Moje první setkání s čočkou
na jiném místě než v polívce či ve školní jídelně doprovázené párkem proběhlo
před nějakou dobou ve Skotsku, když jsem byla na zkoušku v jedné tamější
kavárně. Servírovali tam čočkový salát a já si říkala, že to je fakt
neuvěřitelný, co ti Skoti dokážou splácat. Jenže to jsem byla zaslepena jinými
skotskými kombinacemi, jako macaroni cheese s bramborama nebo hrozinky a čipsy
narvané do sendviče. Čočkový salát jsem v tomto případě brutálně
nepochopila.
Další setkání
proběhlo tento podzim, když jsem lítala po městě a dostala hlad. Nerada žvejkám
suchej rohlík, tak jsem v obchodě zamířila k salátům. A tam, vedle kuskusu a Quinoy (tož
takový zrní), ležel v krabičce čočkovej salát. A když on tak na mě mrkal,
tak jsem si ho tentokrát koupila a snědla. A bylo to hodně dobrý. Tak jsem ho
doma trochu vymazlila a zde se s vámi dělím o postup.
Na zhruba čtyři
porce (pokud to ovšem nesežerete celý sami – v tom případě pozor na letový
provoz;) budete potřebovat:
- dva šálky zelené předvařené čočky - seženete určitě v DMku a možná i v M&S. Klasickou hnědou čočku radši nepoužívejte - ta hrozně změkne. Čočka zelená si i po uvaření zachová tvar a určitou tvrdost, bude z toho tedy salát a ne kaše. Když neseženete zelenou, nahradila bych radši černou nebo červenou. Le Puy zelená čočka, kterou používám já, vypadá za syrova takto:
Zdroj: http://www.brooklynfarmhouse.com/2009/01/05/lentil-soup-with-prosciutto/ |
- jedno velké rajče
- menší fialovou cibuli
- jednu cuketku
- hodně čerstvé petržele
- dobrou hořčici
- olivový olej
- balsamiko
- sůl a pepř
Ze všeho nejdříve si
ve vodě uvařte čočkou, což zabere tak čtvrt hodiny, slijte a nechte chládnout.
Čočka by neměla být úplně měkká a nedejbože rozvařená na hadry – to byste z toho
měli kaši. Cuketku nakrájejte na malinký kostičky a na oleji osmahneme tak, aby
trochu změkla a nebyla syrová.
Rajče a cibuli
pokrájíme taktéž na kostičky a nasekáme petržel, aby's dlouho vydržel. Pokud si myslíte, že to s tou petrželí můžete vošulit a bude to dobrý i bez toho, tak nebude - petržel je v tomto receptu zcela zásadní. Posléze to
všecko smíchejte dohromady (čili uvařená čočka, osmažená cuketa a zbytek
syrovej…).
Zálivka je vlastně
taková vinegreta – v misce či sklince smíchejte velkou lžíci hořčice,
balsamika a oleje; osolte, opepřete a dobře rozmíchejte. Pokud se vám to nezdá
moc tekutý nebo naopak hustý, změňte si poměr dle libosti. Následně zálivku
kydňete do salátu a opět promíchejte.
Takto je možno
prakticky hned konzumovat, nicméně doporučuji nechat odležet aspoň půl hodiny,
ideálně v ledničce do druhého dne. Je to pak o dost lepší.
Já jsem salát
vždycky jedla samotnej, nicméně mám takovej pocit, že by se to hodilo k nějaké
pěkné rybce, jiný maso si k tomu moc představit nedokážu.
Na mojí děsné fotce z telefonu (která nebyla určena na blog, ale pro mé vlastní potěšení) salát vypadá takto.
Na mojí děsné fotce z telefonu (která nebyla určena na blog, ale pro mé vlastní potěšení) salát vypadá takto.
Nejsem si ale jistá, jestli by tohle někoho namotivovalo k přípravě zde popisovaného pokrmu, čili jsem na internetu našla fotku, která se mýmu salátu celkem dost podobá. Jinými slovy, mělo by to vypadat nějak takhle:
Zdroj: http://www.thenourishinggourmet.com/2009/05/simple-lentil-salad.html |
Tímto lobbuji za
čočku, protože si to rozhodně zaslouží! Upozorňuji, že rozhodně nejsem osoba
žijící na „králičí“ stravě, čili když řikám, že je to dobrý, tak je to dobrý i
pro konzumenty stejků a vepřoknedlozel (čili mě).
Update 8.3.2013 - tak jsem ho dneska konečně ukuchtila a zde přikládám obrázek. Howg.
Update 8.3.2013 - tak jsem ho dneska konečně ukuchtila a zde přikládám obrázek. Howg.
Dobrou chuť a hezkej víkend přeju
La Petite Anne
Šošovička rules! Já miluju červenou. Dělám hustou polívku s rajčaty a rozmarýnem anebo indickej dhal. Mňamajz. Salát u mě asi neprojde, anžto tu petrželku moc nemusim, ale Adámek mi utrhá ruce :-) Dík za tip!
OdpovědětVymazatJé to je škoda, s tou petrželí je to fakt super. Ale myslím, že kdybys tam dala bazalku nebo koriandr, tak by to bylo taky dobrý. Jak se dělá indickej dhal? Zní to jako něco, na co mám chuť:D
VymazatJe to skvělý hlavně teďkonc v zimě, neb si to můžeš udělat pálivý jaxviňa :-) Todle to podle mě dobře popisuje: http://www.taste.com.au/recipes/14107/lentil+dhal.
OdpovědětVymazatKoření dávám s obměnama jak mě napadne. Hlavně zázvor, skořicu, bobek, chilli, kari, kurkumu... Dobrý je si v nějakým kořenářství (šilingrák, alfa pasáž) nechat namíchat nějakou indickou směs. Žůžo.
To vypadá velmi chutně! Fmfmfm, to si asi udělám:)
VymazatVýborná záležitost! Omlouvám se za zprznění receptu - místo cukety jsem použila salátovou okurku a papriku a přidala trošku bazalky - a je to luxusní, nikdy bych tomu nevěřila. Dík za tip a příště to zkusím přesně podle receptu ;-)
OdpovědětVymazatMyslím, že alternativ čočkovýho salátu může být překvapivě hodně, takže to za žádné zprznění nepovažuju:) Mimochodem, zkoušela jsem dát salát jako přílohu k rybě, jak jsem psala v článku, a bylo to supr, tak třeba tip pro příště:) Jsem moc ráda, že to někdo vůbec zkusil a že chutnalo!! :) Takže díky!
VymazatDneska jsem si kvůli tomu koupila nekřesťansky drahou čočku, ale stálo to za to! Kdybychom zbytek salátu neměli na zítra s drahým na oběd, sežeru to všechno ještě teď :) (hele, já rýmuju!)
OdpovědětVymazatA taky užívám zbytečně moc vykřičníků...
VymazatHehehihi, kdyby všechny komentáře byly jako tyhle, hned by byl svět veselejší!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D
Vymazat