neděle 20. listopadu 2016

DIY polstrované čelo postele (konečně!)

Je to dost neuvěřitelný, ale po letech se mi konečně podařilo zrealizovat jeden vytoužený projekt, a to sice vlastnoručně vyrobené a očalouněné čelo postele. Poprvé jsem o DIY čelech psala již na začátku roku 2013, můžete mi tak směle gratulovat k největšímu prokrastinátorovi na zeměkouli. 

Realizace se samozřejmě neobešla bez vydatné pomoci mého Jiřího, bez kterého bych tu OSB desku vezla z Bauhausu asi autobusem. A taky bych měla spousty třísek v prstíčku. A neměla bych čalounický knoflíky. Nicméně! Nejhorší je na tom všem ta příprava - samotná realizace je na jedno odpoledne, v podstatě na tom nic až tak není. Možná je to ale tím, že mám za sebou čalounění křesla, tak mi to teď přišlo děsně easy. 


Ze všeho nejdřív je potřeba sehnat si desku. My pořídli OSBéčko klasicky v Bauhausu, kde nám ji i ořezali na požadované rozměry 180 x 125 cm (respektive chtěli jsme 130, ale šířka byla daná takto). Tahle sranda nás vyšla na něco přes 400 korun. V témže obchodě jsem pořídila i molitan, tloušťka 2cm, dvě role, cena asi pětikilo za obě. I když už se v této chvíli blížíme tisícovce, celková pořizovací cena se oproti čelu koupenému furt dost vyplatí. Jakože o několik tisíc vyplatí. Fakt!



Deska nám přes noc provoněla chodbu (Vánocééé), ale trochu zacláněla - hned druhý den jsme se tak vydali pořídit zbytek zásob a vrhli se na to.

Jeden z důvodů, proč jsem tento projekt tak odkládala, byl ten, že jsem nemohla natrefit na tu správnou látku. Nakonec jsem vzala jednu ze dvou použitelných, které v brněnském Řempu měli. A sice jsme chtěli světlou šedou (když už se u nás nedá sehnat žádná mexická výšivka), ale nakonec máme zelenou. Člověk míní, prodejny Kars mění. Místo světlé a studené ložnice máme najednou bohémsky teple útulnou. Málem jsme z té postele dneska nevylezli.

Ale zpátky k věci - kromě látky jsme napoosmdesáté sehnali i čalounické knoflíky, tři koruny za kus u Stoklasy. Na ty ale bylo potřeba vyvrtat do desky díry. Rozhodla jsem se pro čtyři knoflíky v jedné lajně (stejně s molitanem o tloušťce 2 cm bychom "diamantového" efektu nedosáhli), které jsem předem rozměřila a Jiří vyvrtal. Stačí fakt tenučké, jenom aby prošla jehla...


Následně přišel na řadu molitan. Ten jsme přilepili po sekcích tavnou pistolí, můžete zkusit i lepidlo ve spreji, ale to mně naposled vůbec nefungovalo.


Desku jsme pak položili na vatelín (z Řempa), který jsem pak kolem dokola pořádně přisponkovala.


To nejsem já!

Víceméně stejně jsme pak postupovali i u látky, u které jsme se ale rozhodli desku zvednout, abychom měli přehled o tom, jak je látka vypnutá.

Následně přišly na řadu knoflíky. Chce to trochu trpělivosti, ale za ten efekt to stojí!



Knoflíky jsem pak prošila skrz naskrz a pořádně utáhla. S tím mi pomohly obyčejné knoflíky, protože tak velký uzlík, aby neprošel dirkou po vrtačce, asi jen tak neuděláte. Co se mi zdálo volné jsem ještě víc dotáhla a přišpendlila sponkovačkou.


A takhle to dopadlo...


Nejtěžší fáze byla to v tý tmě vyfotit.


Čelo v tmavé zelené barvě komplet změnilo vyznění celýho pokoje, což je na jednu stranu super, ale na druhou taky trochu blbý. Můj milovaný háčkovaný přehoz, který jsem ulovila na blešáku v Janově, se k čelu nehodí ani trochu. Byl nahrazen OYOY dekou z obýváku, která se k němu naopak hodí skvěle, akorát teď chybí v tom obýváku.... To sou trable, co?

