úterý 8. prosince 2015

Švédský byt na prosinec

Venku je hnusně, tma a do morku kostí zalízající vlhko, ale tak můžeme si ten sníh aspoň představovat. Třeba s tímto krásným, vzdušným a světlým bytem, který se objevil někdy zjara na stránkách švédské realitky 55kvadrat.

Je obecně známo, že jak je ve Skandinávii půl roku poměrně dost světlo, tak ten druhý půlrok je tam naopak poměrně dost tma. Což se logicky kompenzuje zejména štědrým využitím bílé barvy a taky oblibě ve svítidlech, lucernách, žárovkách a svíčkách. A tenhle byt je teda zářný příklad. I když by se mi do té záplavy bílé barvy zamlouvaly spíše barevné než černé akcenty, tenhle byt se mi líbí moc. Narazila jsem na něj při hledání obrázků do článku o žárovkách a hned mi bylo jasný, že ho časem budu muset ukázat celej.

Ačkoliv totiž pracuje s poměrně střídmou barevností, je natolik sofistikovaná, že podle mě vůbec nepůsobí studeně.



Důraz na nejrůznější svítidla je tady evidentní a kombinace industriálních lamp a žárovek s křišťálovým lustrem mě teda dost baví.


Já prostě jednou budu mít bílou podlahu a basta fidli. Nevím jak vy, ale já jedu na světlo a ve tmě mi hibernuje mozek, i když navenek vypadám, že jsem vzhůru (takže jestli v tomhle článku narazíte na nějaký nelogický nesmysly, tak se prosimvás nedivte). Bílá podlaha to světlo vytáhne snad i ve sklepě mám ten pocit.


Předsíň se v bytech často tak nějak odflákne, což je chyba - stačí závěsný věšák, jednoduchá lavice a hele na ten efekt.


Bílá + betonová stěrka = VSL! (Mimochodem, říkáte "velká šílená" nebo "velká světová láska"? Zjišťuju, že tahle klasická školková a základková hláška se liší v závislosti na geografii, zásadní problém).


Skrz tenhle obrázek jsem byt našla - pár měděných objímek a velkých žárovek a já jsem z toho skoro až dojmutá


Jednoduchý monochromní základ má tu výhodu, že barevné doplňky na něm úžasně vyniknou. Na barevném základu riskujete, že pokud to neukočírujete, bude to vypadat jako binec.




Tak jsem si zaáchala a doufám, že v tom nejsem sama. Obrázky odsud. Světlu zdar, čau mňau
post signature

12 komentářů:

  1. Tak to je něco pro mě. Hned bych se stěhovala.

    Mimochodem - na žárovky zajdi do pražského Clara, určitě si vybereš :)

    Karolína

    http://rannicervanky.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak voni to furt dělat ti Skandinávci, co? :)

      Vymazat
    2. Ty žárovky jsou nádherný. Dají se sehnat i někde v Brně?

      Vymazat
    3. Rozhodně jdou sehnat po netu - třeb na Nordicday.cz nebo designville.cz

      Vymazat
  2. Moc hezké. Ale asi bych tu bílou nevolila. Máme zrekonstruovaný byt a všechny bílé plochy (prapety, umyvadlo, atd.) mě iritují, jak je na nich pořád vidět prach. A to je utírám cekem často.
    Taky jsem betonovou stěrku za kuchyňskou linku hrozně chtěla, ale nemáme jí nakonec. Byla strašně drahá :-( vybrali jsme desku z lamina v odstínu betonu.
    Chtěli jsme jí i do koupelny. Ale prostě bychom se nedoplatili. Takže tam máme dlaždičky v podobném stylu. Je to těžké, líbilo se mi spousta věcí, ale nakonec to bylo o kompromisech.
    Romča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je vždycky Romi, ale i z těch kompromisů můžeš vytřískat spoustu krásy :)

      Vymazat
  3. Už jsem ho viděl jinde a prostě to je láska..ta bílá barva, dřevěné podlahy a ta kamna!!! Jezdil bych do něj na víkendy..hned.

    Michael
    From my point of view, naked ankles are not the best idea, but the rest is perfect, mainly the jacket!!!!

    =)

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamna jsou boží, to by mě zajímalo, proč se to u nás nikde nezachovalo...

      Vymazat
    2. Nádherná růžová kachlová kamna jsme měli v dětském pokoji. Majestátní a přitom přívětivá, sahala téměř do stropu, krásně hřála. V šedesátých letech bytová správa naznala, že jsou stará, vyžadují náročnou údržbu a já nevím co ještě.. zkrátka jednoho dne ta plně funkční a udržovaná kamna parta dělníků zbourala. Oplakala jsem je.

      Vymazat
    3. To je tedy dost smutné, takto to pravděpodobně dopadlo i s těmi ostatními, přišla bytová správa.... achjo :(

      Vymazat
  4. Milá Ann, u nás v Lošticích se říká VSL, ale před nedávnem jsem zjistila, že na Přerovsku, kam mě osud zavál, hádej jak? VLN - Velká Láska Nebeská...to je myslím nejhezčí:) líbí se mi váš smysl pro humor na blogu, dnes jsem ho objevila, tak se těším, až si ho dočtu retrospektivně:) mějte se! Krumlenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No toto, to jsem ještě neslyšela! Je to vtipný s tou češtinou, teď mám doma relativně nový miminko a vždycky přijde nějakej příbuznej a spustí verzi "tak jedou páni", kterou jsem ještě neslyšela. Aktuálně jich znám už myslím pět! Tož příjemný čtení a děkuju moc :)

      Vymazat