pondělí 25. února 2013

Krno nechce kultůru, Krno chce buřty

Na dnešek jsem měla připravenej klasickej článek o interiérech. Ale protože jsem v úvodu blogu předeslala, že hodlám občas ventilovat i své názory a momentálně jsem opravdu neuvěřitelně dožraná, článek se přesouvá na později.

Omlouvám se nebrňákům, ale tohle musí ven.

Když před pár dny proběhla internetem zpráva, že Jižní cetrum a.s. vyhazuje z důvodu opožděného placení nájmu na dlažbu Wannieck gallery, můj první pohled směřoval na kalendář, jestli náhodou není prvního dubna. Mé následné pocity by se daly vyjádřit asi takto:



Občas takhle na jaře mám pocit, že je Brno vlastně docela prima, kvetou stromy, před JAMU tryská fontána a kafe si můžete dát někde na zahrádce. Ve dnech, jako je tento, mám ovšem pocit, že balím svých pět švestek a okamžitě odjíždím, protože idiocie dosáhla takového bodu, že už se s tím nedá nic dělat.

Jasný, platit nájem se má včas. Na tom se shodnem. Sice by možná bylo fajn tyhle situace nějak řešit, než někoho bez varování vykopnu, ale co, nějaký umění - pche, nezájem. To je pro intoše a podobnou pakáž. Drobný problém mám s tím, že galerie takového významu, která dělá Brno rozhodně lepším místem k žití, vůbec takový pálky městu platí. Tedy Jižnímu městu a. s., ale když máte jedinýho akcionáře město Brno, ehm, tak je to vlastně, eh, to samý, kašlikašli.  To by mě zajímalo, kde ty prachy asi končí?! Jasný, páni na radnici se nás sice snaží přesvědčit, že Brno je město kultůry, ale hlavně tady tý kultůry nesmí být moc! A když se dokonce najde galerie, která nedostává  žádný dotace a stará se sama o sebe, tak to je už naprostej vrchol. Jak se objevilo na facebooku Žít Brno, "určitě se shodneme, že galerie v Krně nikdo nepotřebuje, zvlášť ne ty, které nemůže řídit Petra Kačírková. Navíc se tahle galerie obešla bez městských dotací, což je úplně absurdní. V budoucnu se tam snad dočkáme oblíbených slavností piva a buřtů." 

Jestli Wannieck opravdu vyšoupnou, už tady toho v Brně fakt moc nezbyde. Janáček a Mahenka stojí za h**** už nějakej ten pátek, kam se bude ubírat Dům umění nevím a taky nevím, jestli to vědět chci, MG je sice fajn a prima, ale dohromady toho tedy věru ňák moc není. Asi nám nezbyde než obdivovat architektonické skvosty jako Velký Špalíček, chodit na supr muzikály do Městskýho, do Olympie koukat na výstavy dinosaurů a chodit na mendláku na škopka do pivovaru.

No nic, běžte se do Wannieck děcka podívat, je tam výstava Tomáše Císařovskýho a Eriky Bornové a dle mého názoru stojí rozhodně za to. Komentovaná prohlídka, kterých se umělci běžně účastní, se tentokrát ze zjevných důvodů ruší. Možná to bude poslední možnost, jak navštívit nejvýznamnější sbírku a galerii současného českého umění na Moravě, ne-li u nás.

I když nemusíte mít pro současné české umění tolik pochopení, jako třeba pro baroko v Itálii, je důležité si uvědomit jednu věc. Bez přítomnosti nebude žádná budoucnost.

Pokud se vám to taky nelíbí, můžete se přidat k elektronické petici zde. Více informací pak najdete na http://www.nerustegalerii.cz.

A příště už zase k věci!
La petite Anne

4 komentáře:

  1. Díky za odkaz na petici, hned jsem ji podepsala... Já ostuda všeho krněnstva v Wannieck ještě nebyla, došla jsem tak akorát do Café Práh. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak honem tam, v dubnu už tam možná budou jenom ty buřty;)

      Vymazat
  2. My jsme si doma už pobrečeli... No nic, jdu to podepsat, díky za odkaz. Světlana

    OdpovědětVymazat