. Jak já mám ráda tydlencty nečekané kombinace!
8. Jo tak kobaltově modrá, to je taky něco na mě. Ich!

zdroj

9. Anebo černá? Já myslím, že se asi shodnem, že jsou skvělý všechny.
10. A na závěr jedna "falešná" od italské firmy Marazzi, která ale furt vypadá moc krásně. 

zdroj

Ach, jsem fakt zamilovaná! A teď vám prozradím jednu stránku, na které jsem nedávno trávila opravdu hodně času a pokud jste aspoň z osminy takovej magor, jako já, tak se vám bude taky líbit. Je to web Mosaic Factory, kde si můžete prohlédnou jejich nabídku nejen zellige, ale i terrazza, cementových kachlí a granitu. Tohle všechno totiž na zakázku vyrábí v manufaktuře v marockém Tangier, ale mají i skladovky. A nejlepší jsou na tom všem jejich konfigurátory - jestli už vás v pandemii nebaví candy crush a scrollování po sítích, zkuste si něco navrhnout! I když nemáte v plánu nic kupovat. Ty možnosti a barvy a tvary...ty jsou totiž fakt pecka. Bez keců jsem si málem cvrkla, když sem ty stránky našla.

Tož tak. Krásný zbytek neděle!

post signature

9 komentářů:

  1. Krásný článek, chtěli bychom si podobné pořídit na chatu do kuchyně. Nevíte, značka Tonalite je také "fake"?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, jasně, všechny tyhle velké evropské značky to vyrábí strojově, to by jinak asi ani nešlo... Ale to tolik nevadí, jen bych si osobně dala pozor na dekory s falešnou patinou - jednak je to drahý skoro jak originál a jednak z nich mám kopřivku :D Já jsem nám osobně vybrala takovou docela uhlazenou variantu od značky Equipe, řada Village. Tak doufám, že to bude hezký :)

      Vymazat
    2. Ještě jsem zapomněla - handmade by se měly dát sehnat v českém vinciprojekt.cz, série Antic tuším. Není to úplně vono, ale skoro jo :)

      Vymazat
  2. Gratuluju k novému obydlí. To bude určitě bomba. Nečekám komentovanou prohlídku, až to bude, ale doufám, že uveřejníš drobna anonymizovana nakouknutí :-) B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju <3 Tentokrát možná bude i ta komentovaná prohlídka, ale uvidíme, jestli to bude stát za to :D Místy krapet propadám dyzajnérské beznaději :D

      Vymazat
    2. Tak to se těším!A neboj, až se sžijete, určitě to naskočí.

      Ja mám ted beznaděj se zaclonama. Nikdy jsem je nechtěla, ale muj muž je posedly soukromím (z toho protejsího poměrně vzdáleného panelaku evidentně všichni čumí jen do našich oken). Takže bud muzu zkusit pořídit záclony, nebo tu budu navždy jak v krimu s roztaženejma žaluziema :-/. Nemáš nějaký tip? Klidně i primo obchod. Ani nemusejí bejt hezky, stačí, když nebudou strašný:-D B.

      Vymazat
    3. Ééé, záclony jakože vyloženě záclony? :D Noooo... Tak možná čistě obyč tylový by šly? Ty budou mít v Ikei. Já je z tama vlastně taky kdysi měla v pokojíčku, ale přišila jsem na ně růčo malý růžový kolečka jako puntíky. Tak to je asi tip číslo 2., zkusit něco ušít, protože jinak...to je fakt hodně záludný dotaz :D

      Vymazat
    4. Jsem ráda, že Ti to nepripada triviální jako mému okolí (kteremu pak cituplně chválím jejich vlastní záclony a vymlouvam se, proč zrovna tyhle nee :-). Vlastne nevím, jestli vyloženě zaclony, zkratka neco průhledného do okna, co by mohlo byt roztažený. Myslela jsem, jestli jsi treba na neco genialniho nenarazila nbebo tak. Na ikeu mrknu a treba i nekdy otevřou :-) B.

      Vymazat
    5. My máme doma závěsy z ikei z bílé průsvitné bavlny... Ale zatahujem je akorát někdy večer v ložnici, nám je to jinak docela jedno :D

      Vymazat