neděle 24. dubna 2016

Nedělní DIY - zachraňuju lampu

Před nějakou dobou jsem v showroomu Nordic Day ulovila lampičku, která měla zničený cylindr. Jak jsem ji uviděla, hned jsem věděla, že ji nutně potřebuju "zachránit". Už hodně dlouho se mi líbil jeden lustr s modrým "akvarelovým" stínidlem a moc jsem chtěla zkusit vyrobit si něco podobného sama - a tohle byla prostě ideální příležitost! Takhle to dopadlo:


Cylindr původně vypadal takto:



Pěkný, ale schovávat fleky směrem ke zdi blbý. Snažila jsem se stínidlo vyčistit, ve výsledku jsem tomu ale moc nepomohla - naším kohoutkem z mně neznámých důvodů zrovna v tu chvíli tekla úplně vřelá voda, která cylindr prohla. Ty nejhorší fleky se mi ale přece jen podařilo skoro odstranit, pod barvou tak není nic extra vidět.

Chtěla jsem zkusit způsob barvení, který jsem viděla kdysi kdesi ve vodách internetu, ale vůbec si nepamatuju, jak se jmenoval. Každopádně mi k tomu stačila akorát vodou ředitelná barva na textil, tácek s vyšším okrajem a voda.

Barvu jsem si rozmíchala v kalíšku s vodou a následně opatrně vylila na tácek. Jestli máte doma lavór, určitě to bude bezpečnější v něm.




Cylindr jsem pak do tácku postavila a nechala látku, ať si to sama nacucá jak chce.


V průběhu jsem se rozhodla, že nechám cylindr nabarvit z obou stran, několikrát jsem ho tak otočila.


Když mi přišlo, že už se nacucal dostatečně, nechala jsem ho doschnout na podložce. Barva se ještě nějakou chvilku rozlézala dál po látce a vytvořila moc hezké okraje. Dost mě na tom bavilo i to, že finální podobu cylindru jsem vlastně ani nemohla zas tak moc ovlivnit - výsledek byl tak i pro mě vcelku překvapení.


Cylindr po zaschnutí:


A celá lampa. 




Jupí!
Krásný zbytek neděle vinšuju
post signature

11 komentářů:

  1. Lampa je krásná, návod na změnu super easy!!! A lampa mi také připomněla modrou toaletku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Povedená proměna. Mě se tohle stínování líbí u závěsů, ale nemám na to odvahu.

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný, jednoduchý co potěší. J.

    OdpovědětVymazat
  4. Fakt nádhera! A ta barva! Moc moc pěkné...

    OdpovědětVymazat
  5. Váááu... som inšpirovaná... mám veľké papierové vrecia (od granúl pre zajace) ... už viem, ako ich vylepším... DAKUJEM :-)

    OdpovědětVymazat