středa 13. ledna 2016

Stockholmský byt na leden

Né že by se jaro nějak extra blížilo, ale je fakt, že moje myšlenky už se tak nějak toužebně ubírají směrem ke světlu, čerstvému vzduchu, světlým barvám a tak všelijak podobně. A tenhle stockholmský byt mi do tohodle pocitu zkrátka tak nějak pasuje.

Tento interiér se objevil na legendární švédské realitce Fantastic Frank, takže už byl samozřejmě dávno prodán. Předpokládám, že za nějakou slušnou pálku.

Líbí se mi, jak lehce jsou v tomhle interiéru zkombinovány relativně neutrální prvky s pár extra kousky, jako je třeba reliéfní komoda,výrazné industriální svítidlo nebo originální zrcadlový stolek.



Že z českých bytů vymizela historická kamna a krby je podle mě ohromná škoda. Moji naivní otázku "proč" velmi prozaicky vysvětlila paní Táňa v komentáři pod bytem na prosinec. V šedesátých letech přišla bytová správa...



Hrozně mě zaujala hlavně ta komoda s geometrickým reliéfem - něco podobného bylo k vidění i letos na Designbloku a já se to ve vlastním návrhu snažila procpat i k sestře do pokoje. Neprošlo.


Na umělecké objekty a dekorace se najde místo i v tom nejstřídmějším interiéru. Fakt!






Barevné akcenty na bílém pozadí dělají divy, to už vím dávno.


Kdybych měla jednou přesně takovouhle kuchyň, tak jsem úplně spokojená - bílá, přírodní dřevěná deska a bílé kachličky s černou spárou.


To ta kytka jako nechcipne takto???





Při pohledu na tuhle sprchu úplně jihnu - šmarja tam by se to rozjímalo!


Obrázky odsud. Tož co vy naňho?

post signature

11 komentářů:

  1. Moc krásný byt, FF navštěvuju poměrně často, takže ho už znám, ale vždycky se při pohledu na něj prostě zasním..má všechno! Parkety, vysoké stropy, krásné dveře, kamna, bílou kuchyň s dřevem a kachlíkama.. Prostě nádhera.

    Michael
    Vyhraj Nikon D5500

    OdpovědětVymazat
  2. - superskvely ♥
    plus koment ke kytce rozjasnil den :D

    OdpovědětVymazat
  3. Je super! Takový jemný, klidný, ale přitom spousta zajímavých detailů! Líbí se mi moc kožené křeslo v koutě a ty nenápadné barevné akcenty, které díky té čistotě vlastně vůbec nevnímáš, jenom to rozjasňuje celý interiér! Boží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď jsi úplně přesně popsala můj pocit z toho! Je to vlastně celé dost neutrální, ale přesto jsou tam takový špeky, že je to díky ním takový svěží celý....

      Vymazat
  4. Aňéz, per to do mě! Víc krásných interiérů! Potřebuju si spravit chuť z těch španělských bytů, které obýváme, nebo nás teprve čekají...
    O tom, co dokázala provést komunistická bytová správa, bych mohla dlouze vyprávět... U našich v domě byl na každém ze tří pater jeden velký byt (barák je, tuším, rok 1925), komanči každý ten byt přepažili a udělali z něj dva. Naši to pak koupili a svůj byt dali do původní podoby, ale například původně rodina vedle nich bydlela v podstatě v šatně a pokojíku pro služku (co na tom, že ta šatna byla velká jako náš obývák :))) ). Ale v bytě nad našima jsou původní kamna a byt je k pronájmu. Nechceš do Teplic? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je to taková hrůza?? To snad né!

      To zmenšování mě samotnou dost rozčiluje, některý byty z počátku minulýho století měly třeba pět ložnic, takže když přišel komunista, narval do secesních baráků příčky a z jednoho bytu udělal čtyři. A přijde mi, že až doteď je v architektuře patrná častá tendence stavět co nejmenší byty, s pokojema po deseti metrech. Jak jsem se teď stěhovala, tak jsem nad tím dost přemýšlela, jak mě ty králíkárny vlastně dost nebaví a nechtěla bych v tom žít. (tak to sem se teď zas tak trochu nahlas zamyslela :D)

      Vymazat
    2. Hrůza to byla. Ale tu velikost bytů, jaká byla standardem za první republiky, není určitě z kapacitních důvodů možné udržet. Bylo to extrémní a stejně to bylo jen pro honoraci. Našich dům, který má tři patra tenkrát nechal postavit židovský továrník pro svojí dceru. (Celkem to jsou dva identické baráky, co stojí vedle sebe, protože dcery byly dvě.) Do toho baráku se pak za komunistů vešlo celkem asi 8 rodin, ale původně byl jenom pro tu jednu dceru a její služebnictvo. Docela šílené.

      Vymazat
    3. Jo, teď mi došlo, že ta hrůza byla myšlená na ty španělské byty... :)
      Tak jo, to teda hrůza je. :)

      Vymazat
  5. V tomto byte je snáď všetko, čo sa mi páči a čo chcem / potrebujem / whatever. Kožené kreslo v rohu izby na čítanie, kaktusy, veľa svetla, biela farba, drevené parkety, vysoké stropy, drevená pracovná doska v kuchyni... Och!

    Patrik
    Mes Hommes

    OdpovědětVymazat