čtvrtek 30. března 2017

Urban Gardening - džungle i uprostřed betonu

S kytkama to bohužel stále nějak neumím. Sice se doopravdy snažím, ale pak zasáhne nepřízeň osudu (např. vypnuté topení během odjezdu na dovolenou a pokles teploty na 16°) a je to všechno v kouři. Přitom bych si tak přála mít v bytě takovou malou soukromou džungli, u které bych se mohla radovat z každého nového listu... Místo toho naše kytky akorát dennodenně přemlouvám, aby zůstaly naživu. Napřed to zkouším po dobrým ve stylu "ale no ták, ty jsi přeci velkej silnej fikus, tebe trochu  moc zálivky přeci nemůže vůbec rozhodit". V případě, že toto nezabere, zkoušíme postup jiný: "hele ale už toho mám dost, nehodlám tě tady furt přemlouvat. Buď se okamžitě vzpamatuj nebo to mezi náma fakt nemá cenu."  Což ovšem ve většině případů taky nezabere. Nezbývá než se zasnít u článku s obrázkama toho, jak to u nás doma nikdy vypadat nebude.

1. V koupelně rozhodně ne, protože máme okno do světlíku, ze kterýho ale žádný světlo nesvětlíkuje. Což je blbý, protože tohle je boží.

zdroj
2. Pryšec, potřebuju pryšec. Myslíte, že ten bych taky zabila?

zdroj
3. U nás doma furt dumám, kam ty kytky dát - takovýhle schodečky se mi zdají jako vysoce funkční i estetická věc zároveň!

zdroj
4. Z naší kuchyně jsem dnes konečně ostříhala a vyhodila úplně mumifikovanej rozmarýn, o kterým jsem si asi dva měsíce namlouvala, že furt žije. Nežil. Resp. teď zažívá znovuzrození v troubě s vepřovou kýtou.

zdroj
5. Trend závěsných květináčů se mi tak dlouho nelíbil, až mu pomalu začínám přicházet na chuť.

zdroj
 6.

zdroj
7. Dracéna mi dycky přišla jako úplně trapná lowcost kancelářská kytka, ale musím říct, že tady vypadá fakt krásně.

zdroj
 8. Nojo, vono když má někdo taky takovýhle vokno, tak se ty kytky pěstujou samy, žejo!


zdroj
9. Po teráriu sukulentů toužím už strašně dlouho. Myslím, že si ho toto jaro fakt i vyrobím!

zdroj
10. A na závěr obří fikus lyrata, kterej jednou z těch mých dvou miminek vypěstuju. Se vsaďte! Anebo se radši nesázejte...
zdroj
Dobrou noc a džunglím v bytech třikrát nazdar!
post signature

15 komentářů:

  1. Ani, já letošní zimu zahubila jeden kaktus a jednu aloe. Obojí zmrzlo mezi okny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pořád docela únosný skóre, narozdíl od mých "úspěchů" :((( :D

      Vymazat
  2. Bééé, já ty květinové schůdky nemám kam dát. A když jo, nemám ani tolik kytek pro jedno stanoviště.
    Fotce v koupelně nevěřím. Páč ty kaktusy by byly imrvére v mokru, to by brzo daly světu sbohem. Teda, soudím jen dle mého způsobu hygieny, kdy byl závěs nutností :D
    Pryšec pořiď, je to držák. Někdy ho přeliju, to když si na něj vzpomenu, někdy na něj zapomenu třeba na měsíc. A pořád roste, jako z vody, chlapík jeden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní velmi nadějně! Asi půjdu do pryšce, ale ještě uvažuju o krasule...

