úterý 17. června 2014

Čokoládový dort se šlehačkou a malinami

To jsem zase tudle jak měl táta narozeniny dostala náhlý záchvat inspirace a vymyslela tenhle dort. Teď před pár dny jsem ho jako poděkování někomu za něco pekla podruhé, ovšem ve variantě s pařížskou šlehačkou. Můžete si tedy vybrat, výborné jsou obě dvě varianty.

Jak na to? Korpus je prakticky ten stejný, jako z tohoto receptu. Peču pořád tenhle, protože je prostě nejlepší, nejjednodušší, nejvláčnější, nejmňamóznější a vůbec. Na celý dort si připravte:

  • 160g polohrubé mouky mínus 2 lžíce (vysvětlim dále)
  • 160g krystalového cukru, ideálně třtinového, ale nemusí být
  • 4 vejce
  • 4 lžíce oleje
  • prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • tři tyčinky ledové kaštany
  • 50g másla
  • 50g smetany
  • 50g cukru
  • 2 kelímky šlehačky
  • prášková želatina (NE dortové želé)
  • maliny/třešně - mražené či čerstvé a ideálně obojí + pár lžic cukru

Tajemství úspěchu korpusu tkví v tom, že se nejprve ušlehá sníh a do něj se přidá cukr. Vznikne cukrová hmota, do které se následně kydnou žloutky rozkvedlané s olejem a naposled mouka s kakaem a práškem do pečiva. Mouky na bílý korpus má být 160 gramů, ovšem pokud chci kakaový, musím odebrat stejné množství mouky, jako přidávám kakaa. Já si tedy z váhy oddělám zhruba dvě lžíce a dosypu kakao do těch 160g nebo i míň, protože kakao je podle mě o dost lehčí. Mňo, tohle peču na 190 stupňů zhruba dvacet minut, nevím přesně, čas nesleduju, ale zkrátka čekám, až je to upečené...


Když mi chladne korpus, nachystám si náplň. Ve skleničce si zaleju tak dvě lžičky mleté želatiny troškou horké vody a pečlivě rozmíchám. Želatinu pak nechám vychladnout. Jak to tak chladne, vyndám maliny z mrazáku a povařím je s několika lžícemi cukru. Šťávu pak sleju a jako vedlejší produkt mám malinový sirup!Když mi vychladne želatina, vezmu si mísu a kelímky šlehačky a strčím je na pár minut do mrazáku. Šlehačku chci podchladit a mísu vychladit - bude se pak mnohem líp šlehat. Následně šlehačku klasicky vyšlehám a jakmile začne být hustá, přidám tak dvě lžičky želatiny a šlehám, dokud není konzistence zhruba takováto:
Jinými slovy prostě tuhá. Pak si rozříznu korpus, kydnu na něj půlku šlehačky, na ni rozvařené maliny (případně můžu přidat hrst čerstvých, ale pouze čerstvé by byly hodně kyselé) a to celé přikreju druhou půlkou šlehačky a korpusu.


Polevu i připravím tak, že rozpustím cukr, smetanu a máslo v kastrůlku. Když se tyhle tři ingredience spojí, vypnu plamen a přidám nalámané ledové kaštany. Potom směs míchám, dokud se čokoláda nerozpustí a hned liju na dort. Polevu pak nechám v ledničce ztuhnout....a voilááá! Ňam ňam ňam ňam



Dobrou chuť!
post signature

6 komentářů:

  1. Maliny+šlehačka+čokoláda...no nadělala jsi mi pěkné chutě,ukládám si a asi brzy prubnu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé kombinace jsou prostě nezkazitelné;)

      Vymazat
  2. Anicko-konecne jsem se dockala tveho peceni! A uz se tesim, jak to vyzkousim. Hned jak prijedu z dovolene, vrhnu se na nej... Maliny miluju.... Ledovy kastany taky..... Cokoladu taky.... Dorty taky......:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :))) užívej si na dovolené! A dej vědět, jestli ho vyzkoušíš;) Já se ho ještě se v budoucnu chystám upgradeovat, že bych ho udělala s domácí pařížskou taky z ledovejch kaštanů...

      Vymazat
  3. Je ten bych si dala! Manzel ma v sobotu narozeniny, tak ze by...? Pekny den, Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuju, je to totiž opravdu hrozně jednoduchý! Já jak to mám automatizovaný už, tak korpus dokážu udělat celej klidně do půl hodiny. A navíc je to prostě děsně dobrý:)

      Vymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...