středa 29. května 2019

Renovace bazarové komody & recept na DIY chalk paint

Těch několik posledních měsíců, které jsem strávila doma, se na našem interiéru poměrně dost podepsalo. Hlavní změnou je nový koutek v naší ložnici, který jsme potřebovali krapet zpraktičtět vzhledem k aktuálním požadavkům. Celý vám ho ukážu už brzy, hlavní hvězda dnešního článku je ale náš nový prádelník, na který jsem úplně děsně pyšná. 


Jelikož počet našich krámů exponenciálně roste, nutně jsme potřebovali nový úložný prostor. Tuhle starou ikeáckou komodu jsem za dobrej peníz ulovila na Sbazaru a byl to myslím super kauf. Perfektně vysoká, ideálně hluboká, na nožičkách a z masivu - co víc si člověk může přát? Jo no asi nový úchytky a barvu, ale to jsem si byla poměrně jednoduše schopná splnit sama.

"před"
Už hrozně dlouho jsem chtěla vyzkoušet tzv. "chalk paint" neboli česky křídovou barvu, se kterou na youtube maluje každej druhej a u toho střílí jeden superlativ za druhým. Originál jednoho amerického výrobce jde sehnat i u nás, ale rozhodně to není levná záležitost, což mi na první pokus s touto barvou přišlo jako risk. Nakonec jsem se tedy rozhodla pro DIY verzi chalk paint s tím, že tu profi vyzkouším až budu znát lépe nástrahy, jsou li nějaké.

A co že má být na tý barvě tak super? Tak v první řadě nemusíte chystat podklad, protože by měla výborně chytat skoro na všechno. Není tedy třeba brousit a šmirglovat, což je samozřejmě jedno velké obří plus. S křídovou barvou se podle všeho dají skvěle vytvářet různé patiny a efekty, ale to jsem nezkoušela. Osobně tím pádem nejvíc oceňuji výsledný povrch, který je fakt naprosto super. Strašně příjemný na omak, krásně hladký, fakt bájo. A jak na to?

Po důkladném studiu problematiky jsem postupovala podle velice jednoduchého receptu z netu. Na chalk paint vlastní výroby budete potřebovat následující:

- matnou akrylovou barvu (já si v Bauhausu nechala namíchat ekologický Balakryl Uni podle vzorníku)
- plavenou křídu (pytlíček tamtéž, pořizovací cena pár šušňů)
- vodu


Začnete tím, že si smícháte pár lžic křídy s troškou vody, až máte hladkou směs o podobné hustotě, jako má barva v plechovce. Na jeden díl křídy s vodou přidáte tři díly barvy, pečlivě promícháte - a máte hotovo. Úplně to stačí odhadnout by voko. Pokud to bude moc řídký, přidejte křídu, pokud moc hustý, přidejte vodu.
Našla jsem i recept s mastkem, ale ten netuším, kde bych sháněla, tak jsem se rozhodla na něj vyprdnout. Důležité info - pokud zachováte tento poměr, nijak se vám nezmění výsledný odstín barvy. Ale je potřeba myslet na to, že plavená křída je v první řadě běloba - čili pokud jí přidáte víc než v poměru 1/3, barvu budete mít světlejší. Já jsem svůj výsledek srovnávala s kartičkou ze vzorníku - a barva mi vyšla naprosto identická.


S barvou se pracuje suprově, ale bylo potřeba víc vrstev a bacha, v tlusté vrstvě má tendenci stíkat. Ale zasychá to rychle, takže tlusté vrstvy netřeba. Já pracovala s válečkem a štětcem na detaily a na celé komodě není vidět jediná stopa štetce. Jinak navzdory doporučením o zbytečnosti tohoto kroku jsem povrch pro jistotu malinko ošmirglovala, jenom abych ho trochu zdrsnila. Na komodě jsem stejně potřebovala zatmelit ďouru, tak už jsem to šmirglování vzala v jednom. No a takto to dopadlo!


Protože jsem tímto projektem pochopitelně dost ušetřila, rozhodla jsem se trochu rozšoupnout s úchytkama a pořídila tyhle geometrický mramorový z Bella Rose. Zkoušela jsem i levné skleněné, ale to pak bylo celé hrozně princeznovsky cukrové, což jsem nechtěla. Koukala jsem i po nějakých geometrických zlatých, ale nenašla jsem nic, co by naplňovalo moje představy.


Tož tak. A co vy, pracovali jste někdy s křídovou barvou?

