Jeden z nejjednodušších existujících receptů na dezert je bezesporu panna cotta. Jako celá italská kuchyně je panna cotta vlastně takové kouzlo, kdy z mála ingrediencí pomocí nějakého toho abrakadabra vykouzlíte něco naprosto skvělýho. Můžete ji servírovat jak s ovocem, tak s karamelem nebo čokoládou - třeba podle sezóny. Navíc je to dezert lehký, takže chystáte-li slavnostní večeři o pěti chodech, na kalíšek panna cotty si to místo v pupku najde každý.
A co budete potřebovat?
- 500 ml smetany
- 5 lžic cukru
- vanilkový lusk/lžičku vanilkové esence/pasty
- 3-4 malé plátky želatiny
- něco navrch - já protentokrát použila borůvky s cukrem a bílou čokoládou
Na začátek si ponořím plátkovou želatinu do misky se studenou vodou a nechám ji nabobtnat. Když nabobtná a je měkká, vodu vyleju a želatinu vyždímám.
Následně si v kastrůlku smíchám smetanu s cukrem a vanilkou (buď vyškrábnu lusk a všechno to hodím dovnitř nebo zkrátka přidám lžičku pasty/esence) a míchám, dokud se cukr nerozpustí.
Jakmile se cukr rozpustí a smetana tak trochu vaří, přidám vyždímanou želatinu a míchám, dokud se nerozpustí. Pak vypnu a liju do skleniček. Já neplánovala nic vyklápět, ale pokud vy chcete, je dobrý si nádobku vylít třeba likérem, aby to šlo snáz.
Panna cottu strčim do ledničky a nechám jí tam chladit minimálně jednu hodinu, ale ideálně samo mnohem dýl. Jakmile mi trochu ztuhla, svařila jsem si borůvky s cukrem a ty nalila do skleničky přímo na smetanu. Protože jsem byla mírně hrr, smetana mi navrchu trochu povolila, trošku jsem to teda pošmrdlala druhou stranou lžičky a vyšlo mi z toho takové panna cottové latté. Je to samozřejmě úplně schválně.
No a pak už stačí akorát přidat čerstvé borůvky, hoblinky bílé čokolády a snítku máty....a lžičku.
Doba přípravy: maximálně 15 minut plus chlazení (min. 1 hodina)
Doba konzumace: cca 30 sekund
Mamka: "co to je to navrchu?" Já: "eidam."
Děláte doma panna cottu? A s čim?
Buon appetito!
Ja zrovna dneska mela po obede koksovou panna cottu s malinami. Mnam! Je to skvely dezert.
OdpovědětVymazatZávist, já taky chtěla dělat původně s malinama, ale neměli je... Dezert je to boží, vo tom žádná! :)
VymazatAž ji budeš dělat příště, ulej mi kus do obálky a pošli prosím. Chutě na sladké mě přepadají teď s takovou náhlostí, že bych při domácí přípravě sežrala horkej borůvkovej rozvar, zapila to smetanou a pak žužlala kousky tvrdý želatiny. A to přece nemá styl!
OdpovědětVymazat:D :D to styl má, to je správnej gastro punk! Ale jinak panna cotta je tak ízy a rychlá, že to bys stihla v mezičase mezi chutěma :))
VymazatTo je ale krásný talířek s tím červeným pruhem. :) Samozřejmě borůvky s eidamem taky. :D
OdpovědětVymazatKonečně někdo ocení můj ftip :D Jinak to je hliněná miska vylitá glazurou jenom vevnitř :)
VymazatA to ty sama sis vylila jí tam? :P
VymazatDepák, to je suvenýr odněkud, ale už nevim odkud:)
VymazatEidam!!! :))) Panna cottu nedelam, pac jsem si myslela, ze je to tezky a narocny a zdlouhavy (nevim proc jsem si to myslela, ale to je tak u me se vsim). Ale ted udelam! Jen nevim, kde se kupuje platkova zelatina... :-/ Pekny den, Iveta
OdpovědětVymazatÚplně normálně v sámošce u prášků do pečiva a dortových želé ;)
Vymazat