Mňo, kdybych to shrnula, tak:

1. konečně máme čelo a ložnici jako normální lidi, jupí!
2. konečně mám doma něco zelenýho!
3. a ten zbytek holt počká, no

Krásný nedělní večer vinšuju a dlouho oddalovaným DIY projektům třikrát na zdar!
Zdar, zdar, zdár
post signature

25 komentářů:

  1. Teda Aničko, fantastická práce! A přesně tenhle odstín zelený já teď děsně žeru. Moc se vám to s Tvým fešným pivařem povedlo:)

    OdpovědětVymazat
  2. Wau pecka! A ta zelená je boží...Jste šikuly:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujem Rady, zelená je prostě dobrá, je to tak. :)

      Vymazat
  3. Zelená je dokonalá, výsledek dokonalý a knoflíky jse přidělali teda až po zasponkování? Ale u 2 cm molitanu, to asi nevadí. Stále kokatuji s myšlenkou čalounění ale mám strach z těch knoflíků, že se mi látka pokrabatí. Vy máte úžasný výsledek. Super. Hezký den, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) Jinak knoflíky šly až úplně nakonec - vzhledem k tomu, že mi nešlo o žádné velké tuftování, je to myslím jedno. S vypnutím jsme si ale dali docela dost záležet, to je zas pravda. Pokud by byl molitan ovšem víc jak řekněme 5 cm, pak už bych sponkovala "po".

      Vymazat
    2. Díky moc za odpověď, výsledek máte dokonalý! Barva dokonalá, nakonec možná lepší než šedá, alespoň v této expozici;) Hezký den, Eva

      Vymazat
  4. Naprosto bozi! Diky, Anko, moc za diy. Vase zalena neodolatelna. Hned bezim do hobby marketu. Mozna se postesti a budu mit celo taky jako normalni clovek :)) Jo, a diky za cely tvuj blog ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za tenhle krásný komentář Šárko! Úplně jsem se z něj zatetelila radostí :))(fakt!)

      Vymazat
  5. Peckovní, jseš šikula nejšikovnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to bude asi tím dlouhým rozmýšlením před akcí :D

      Vymazat
  6. Aničko, vypadá to skvěle! Čelo postele jsem také řešila, ale trošku jinak. Ušila jsem na čelo postele návlek. Základní byl z vatelínu a navrch z bílého plátna z Ikea. Má to jednu velkou přednost, dá se vyprat.

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den,
    nádherné čelo. Chystám se na své první čalounění, také čelo postele. Už mám téměř vše připravené, ale použila jsem silnější molitan z jedné staré matrace. Myslíte, že je možné potáhnout jej bez vatelínu případně místo vatelínu použít podkladovou obyčejnou látku?

    Kristýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Kristýno, raději použijte alespoň podkladovou látku, pokud nemáte vatelín. Budete molitan zahýbat přes rohy desky? Pokud ne, látka by se vám tam pak mohla prodřít, i proto je fajn ta podkladová vrstva...

      Vymazat
  9. Dobry den, muzu se zeptat, jak mate prichyceny celo k posteli nebo jestli prisroubovane ke zdi? Predem za odpoved.
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čelo je zavěšené na dvou skobičkách - na zadní stranu čela jsme natloukli dvě trojúhelníková "očka" z Bauhausu, do zdi dvě skoby (docela malé, dole se čelo opírá o zem, nevisí celé v luftě) - no a pak to chce trochu párové snahy o zavěšení. Vyžaduje to dobré měření a trochu šikovnosti, ale nic nemožného a drží to parádně :) Díky za dotaz, nechápu, jak jsem to mohla v článku vynechat!

      Vymazat
  10. Milá Aničko, je to krása a pustila jsem se konečně do toho taky. Čelo hotovo a zasekla jsem se na knoflících - mám ty samé, ale zatím jsem nepřišla na to, jak je BEZ LISU A DALŠÍCH UDĚLÁTEK potáhnout. Jehla, nit, lepidlo? Nemáte fígl? Díky předem a zdravím:-) Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem je vmáčkla jenom rukou, žádnej lis ani nic jinýho jsem neměla...Jenom té látky nesmí být moc, to bylo klíčové, dobře to obstřihnout. Všechny mi doteď drží, jenom jeden vypadával, tak tam jsem dovnitř kápla trochu lepidla :) Tak snad se zadaří, gratuluju k novému čelu a ať slouží!

      Vymazat
  11. úzasne!!!! Ja koketuji s myšlenkou, že bych nejak koupila polstrování, co býva na dveře jakoby koženka a udelala z toho :-)

    OdpovědětVymazat