úterý 22. dubna 2014

DIY - renovace krabice

Tož se hlásím po Velikonocích konečně po dlouhé době zase s DIY. Já vím, že jsem na začátku roku říkala, že se v tomto ohledu chystají změny a zatím se nedělo nic. Tak bych chtěla říct, že to "nic" nemělo ty plánované změny představovat, to jen tak aby bylo jasno. To si takhle jednou něco vymyslíte, a pak zjistíte, že jste si to představovali jak Hurvínek válku. Čili - něco se stále chystá, ale vzhledem k časové náročnosti DIY projektů a mých současných povinností to bude pravděpodobně až v létě. To budu na pracáku a času budu mít spousty, blah.

A teď k projektu samotnému: zachránila jsem víceméně z odpaďáku poměrně bytelnou krabici od vína. Měla na sobě fólii a la dřevo (a můj názor na toto již zřejmě znáte) a já dospěla k závěru, že v novém kabátě by mohla udělat ještě hodně parády!

Kolem sebe máme spousty krámů, které by mnohdy stačilo minimálně vylepšit, aby se z nich stal supr trůpr vysoce vzhledný kousek. Hlavní je předem si pořádně rozmyslet, co vlastně chcete dělat. Improvizace na místě může dopadnout blbě. Teda aspoň pokud jste já.

Krabici jsem na začátku zbavila všeho, co šlo. Odšroubovala jsem madlo, svorky a zevnitř vyndala přepážky a vytrhala jakési podivné plastové vložky. Následně jsem krabici umyla a začala natírat podkladovou bílou akrylovou barvou z Hornbachu, která se dá používat i na dětské hračky a překvapilo mě, že vůbec nesmrdí.

Krabici jsme natřela asi třema vrstvama a to i zevnitř. Pak začala ta zábavná část.

Na mém výletu do Hornbachu jsem si koupila i akrylový sprej v mátové barvě. Nikdy jsem se sprejem nepracovala, tak jsem se na to dost těšila. Někdy v této chvíli jsem se taky rozhodla, že kašlu na cikcak proužky, který jsem měla původně vymyšlený, a udělám to geometricky ve stylu falešnýho dip dyingu (o kterým jsme psala tady). A dobře jsem udělala, protože mám z výsledku fakt dost radost.

Použila jsem obyčejnou igelitku a papírovou lepicí pásku na malování. Pytlík jsem navlíkla na krabici a podle oka přilepila tak, aby páska všude hezky navazovala.

A následně jsem šla ven a začala sprejovat! Sprejovat uvnitř určitě nedoporučuju. I když všechno kolem zakryjete, ty aerosoly letí fakt daleko. Navíc to opravdu dost smrdí, doporučuju tedy roušku, ať se toho nenadýcháte. I já, které tyhle umělý hmoty většinou voní, jsem si omotala hlavu šátkem, protože bych se jinak asi udusila.

Sprejovala jsem podle návodu asi z dvaceticentimetrové vzdálenosti. Barva zcela zasychá do třiceti minut, ale vysmrádne tak za dva dny. Nastříkala jsem dvě vrstvy, ale musím říct, že to ani nebylo potřeba - pigmentace a krytí spreje je fakt vynikající. Stál něco kolem stovky, rozhodně dobrej kauf. Sprejovala jsem na trávě, ale pak začalo pršet, tak jsem ho schovala. Tím chci říct, že před bílou zdí bych to nedoporučovala ;)


Když to zaschlo, oddělala jsem pásku a opravila jednu drobnou chybku, kdy mi malinko barvy nateklo za pásku. Na dno jsem z textilní pásky přilepila čtyři "čudliky" a následně přišroubovala zpátky svorky. Madlo jsem se rozhodla zahodit.

A takhle to celý dopadlo. Konečně mám krabici na šití!




Dobrý, ne??
post signature

15 komentářů:

  1. Skvělé,tleskám,šikovná!Na ty foliové imitace dřeva mám naprosto stejný názor

    OdpovědětVymazat
  2. Frajer...já už radši sprej v pouze v ploškách na rovině...neuhlídám tvorbu drobných kapek..zařekla jsem se, že už raději zůstanu u dětské tvorby pomocí štětců a prstů...(ale stejně mam pnutí, když vidím sprej a jak to všem jde tak rychle a čistě..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele na jedné straně se mi to "podařilo" taky, ale zjistila jsem, že to jde výborně vobčůrat - prostě tam toho nastříkáš tolik, až se z kapky stane vodopád a steče to celý - a voilá, krásný rovný povrch :D

      Vymazat
  3. Moc pěkněj výsledek!
    Jedna taková krabice se nám skrývá doma v kuchyni, uklizená před zraky všech... neboť ta folie... no, co ti budu povídat :D
    Btw. naplánovat si na léto pracák je fikaný :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik:) No moc se na to léto teda netěším. Aby se z toho nestal i podzim, zima, jaro a další léto, že...to bude aspoň DIY! :D

      Vymazat
  4. Hele, až přestaneš šít (nebo se k tomu nikdy nedostaneš, že), pošli mi ji. Moje hnusná papírová krabice obalená vánočním papírem ve stylu norskýho svetru právě pukla závistí a teď se mi tu všude válí špulky a šikmý proužky. Jo, a nůžky vyhrožujou, že mi ve spánku upraví fazónu, pokud si je dovolím ještě někdy vrátit do nějaký papírový hrůzy bez víka.
    Takže to docela spěchá, teď se budu bát usnout....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D Nůžky bych radši zavřela do skříně :D Nebo jim aspoň vysvětlila, že norský svetry jsou taky prima, chichi

      Vymazat
  5. Páni, to je ale povedená krabice, zahodit madlo byl určitě dobrý nápad :) www.themonica.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, taky si myslim, že jí to sluší mnohem víc bez něj:)

      Vymazat
  6. Naprosto peckovní!!! Mohla bys je dělat na zakázku :-D Doma se mi teďka válí jedna dřevěná krabice od vín, zatím nevyužitá ... ale rozhodně s ní musím něco provést!

    OdpovědětVymazat
  7. jejda, presne stejnou krabici mam pod monitorem a nerenovovana je fakt hnusna ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, tak šup koupit barvu ať je krásná nejkrásnější :P

      Vymazat
  8. Krásný! Tvůj blog jsem objevila až teď, tak jsem trochu pozadu :)

    OdpovědětVymazat