úterý 10. srpna 2021

Zahrada na terase - bdím a sním

Jedna z největších výhod našeho budoucího bytu je bezesporu naprosto obří terasa. Roky byla využívaná jen sporadicky, prakticky je to tedy taková tabula rasa, kde se hodlám v budoucnu dost realizovat. A bohatě si vykompenzovat to, že nebudeme mít nikdy zahrádku. Sice k té realizaci dojde asi až za pár let, až se nám podaří zase naspořit nějaký prachy, ale snít a plánovat můžu už teď, no ne?

Plán je takový, že to bude prostě zahrada. Sice na střeše, ale jinak se vším všudy a navíc bez sekání trávníku, ha! S kytkama, zeleninou, grilem, válecím nábytkem, markýzou a snad i nějakýma stromkama či kýho šlaka.

Nějakou dobu už tudíž googlím heslo "rooftop garden" a áchám a óchám, takže se pochopitelně musím podělit o své nálezy.

1. Tahle terasa je podle mě naprosto boží, osázená je tady totiž přímo střecha. To je pro nás bohužel nerealizovatelný, ale přiblížit se tomu vyznění bych si přála velmi.

zdroj
2. Přemýšlím, jestli by náš dům unesl takhle obří stromy a jestli by ty olivy v zimě umrzly či ne...

zdroj
3. A když snít, tak pořádně. Bazén je samozřejmě totálně mimo (to by určitě ruplo a proteklo, úplně to vidím!), ale nebudu předstírat, že by to nebylo boží. Jako čvachtat se tam by bylo boží, ne to že by to ruplo
4. A zde se dostáváme k takové řekněme realistické inspiraci. Vysoký truhlíky s okrasnýma travinama a bylinkama po obvodu bych určitě chtěla
zdroj

5. Nějaký sezení na míru by taky nebylo od věci

zdroj

6. A do toho i nějaká romantiše květena, ideálně taková, na kterou nebudu mít alergii
7. Tohle je bazének tuším Cindy Craford. Hele jako šlo by


zdroj

8. Ježííííš už aby to bylo!

zdroj

9. Přesně takhle nějak bych si přála, aby ty truhlíky byly osázený. Přiznám se ale, že zahradnímu plánování vůůůůbec nerozumím. Neznáte nejakýho šikovnýho brněnskýho profíka?

zdroj

10. A jeden silnej kalibr na závěr. Aktuálně intenzivně přemýšlím, jak na to vydělat. Ani se neptejte, jaký šílenosti mě zatím napadly! 

zdroj

Dobrý, co? Ach jo. Jestli máte někdo zahradu na terase, budu ohromně ráda za vaše tipy!

Tož pá

post signature

12 komentářů:

  1. To bude určitě nádhera.My máme za domem plácek,kterému říkám hrdě zahrada.A máme ho společně se sousedy,což je trochu problém,protože mně se líbí spíš džungle a sousedka chce mít sestříhaný trávník,sestříhané keře podle pravítka a neustále pleje.Bohužel,většinu toho,co zasadím mi iniciativně vypleje.Letos jsem na to vyzrála a sázela jsem co se dalo do nádob,tam mi to nevypleje.A během léta běhám a přenáším květináče sem a tam.https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4023324267706920&type=3 .A pořád ležím v Pinterestu,jak jinak https://cz.pinterest.com/mirkakimlova/zahr%C3%A1dka/.Tak držím palce,ať vám to vyjde.Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Mirko, snad to jednou klapne! A ten váš společný plácek náhodou vypadá ohromně mile, závidím!

      Vymazat
  2. Tyjo, to bude krása! Hele, a to se pak asi zalejva hadicí z bytu? Ja hospodařím jen na parapetu balkonu a mam pocit, ze furt jen taham vodu... Jinak se zahradním architektem neporadim, ale mama chtela naplánovat zahradu na chatě, architekta dlouho hledala a nakonec sla na kurz. Bylo to myslim na tri vikendy a hrozně si to chválila. Chytla nějaký obecný zasady a tipy, ale primárně kazdy delal projekt vlastní zahrady. Akorat to bylo v Praze. Ale divila bych se, kdybyste u vas neco podobnyho nemeli... B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme kohoutek přímo na terase - i když je aktuálně k ničemu, protože tam nic neroste a díky kachlím je tam v létě asi 80 stupňů :D

      Jinak kurz je hodně dobrej nápad teda, máma dobrá!

      Vymazat
    2. On ten kurz byl trochu projev latentní lakoty :-) Navrh od architekta je fakt pálka a máma nemohla najit nikoho, ze by z nej byla unešená. Pak našla tuhle architektku, co pořádá i kurzy, tak si řekla, že buď to zvládne jen s kurzem (=poměrně levně), nebo si ji aspoň oťuká a svěří jí to. Byla fakt spokojená.

      No a kohoutek je super, to se bude zahradničit jak po másle. Jsem zvědavá, jak pořešíš sezení, budu to taky výhledově řešit... B.

      Vymazat
    3. A jak dopadla zahrada na chatě? Mně to teď od článku šrotovalo jak o život, tak už jsem i napsala našim truhlářům, kteří zdá se dělají všecko. Kytky pak budou asi metodou pokus omyl :D

      Vymazat
    4. Kvuli covidu to dvakrat odložili a konal se až behem zahradnické sezony. Takze navrh je ještě mokrej a zatim se vytipovávaji květináče a dodavatelé. Ale architektka mela zajímavé napady, bude to myslím super. B.

      Vymazat
    5. Tak super! Ta naše terasa bude myslím taky zrát nějakou dobu, ehm

      Vymazat
  3. Držím palce, aby to v skutočnosti bolo ešte krajšie, ako na vyhliadnutých inšpiráciách. Určite aj bude!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Aničko, v Brně je na tohle nejlepší Pavla Plevová z http://www.ateliernakolene.cz/ P.S. kuchyň je fakt nádherná

    OdpovědětVymazat