      A koupelnu beru taky trochu s rezervou, minimálně našich zeměpisných šířkách :)

      Vymazat
  3. Koupila jsem si obří pryšec v Ikee ;-) ten nezabiješ, jen chce světlo a zalít jak kaktusy 1x za měsíc. Já číhám na ficus lyrata. Ale ještě jsem na něj nikde nenarazila :-(
    Já mám kytek hodně, i tu kancelářskou dracenu, kterou jsem podědila. Myslela jsem sice, že jí po čase vyhodím, protože je taky nemám moc ráda, ale nějak jsem si na ní zvykla. A mám ráda velký kytky :-D
    Kytyk pořizuju tak, aby bez zalití vydržely aspoň 5 dní. S letní dovolenou je to horší, musím říct manželovým rodičům a oni mi je vždycky přelijou...
    Romi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám takový tušení, že musím zítra do ikei :D

      lyraty mám dvě malé a jsou to miláčci, ale taky bych chtěla ten obří stromek pomalu až do stropu :)

      Vymazat
  4. Krásný fotky, taková džungle u nás doma, to mám jako dlouhodobý cíl. Ovšem že bych postupovala... mou poslední obětí je láčkovka, kterou jsem si nadšeně usadila do závěsného květináče. Až po tom, co jí uschly všechny láčky a celá se začala kroutit jsem si přečetla, že potřebuje 80% vzdušnou vlhkost... Veterány naší domácnosti jsou naopak sloní noha, kapradina a zamiokulkas, ty přežijí asi všechno. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha! Tak to díky za tipy na kytky, co by mou láskyplnou péči mohly teoreticky i přežít! A držím palce s postupující džunglí :))

      Vymazat
  5. Já jsem taková Cruella de Vil rostlinného světa. Některé psychicky slabší květiny páchají preventivně sebevraždu, když se objevím v obchodě, ale já si nedám pokoj a pořád čekám, že se jednou probudím a bude ze mě zahradnice :-) Dílčí úspěchy mám jen s kaktusy a sukulenty, a to musí být na stanovišti, kde na ně permamentně vidím. Protože sejde z očí... Doopravdy ovšem toužím jedině po záplavě bylinek, nejen tymiánu a rozmarýnu, ale i šalvěji, estragonu, saturejce, bobkovém listu... Bohužel většinu vypěstuju už rovnou sušenou :-) B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D jono, aspoň je na bylinkách fajn to, že i když uschnou (jakože mně dřív nebo později uschnou všechny ať dělám co dělám), člověk je pořád může ostříhat a použít v kuchyni. Jinak - sukulenty vraždím taky :D

      Vymazat
    2. Berme to tak, že když ty kytky neumí být trochu velkodušné a vyjít nám vstříc, tak si nás prostě nezaslouží :-) Já teď přesadila své piplané minisukulenty do jednoho velkého květináče a obávám se, že to bude devět jednou ranou. Hele, a tomu pryšci, co po něm toužíš, se někdy říká "kovbojský kaktus", nebo je to něco jiného? Mám doma dva záludné obry, kteří na nás rádi přepadávají (jeden je za útok zrovna na samotce v temné předsíni, ale zřejmě tu vůbec nevadí). Toho bys teda nezabila. Kdybys měla cestu do Prahy, jednoho bych Ti věnovala. B.

      Vymazat
    3. :D :D držim sukulentům palce, super nápad! To bude on, díky moc za nabídku! Nicméně - byla jsem v sobotu v Ikei pro oběti. Už ho mám doma. Spolu s rozmarýnou a aloe - chudáci :( :D

      Vymazat
  6. Tak ten munifikovaný rozmarín je presne o mne :) Akurát včera som kvetináč vyhodila na balkón a priznala si, že jeho znovuzrodenia sa nedočkám ... inak skvelé inšpirácie, tá kúpeľňa je fakt božská!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, hned je mi líp, když už vím, že v tom nejsem sama :)

      Vymazat
  7. Souhlasím v tom, že to světlo v koupelně je opravdu důležité. My jsme je kupovali na https://www.top-koupelny.cz/ a musím říct, že se mi to fakt hodně líbí. Navíc je to bezpečné, všude je příjemně vidět, nejsou stíny. Pamatuju si na koupelnu v našem starém bytě, kde byla vysloveně tma a když člověk vylezl ze sprchy, tak musel otevírat dveře do haly, aby tam bylo trochu vidět. ;-)

    OdpovědětVymazat