úterý 6. srpna 2019

Ratan & bambus - trochu retra do života

Bambusový a ratanový nábytek se v kolekcích designových značek objevuje každé léto, ale letos se jedná opravdu o výbuch a já marně dumám, kdo ho v kolekci tento rok neměl. Bambus je super materiál na terasu nebo balkón a třeba taková Tine K Home na svém bambusovém nábytku prakticky staví byznys. Bambus má navíc velkou výhodu v tom, že se jedná o udržitelný materiál - rychle totiž roste a moc toho k životu nepotřebuje.

Ratan se na ven tolik nehodí a s tou udržitelností to taky není tak slavný, ale zase živí velkou část Asie. Nicméně to stejně není ten hlavní důvod, proč jsem se těmto dvěma materiálům chtěla podívat na kobylku. Hlavní důvod je ten, že si v poslední době dost frčím midcentury modern styl a k tomu taky sedmdesátkové retro. A ty ratanové a bambusové nábytky mi tam prostě báječně zapadají! Terasu ani balkón navíc nemám (bů), všechny tyhle nábytky mě tak primárně zajímaly v interiéru (čili jsem všechny ty letošní venkovní kolekce v článku zcela ignorovala, pardon). A dospěla jsem pochopitelně k závěru, že jednou budu vlastnit bambusové křesílko. Tak.

1. Nebudu kecat, jenom podle fotky je občas trochu těžký rozeznat, co je bambus a co ratan. Todle bude ratan. Židla supr,  ale ten tácek bych brala hnedle!

zdroj
2. A že jste kromě křesílka žádný jiný kus nábytku z těchto materiálů asi ani neviděli? Tak tumáte:

zdroj
3. Tahle ratanová postel z Urban Outfitters mi přijde naprosto fenomenální!

zdroj
4. No a nebyla bych uživatelem instagramu, kdybych sem nevrazila alespoň jedno kokonový závěsný křesílko, že

zdroj
5. Křesílka z IKEA. Ty za ten článek teoreticky taky trochu můžou.

zdroj
6.

zdroj
7. Lustry taky z ikei. Podle mě jeden z jejich dost povedených kousků posledních let

 
zdroj

8. Myslím, že jedním z důvodů, proč bambus a ratan tolik nabírá na popularitě, je i fakt, že perfektně zapadá do konceptu urban jungle. Prostě jakožto zástupci stejné říše pěkně ladí s pokojovýma rostlinama

zdroj
9. Hehehehe

zdroj
10. Och!

zdroj
No, tak ve výsledku to byl asi spíš skoro samej ratan, ale co už, každý den nemůže být posvícení, žeano. Pořídili byste si domů něco takovýho? A nebo vás pořád straší ve snech hnusný křesílka od babičky?

Tož čau mňau
post signature

11 komentářů:

  1. Marcela - Nordic Passion6. srpna 2019 v 19:53

    Tak jsem přesně ten typ, co poslední dobou pořád kouká právě po bambusu i ratanu, něco jsem domů propašovala, ale manžel se brání a brání:(. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak já jsem vděčná za mého "mně je to jedno, klidně" manžela :D (Ale stejně už doma na další nábytek nemáme místo, bů)

      Vymazat
  2. tohle je přeesně můj šálek kávy, taky se mi líbí doplňky z vodního hyacintu... a strašně nutně potřebuju to slunkové zrcadlo a pelech pro psa! (i když pes v něm beztak spát nebude), díky za (další) pěkný článek :) (a kdyby byl nějaký tip na to zrcadlo, sem s ním :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmm, to je zajímavá inspirace na DIY, žé? :D (ale to spíš dřív někde najdu nějaký hotový :)))

      Vymazat
  3. Jj, bambus a ratan - marně přemýšlím, ve které místnosti doma z něj něco nemáme, noční stolky, konferenční stolek, koš na prádlo, držák na ručník, kryt na WC štětku, stojan na kytky, křeslo, dvojkřeslo, zahradní lehátko, podnosy, misky....tak asi jen v předsíni nic - budu to muset nějak dohnat ;-))
    e

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dost dobrý! Stojan na kytkyyy, ten chci taky a ten by se k nám možná i vešel! Ha!

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sem zas nakrklá, že ho začali vyrábět krátce po tom, co jsme si do ložnice pořídili jinej :D

      Vymazat
    2. Ježiš pardóón, já se uklikla, odebrala komentář a teď nevim jak to vrátit :O :((

      Vymazat
  5. Líbí, a moc. Jen nemám dobré zkušenosti se sedacím/lehacím nábytkem - vrže. Ale ty doplňky bych brala hned.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vržee? Hmmm, to je zajímavý, díky za komentář, hned se cítím trochu líp, že žádnou tu židli nemám :D

      Vymazat