čtvrtek 26. března 2020

Betonová svíčka - předplatné Cosy Craft Clubu III.

Tak jsem tady zas, fantomas. Respektive - dneska mám pro vás další díl z mé CCC série, která se právě ocitá v půlce!

Na březnový projekt - betonovací balíček od Concrete Kits - jsem se těšila s tím, že to bude protentokrát taková oddechová pohodička. No, byla by, ale zas to teda úplně nevyšlo. Nečekaně. Žádný učený z nebe nespadl a ačkoliv se považuju za poměrně zručnou osobu, jen málokdy se mi něco podaří podle mých představ hned napoprvé. Spousta věcí člověku bez zkušenosti prostě nedojde, což je ale zároveň to, co mě na těchto projektech tolik baví. Mám totiž fakt pocit, že se učím něco nového, né že jenom něco jen tak zkouším.

A musím říct, že ačkoliv moje březnové výrobky mají k dokonalosti daleko, na první pokus jsem s nima poměrně dost spoko.


Ve víru událostí jsem zapomněla nafotit obsah balíčku, což mi doufám odpustíte. Březnový balík z Cosy Craft Clubu obsahoval cement, písek, černou barvu (tu jsem nepoužila), dva kelímky/formy, vosk, knot a dřevěnou špachtličku. Cement a písek byly v pevných plastových pytlících se zavíráním, beton jsem tak namíchala přímo v jednom z nich. Věděla jsem předem, že mi nějaký beton zbude, takže když jsem šla na věc, rychle jsem z papírového podtácku pod skleničku a víka krabice od mých léků vyrobila formu na svícen. To ani nevím, jak se událo, byl to takovej smyk, hrc prc a najednou jsem to držela v ruce.


Samotný proces namíchání betonu a nalití do formy byl primitivní. Beton pak zrál dva dny a včera večer jsem ho šla vyloupnout z forem a lehce ošmirglovat. Tady jsem ale zjistila, že to vlastně zas až tak primitivní být nemělo a já udělala chybu - kelímky, které jsem vtlačila do mokrého betonu, aby vznikl prostor na svíčku, měly cca centimetrový okraj kolem dna. Obal na svíčku, který jsem vyráběla z kelímků v balíčku, mi vyšel ještě vcelku dobře - jen mi u dna vznikla jedna malá dírka, kterou jsem bez problému zalepila. Můj pětiúhelníkový tácek měl ale dno komplet oddělené - okraj kelímku jsem totiž protlačila až na formu. Nakonec jsem dno na prasáka přilepila tavicí pistolí, nevěděla jsem, jak jinak to vyřešit, zbytek betonu už byl dávno v tahu. Lepidlo jsem ještě měkké zasypala stříbrným prachem, který už dlouho čekal na svou příležitost - a myslím, že to nakonec dopadlo báječně!


Svíčka s nejkrásnější vůni na zeměkouli je od Ježíška, který ji sehnal u Jagai. Voní stejně jako můj nejzamilovanější pleťový olejíček a fakt není náhoda, že se jmenuje Miluji.

Proces odlévání vlastní svíčky byl teda trochu k vzteku. Vosk jsem rozpustila s pár kapkami levandule a eukalyptu, smrdělo to teda příšerně, ale teď už svíčka voní vcelku nadějně. Uvidíme po zapálení, hehe. Každopádně jakmile jsem nalila vosk do připravené betonové nádoby, okamžitě vyletěl knot ze zatěžkávacího plíšku. Sice se mi katastrofu podařilo odvrátit pomocí špachtle a párátek vcelku za chvíli, ale po zatuhnutí mě ještě nepříjemně překvapila bakaná propadlina. Grrr. U té se přiznám, že netuším, jak jsem jí měla předejít, nevíte?

Takže dokonalý to ZASE není, ale to asi napoprvé není nikdy nic. Si myslim. No ne? Teda kromě semifredda, to dokonalý bylo, už jste ho zkoušeli?




A co vy, betonovali jste někdy něco? Jestli dům, tak to nehraju :)

Na závěr opět připomínám, že tento post nevznikl ve spolupráci s Cosy Craft Clubem.

Tak čau a hodně zdraví (i toho duševního) vinšuju!
post signature

9 komentářů:

  1. Aničko, jsi super šikula. Svícny máš krásně povedené. A k té prohlubince ve svíčce, už jsem si jich pár taky vyrobila a ten vosk musí chladnout pomaleji než je okolní teplota. Takže mít formu na svíčku nahřátou a nebo třeba fiknout do teplé trouby po pečení, aby prostě vosk chladl co nejpomaleji. Tož moje zkušenost se svíčkama. 😄 Už se těším na další tvoje tvoření. Mějte se fajn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahááá! Moc děkuji, to mě vůbec nenapadlo :) Příště prý bude háčkování, no to chci vidět, umím akorát řetízek.

      Vymazat
    2. Paráda! Já se teda nikdy nic betobovat neodvážila, protože tuším, že by to nedopadlo dobře :-D ale tyhle DIY kity mě teda moc baví pozorovat takhle na dálku!
      Jinak už jsem pár svíček taky odlila a já prohlubně řeším tak, že si trochu vosku nechám na potom a na svíčky pak naleju jen tenkou vrstvu vosku, která vyhladí všechny nedokonalosti ;-)
      Betonu a vosku zdar!

      Vymazat
    3. Přišlo mi to jednodušší, než jak se mi to vždycky zdálo - fail nefail. Zkus to! :)

      S voskem mě to taky napadlo, ale říkala jsem si, že by pak už nebyla tak hezky celistvá nahoře... nebo jo? Když to jakže celý přeliju?

      Vymazat
  2. Krásné, zavidím hlavně ten pětiúhelníkový podstavec, s tou svíčkou vypadá božsky. Pro beton mám slabost. Já zkoušela jen zarážku na balkon - komolý kužel, nebo jak to popsat, s provazovým úchytem. Akorát jsem si koupila kilové balení hobby betonu a nějak jsem nedomyslela, že smícháním s vodou se změnší objem. Tak mám tu zarážku o fous menší, než bych chtěla... Nemáš tip na nějaké šikovné balení? Ne kilo za ranec a ne 20kg z hobby marketu...? B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tož na nějaký jednodušší věci bych si ho namíchala z cementu a písku, páč cement mají myslím i v menších baleních a písek se vždycky někde válí :D Ale to pak nebude vůbec vodotěsnej, i když wikipedie říká, že pomůže přidat trochu saponátu. Rozumim tomu ale jak koze petrželi :))

      Vymazat
  3. Betonujem furt, stavíme. Ale můj malý drobný soukromý projekt ze zbytků betonu jsou stojany na klobouky. Mám nachystané kelímky od solviny - vyzkoušená velikost, dřevěné tyčky přiměřené délky a takové ty styroporové černé hlavy. Ve finále je hlava napíchnutá na tyčce a ta ční z kónického betonového podstavce, který podlepím korkem, aby nedřel nábytek, na kterém bude stát. A hlavy nemusí zůstat černé, lze je všelijak barevně či jinak pojednat, třeba něčím polepit. Tak s tím já si hraju.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den muzu se zeptat, taky dělám doma nějaké pokusy z betonu , když vleju vosk všechno v pohodě, ale když pak svíčka hoří, tak jako by propouštela ven nevíte čím to muže být děla vám to taky ? Děkuji

    OdpovědětVymazat