Krásný večír vinšuju

post signature

29 komentářů:

  1. Komoda je pěkná,ale barva tak do holčičího pokoje,ta šedá vypadala líp.S tou puntíkatou zdí je to fakt hrůza,ale natřeno máte kvalitně,to musím uznat.Já totiž nesnáším tyhle sladké barvičky,mám radši nadčasové věci.
    I.N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já zas na barvy nedám dopustit, každý jsme nějaký ;) Ale v něčem jste to vlastně dost trefil(a) :P

      Vymazat
    2. Mně se zase líbí, že se Anička barev nebojí a umí je vkusně zkombinovat. V současné době mají všichni (včetně nás) šedou pohovku, zbytek dřevo a padesát odstínů šedi a je to dost nuda.

      Vymazat
    3. Děkuju Evule 😊 My máme taky šedou pohovku, k té se ty barevný cáklosti ladí nejlíp :)))

      Vymazat
    4. Náhodou ... ta barva je úplně super! A to jsem chlap ;-)

      Vymazat
  2. Ten barevnej odstín je úplně dokonalej, parádní proměna!

    OdpovědětVymazat
  3. Super proměna a ta barva ❤️ Se stěnou parádní kombinace 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a s křídovou barvou zkušenost mám, právě s AS a jsem s ní spokojená. Oprýská časem tak jako každá jiná. Já ji kupovala, protože jsem nevěděla že se dá vyrobit :D A líbily se mi odstíny. Ale s tím DIY jsi mě navnadila, doma už není co, ale u táty na domečku bude příležitost vyzkoušet ;)

      Vymazat
    2. Já to zjistila nějak úplně náhodou, když jsem právě googlila reálné odstíny od Annie. A najednou nebylo co řešit, to jsem prostě musela zkusit :D Ale teda na to srovnání originálu a DIY jsem furt dost zvědavá, budu to muset vyzkoušet.

      Vymazat
  4. Jo, mam zkusenost a i kdyz pisou, ze muze i ven, treba na barak, tak uplne nevim, protoze taky opryska, ale mne to zrovna nevadi. Mame ji na jidelnim stole, kde to beru jako stopy casu a zarezy deti /hlavne/ do kusu nabytku, ktery planuji uchovat po generace (no uvidime), mam i na jinem nabytku - virrina - tam uz roky bez ujmy a prace s ni super, ale protoze se natirat jeste chystam, rada pak zkusim tento hokus pokus o DIY chalk paint. Komoda vypada bajecne a ty uchytky taky! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! Na to oprýskání jsem docela zvědavá, ale říkám si, že horší jak normální barva to být nemůže?! :D

      Vymazat
  5. Pink môžem a nielen s mosadzou, gold, ale a j s meďou....na a potom tie prírodné materiály k tomu, farby tiež dokonca kari, aj horčicovú...:-)
    https://www.youtube.com/watch?v=JvH4PSn4wm0
    Rešpekt!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. YES! Barvy musí bejt. Díky moc za video, dost se mi Mandy strefila do mojí aktuální retro nálady 😍

      Vymazat
  6. Veľká paráda. Sledujem už dlho a veľmi fandím. Veľa dobrých nápadov aj ďalej. Krásny deň.
    Lucia

    OdpovědětVymazat
  7. Ani, já s křídovkama pracuju docela dlouho a taky jsem si míchala vlastní. Co je ovšem na nich důležitý, je nakonec zavoskovat - nemusíš používat tmavý vosk, když nechceš patinu, stačí prostě bezbarvej, ale důležitej je proto, že křídovka teprve potom "vytvrdne" a tudíž se ti tam brzy neošoupe - jinak se bohužel dá odřít velmi snadno. Prodávají se i speciální laky na jóó namáhaný plochy, jako třeba židle, u těch jsem sedáky jednak voskovala a druhak lakovala, jinak by barva byla odřená tak za měsíc.

    OdpovědětVymazat
  8. Jo a tady jsem kupovala vosky a křídovou barvu, protože jsem měla od klienta přesně danej odstín a mícháním se bál, že se netrefím https://www.barvir.cz/vnitrni-natery-na-drevo/shabby-provence-barevna/

    OdpovědětVymazat
  9. Anko a co mlékovky a jílovky? https://www.mlekovky.cz/ ...

    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsou ideální na surové dřevo mám ten pocit, na todle by myslím bohužel nechytly... :(

      Vymazat
  10. Anko, ty úchytky jsou top! Spolu s tou růžovou barvou dokonalost sama. Šikulka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Taky byly pěkně mastný :D Ale mám z nich radost :)

      Vymazat
  11. Bezva nápad s výrobou vlastní křídové barvy, také mám v úmyslu renovaci nábytku, vyzkouším. Děkuji za návod.

    OdpovědětVymazat
  12. Super,,👍👍❤ taky to tak dělám.. Bezva..

    OdpovědětVymazat
  13. Super nápad, vyzkouším na zděděnou skříň.
    Jak hodnotite olupování za těch pár let? Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře! Sem tam nějaký oťuk v tom dětským pokojíčku se dvěma kazisvětama už je, ale úplně minimální, ani se mi to zatím nechce zapravovat.

      Vymazat