neděle 6. května 2018

DIY návod na velké papírové růže + šablona

Helou! Dneska mám pro vás návod na vytvoření téhleté šílené záležitosti, která je zároveň hlavním důvodem toho, proč se tu dlouho nic nedělo. Už od února vyrábím jak idiot miliardu těchletěch papírovejch kravin, tedy květin - a konečně mohu s uspokojením prohlásit, že mám hotovo! Čtvrt roku v obležení papírovejch odstřižků, vláken z lepidla, spálenejch prstů, marvelovek a naprosto nulové schopnosti koncentrovat se na jakejkoliv jinej projekt. Jestli to stálo za to? To se teprv uvidí, spíš asi ne, cha!

Na co jsem tyhlety růže vyráběla vám prozradím v některém z dalších článků, protože tenhle má už i tak zhruba deset kilometrů. Každopádně růže jsou samy o sobě fakt moc pěknou dekorací na zeď, na večírek, na dárkové balení, svatbu, do dětského pokoje.... Jedna tato růže o průměru cca 20 centimetrů vám po troše cviku zabere zhruba půl hodiny, ale při sledování filmu i dýl. Pokud se plně soustředíte, tak to zas frčí mnohem rychleji.


K výrobě těchto velkých papírových růží budete potřebovat následující:

  • papír vyšší gramáže - já měla křídový z vlastních zásob a dvě balení 130 g perleťového papíru z tohoto eshopu (z jednoho balení bylo tuším dvanáct nebo třináct růží)
  • tavnou pistoli a lepidlo
  • tužku, nůžky, podložku
  • šablony
  • trpělivost a odhodlání (jste teď namotivovaní se do toho pustit, co?)


Já jsem si šablonu vyrobila sama a bylo potřeba několika pokusů, než se mi podařil optimální výsledek. Dávám tedy všanc co jsem vyrobila, když si šablonu vytisknete ve správné velikosti, měli byste dojít ke stejnému výsledku jak já.

Na jednu růži budete potřebovat 8 lístků velikosti S, 12 lístků velikost M a 6 lístků L. Pokud budete chtít, eLek můžete teoreticky přidávat třeba donekonečna, až budete mít růži velikosti kola od traktoru.
Šablony doporučuju na papíry obkreslit v tomto rozložení a následně stříhat po šesti listech - ze dvou "balíčků" po šesti listech získáte materiál na 3 růže, vždy budete ovšem muset zvlášť nastříhat ještě listy velikosti L. Ty se vejdou na A4 třikrát, čili k těmto dvakrát šesti listům budete potřebovat ještě dva listy se třemi Lky. Pokud chcete růži jenom jednu, stačí vám vystřihnout čtyři listy v tomto rozložení + dostříhat dvě Lka.



Vystříhané lístečky si pak jednoduše ohněte v ruce tak, aby víc připomínaly opravdické okvětní lístky. Na youtube jsem viděla jak lístky ohýbají tupou stranou nůžek jako pentle, ale mně se tento postup neosvědčil - je zbytečně zdlouhavý a jemný papír spíš ničí.


 Velikosti S si spojte do tvaru psích kostiček a můžeme se vrhnout na tvorbu středového poupátka!


Stačí nanést lepidlo na kulaté okraje a následně ohlé rožky zahýbat dovnitř.



První dva spojené lístky přilepte kapkou na další "kostičku" tak, aby se vám střídal "směr" lístků. Pak opět naneste trochu lepidla na oblé části papíru a přilepte...


...takto. A pořád dokola, dokud vám eSka nedojdou.



A teď bacha. Ohnete si Mkový lístečky stejně jako ty nejmenší, ale lepit je nebudete ohnuté dovnitř, ale ven. Jde to sice i naopak (zkoušela jsem), ale růže pak bude hodně taková nahuštěná a pořádně se vám neotevře. I když to bude ze začátku vypadat divně, věřte mi, bude to gut.


Čili zde názorně - lístky si přilepíte spodním okrajem k poupátku tak, že se vám oblé okraje budou ohýbat směrem dolů na podložku.


Lepidlo si teď nanesete ve dvou linkách po okrajích, zhruba do půlky lístku.


A pak je třeba si osvojit fígl - palec a prostředníček strčíte pod list, zatímco ukazováček nad něj. Ukazováčkem pak mezi prsty zatlačíte tak, až se papír prohne - a vy ho tím pádem k poupátku přilepíte s fukem uprostřed.


Takto. Oblé rožky pak ještě růčo ohněte směrem ven.


Takhle:


A na přeskáčku v tomto pokračujte do chvíle, než vám zbudou čtyři lístky.


Ty nelepte jak doposud, ale diagonálně - na rohy (či přímo mezery), které se vám na spodní straně růže vytvoří.


No a nakonec Lka. Ty mi přišlo nejlepší rozmístit tak, že napřed nalepím dvě naproti sobě, a pak do vzniklých mezer přidám vždy dva zbývající listy.


U eLek už zas není potřeba dělat lepidlem linky, ale stačí dva body. S velkými listy si při schnutí jde pomoct i tím, že si nový list přidržíte prsty, které strčíte dovnitř růže.


Došli jste až sem? Tož to přijměte mé srdečně gratulace, protože se z vás právě stali šťastní majitelé zbrusu nového a turbo efektního lapače prachu! Cha!



Tak. V příštích padesáti letech neplánuju udělat už ani jednu. Jestli vás zajímá, kolik jsem jich udělala, počkejte si na výsledné DIY, které bude brzy! Jako určitě ještě letos...

Tak co půjdete do toho?

Krásný nedělní večer vinšuju
post signature

4 komentáře:

  1. Cha, jsem se dost pobavila, takhle po ránu! Zkoušet to teda nebudu, ale kdyby mě to popadlo, tak aspoň vím kam jít a jsem napnutá jak kšandy co to bude za projekt! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak aspoň k něčemu to bylo :))) Jako musím přiznat, že jsem si to představovala jednodušší :D

      Vymazat
  2. Ruže sú nádherné, ja som robila na svadbu dcéry skoro pol metrové, takže viem aká robota to je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, byla to fuška! Půlmetrové?? To teda čučím, ty musely být parádní!

      Vymazat