Na mrkvový dort/buchtu budete potřebovat:
A pokud chcete i přesné míry, tak budete potřebovat:
- 200 gramů cukru
- 3 vejce
- 180 ml oleje (jo, je to hodně, tak se nelekněte)
- lžíci kysané smetany
- 260 gramů na jemno strouhané mrkve, ideálně menší a sladší
- 2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- hrst ořechů, brusinek a rozinek (dle libosti, možno vynechat)
- 250 gramů polohrubé mouky
- 1 lžička vanilkové esence (já dala dvě a je to trochu moc)
- špetka soli
- prášek do pečiva
No a potom něco na polevu, jestli ji chcete. Já použila cream cheese, mascarpone a vanilkový cukr, ale furt se mi to nezdálo ladící ke korpusu, tak jsem nakonec přidala tvaroh a dospěla k závěru, že cream cheese nejni vůbec potřeba. Čili nic dogmaticky nehlásám, pokud budete chtít něco lehčího, uděláte to z tvarohu, pokud razíte heslo "když už, tak už", poslouží vám třeba hutnější cream cheese.
Těsto zpracujeme tak, že lehce rozšleháme vejce, olej, cukr, vanilkovou esenci a kysanou smetanu. Smetana a množství oleje mimo jiné zapříčiní to, že buchta bude úplně "mechová", měkoučká a hodně vlhká. Pokud vy radši sušší, vynechte smetanu nebo omezte olej.
Směs lehce rozšlehejte a přidejte do ní mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetkou soli, skořicí a muškátovým oříškem.
V dalším kroku přidáme strouhanou mrkvičku. Musím vás varovat, že po tomhle kroku vypadá těsto naprosto šíleně. Asi jako ehm...jak to říct slušně... éééé, no nechte se překvapit :D V této fázi taky přichází pochyby a la, "co to sakra peču???".
A bude hůř.
Na závěr jsem do těsta hodila směs sekaných oříšků, rozinek a brusinek...
A následně vrazila do trouby péct. Pekla jsem asi na 185 stupňů nějak tři čtvrtě hodiny nebo tak nějak. Ale já peču "bájvoko", takže prostě kontrolujte.
Při pobytu v troubě se s nevábně vypadající oranžovou směsí začne dít cosi zázračného. Buchta začne tak hrozně hezky vonět, že veškeré pochyby se rozplynou jak pára nad hrncem. Garantuju.
Po vytažení z trouby korpus vypadá takto:
Zatímco korpus chladnul, utřela jsem si akási ta mazadla s cukrem a korpus následně omatlala
A ozdobila! Hotovo! :)
Takže dobrou chuť!
La Petite Anne
Vypadá moc krásně!:)
OdpovědětVymazatDěkuju Pastelko! I dobře chutná:)
Vymazatškoda, že carrot cake milujem iba ja....neoplatí sa mi ho piecť...Tvoj by som si dala hneď....
OdpovědětVymazatTak si udělej z polovičního množství pár muffinků:)
Vymazat